E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μερικά πράγματα που δεν βγάζουν νόημα από την βύθιση του υπερπολυτελούς γιοτ στη Σικελία

Τι συνέβη στο Bayesian;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/8/2024 | 00:04

Μερικά πράγματα που δεν βγάζουν νόημα από την βύθιση του υπερπολυτελούς γιοτ στη Σικελία
@EPA

Το σούπερ γιοτ Bayesian βυθίστηκε στις 19 Αυγούστου 2024 στα ανοιχτά των ακτών της Σικελίας κοντά στο λιμάνι Porticello.

Σε αυτό που περιγράφεται ως ένα φρικτό καιρικό ατύχημα, ένας ανεμοστρόβιλος φέρεται να άρπαξε το αγκυροβολημένο σκάφος και να το έσυρε στο νερό, με αποτέλεσμα ο ιστός του να γέρνει προς την γραμμή ισάλου. Το σκάφος τελικά ανατράπηκε καθώς βυθίστηκε κάτω από το νερό από το τεράστιο πανί και το κατάρτι του. Μέχρι τώρα, έχουν επιβεβαιωθεί έξι νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του, «Βρετανού Μπιλ Γκέιτς», Μάικ Λιντς. Μια επιζήσασα έστειλε από τότε ένα ζοφερό μήνυμα για το περιστατικό στον πατέρα της.

Στον απόηχο της τραγωδίας, πολλοί στρέφουν τα μάτια σε πράγματα που απλά δεν βγάζουν νόημα όσον αφορά στο γεγονός. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι μπορεί να μην ήταν ατύχημα. Σε τελική ανάλυση, ο Λιντς ήταν ένας πλούσιος άνθρωπος που μόλις αθωώθηκε για μια υπόθεση απάτης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο συγκατηγορούμενος του, ο οποίος επίσης αθωώθηκε, πέθανε σε τροχαίο ατύχημα λίγες μέρες πριν βυθιστεί το Bayesian. Εκτός από τις συνωμοσίες, το πλήρωμα είχε άφθονο χρόνο για να προειδοποιήσει τους επιβάτες για τον κίνδυνο και το πλοίο φέρεται να βυθίστηκε σε αρκετό χρονικό διάστημα.

Από τη στιγμή που το Bayesian πιάστηκε στον ανεμοστρόβιλο μέχρι το σημείο που τελικά σύρθηκε κάτω από το νερό, το πλήρωμα φέρεται να είχε 16 λεπτά για να προειδοποιήσει τους επιβάτες να εκκενώσουν. Μιλώντας στους Financial Times, ο Giovanni Costantino, Διευθύνων Σύμβουλος του Italian Sea Group στον οποίο ανήκει η Perini Navi, η εταιρεία που κατασκεύασε το Bayesian, μίλησε για ανθρώπινο λάθος που οδήγησε στην καταστροφή. Είπε ότι ο καπετάνιος του σκάφους απέτυχε να θέσει τους επιβάτες σε "κατάσταση συναγερμού και ασφάλειας" και σε άλλο σημείο είπε ότι ο θανατηφόρος ανεμοστρόβιλος ήταν «προβλεπόμενος».«Τα βασανιστήρια κράτησαν 16 λεπτά», δήλωσε. «Βυθίστηκε, όχι μέσα σε ένα λεπτό όπως είπαν ορισμένοι επιστήμονες. Βυθίστηκε σε 16 λεπτά. Μπορείτε να το δείτε από τα διαγράμματα, από το γράφημα παρακολούθησης AIS (Automatic Identification System)».

Τι συνέβη λοιπόν μέσα σε αυτό το διάστημα; Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos, οι αρχές είπαν ότι ορισμένοι επιβάτες μετακινήθηκαν σε διαδρομές διαφυγής και έφτασαν στο αντίθετο άκρο του σκάφους, όπου βρέθηκαν αργότερα τα πτώματα τους. Δυστυχώς, το νερό είχε ήδη φτάσει στις καμπίνες εκείνη τη στιγμή και το πλοίο τελικά ανατράπηκε και βυθίστηκε.

