E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χειρότεροι και από την Βουλγαρία οι μισθοί στην Ελλάδα

H Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ των 27

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/8/2024 | 18:52

Χειρότεροι και από την Βουλγαρία οι μισθοί στην Ελλάδα

Συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ των 27, η Ελλάδα κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου ωρομισθίου, υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης

Οι Έλληνες εργαζόμενοι βρίσκονται σε χειρότερη θέση μισθολογικά ακόμα και από τους εργαζόμενους στη Βουλγαρία, την φτωχότερη χώρα της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι στην χώρα μας έχουν πλέον τη μεγαλύτερη απόσταση στα μέσα ωρομίσθια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει έρευνα του ΚΕΠΕ, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τα δύο πρώτα χρόνια οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, οι εργοδότες επέβαλαν επιμήκυνση των ωρών εργασίας χωρίς αντίστοιχη αύξηση αμοιβών.

Σύμφωνα με ειδική ανάλυση που δημοσιεύεται στο τελευταία τεύχος του οικονομικού δελτίου του ΚΕΠΕ, η καταγεγραμμένη μεγέθυνση της οικονομίας μετά την πανδημία μόνο ελάχιστα έχει βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, όπως επισήμαναν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Ειδικότερα, στη διάρκεια των δεκαπέντε ετών που έχουν μεσολαβήσει από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ των 27, μετά τη Βουλγαρία.

Συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ των 27, η Ελλάδα κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου ωρομισθίου, υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης.

Η αύξηση των ωρών εργασίας φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του καταβαλλόμενου ωρομισθίου. Από το 2020, οπότε και καταγράφηκε καθίζηση των συνολικών ωρών εργασίας σε όλη την ΕΕ27 λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, έως και το 2023, η μέση αύξηση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο στην ΕΕ27 εκτιμάται σε 3,4%, έναντι 9,25% στην Ελλάδα – δηλαδή, τριπλάσια του μέσου όρου. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2023, μεταξύ των χωρών της ΕΕ27, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο.

Στη διάρκεια της δεκαπενταετούς περιόδου που μεσολάβησε από την κρίση του 2009, η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στο ύψος των πραγματικών ωρομισθίων (-23,7%), με δεύτερη την Ουγγαρία (-15%). Την ίδια περίοδο, δύο χώρες βελτίωσαν τα πραγματικά ωρομίσθια περίπου κατά 40% (Πολωνία, Σλοβενία).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανιώνιος: Η ομάδα βόλεϊ στέλνει δυνατό μήνυμα για τον γυναικείο αθλητισμό με ένα συγκλονιστικό βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ομάδα βόλεϊ γυναικών του Πανιωνίου θα αγωνιστεί στη Volley League τη φετινή σεζόν, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια

Μαζική απόδραση σε φυλακές του Κόνγκο: 260 κρατούμενες κακοποιήθηκαν σeξουαλικά και 129 σκοτώθηκαν από πυρά φρουρών

Κόσμος Χτες
Η φυλακή αυτή, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Κινσάσα, είναι χωρητικότητας 1.500 ατόμων αλλά στεγάζει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους

Αργυρούπολη: Ελεγκτές της ΑΑΔΕ σφράγισαν για δύο χρόνια πρατήριο ‑ Είχε νοθευμένη βενζίνη κατά 85%

Οικονομία Χτες
Πέραν των διοικητικών προστίμων που θα επιβληθούν, ο έλεγχος συνεχίζεται

Κτηνωδία στην Κρέστενα: Έδεσαν τυφλό κυνηγόσκυλο και το πέταξαν σε ποτάμι

Ελλάδα Χτες
Το έσωσαν τουρίστες που το άκουσαν να κλαίει

SpaceX: Δείτε βίντεο από τον πρώτο διαστημικό περίπατο

Κόσμος Χτες
Ορόσημο στην ανάπτυξη της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας αποτέλεσε αυτό που συνέβη σήμερα