Όταν το Bayensian άρχισε τελικά να βυθίζεται, το έκανε μέσα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα, μια ταχύτητα που έχει μπερδέψει τους ειδικούς. «Ποτέ δεν έχω δει σκάφος αυτού του μεγέθους να καταρρέει τόσο γρήγορα», είπε ο ναυτικός Karsten Borner, ο οποίος κυβερνούσε το κοντινό ιστιοφόρο Sir Robert Baden και είδε το Bayesian να ανατρέπεται.«Μέσα σε λίγα λεπτά δεν έμεινε τίποτα. Μετά είδαμε τη σχεδία με τους 15 επιβάτες. Ήταν μια τραγωδία». Το πλοίο του Borner τα πήγε καλά, κάτι που επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Italian Sea Group Giovanni Costantino, λέγοντας ότι «χειρίστηκε άψογα το καιρικό γεγονός».

Διάφορες θεωρίες στροβιλίζονται γύρω από το τι έκανε το Bayesian να βυθιστεί τόσο γρήγορα. Κάποιος προτείνει ότι η καρίνα του σκάφους ήταν ο ένοχος, που μαζεύτηκε αντί να χαμηλώσει. Η κατασκευάστρια εταιρεία σκαφών Sea Born ανέφερε ότι η έλλειψη σταθερότητας από τη δομική δοκό θα μπορούσε να είχε προκαλέσει το superyacht να «γλιστρήσει στο νερό». Άλλοι προτείνουν ότι κάποιος μπορεί κάποιος να άφησε μια καταπακτή ανοιχτή, με αποτέλεσμα το σκάφος να πάρει γρήγορα μεγάλες ποσότητες νερού. Ο Costantino πιστεύει ότι αυτός είναι ο πιο πιθανός λόγος για το περιστατικό, επισημαίνοντας τις εικόνες βίντεο που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής από το Bayesian. «Έγυρε 90 μοίρες για έναν και μόνο λόγο: γιατί το νερό έμπαινε συνέχεια στο σκάφος», δήλωσε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα 20 πιο απίθανα καλάθια στην ιστορία του NBA

Αθλητισμός 13.09.2024
Ένας """"Μαγικός Κόσμος""""

Το φονικότερο αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 583 ανθρώπους

Stories 13.09.2024
Η τραγωδία που έλαβε χώρα το 1977 στην Τενερίφη και κλόνισε την κοινή γνώμη για την αεροπορική ασφάλεια

Explainer: Γιατί η Κίνα απαγορεύει πλέον τις υιοθεσίες παιδιών;

Stories 13.09.2024
Η Κίνα έχει μια μακρά ιστορία όσον αφορά τις υιοθεσίες

Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Έλληνες με το μισθό τους και πόσο οι Ευρωπαίοι

Νέα Εποχή 13.09.2024
Ποιας χώρας οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι με τα λεφτά που παίρνουν

Το μυστήριο εξωγήινο μήνυμα που ανέλυσαν οι επιστήμονες

Νέα Εποχή 13.09.2024
Μια νέα θεωρία αναδύεται μετά από 50 χρόνια

Κέρδισε η Καμάλα Χάρις το ντιμπέιτ ή το έχασε ο Τραμπ;

Stories 13.09.2024
Οι ειδικοί δεν είναι τόσο σίγουροι

Οι δισεκατομμυριούχοι που στηρίζουν οικονομικά την Kamala Harris

Stories Χτες
Ποιοι κρύβονται πίσω απο την καμπάνια της

H πιο δύσκολη δουλειά αυτή τη στιγμή που κανείς δεν εκτιμά

Νέα Εποχή Χτες
Η επίθεση στα μεσαία στελέχη έχει πάρει νέα πνοή

Οι χώρες με τους πιο μορφωμένους ανθρώπους το 2024

Νέα Εποχή Προχτές
Ποιες χώρες δίνουν σημασία στο προσβάσιμο και λειτουργικό εκπαιδευτικό σύστημα

Ο επιστήμονας που προβλέπει πάντα το νικητή στις εκλογές των ΗΠΑ

Stories Προχτές
Ποιος θα κερδίσει τις εκλογές που έρχονται