E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί οι Ιάπωνες θέλουν να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης;

Αν και έχουν γίνει προσπάθειες να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερβολικής εργασίας, η εργασιακή νομοθεσία στην Ιαπωνία δεν είναι πάντα επαρκώς αυστηρή

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 3/9/2024 | 01:07

Γιατί οι Ιάπωνες θέλουν να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης;
Φωτογραφία από Abby Chung

Η έννοια της "ισόβιας εργασίας" (life-long employment) έχει επίσης ριζωθεί βαθιά στην ιαπωνική κουλτούρα, όπου οι εργαζόμενοι περιμένουν να παραμείνουν σε μια εταιρεία για όλη τους τη ζωή, κάτι που ενισχύει την πίεση να αποδεικνύουν συνεχώς την αξία τους.

Η Ιαπωνία, ένα έθνος που εργάζεται τόσο σκληρά, έχει έναν όρο που σημαίνει κυριολεκτικά δουλεύοντας μέχρι θανάτου, προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια ανησυχητική έλλειψη εργατικού δυναμικού, παροτρύνοντας περισσότερους ανθρώπους και εταιρείες να υιοθετήσουν τετραήμερες εβδομάδες εργασίας.

Οι Ιάπωνες εργαζόμενοι δεν επιδιώκουν συνειδητά να εργάζονται μέχρι εξάντλησης, αλλά η εργασιακή κουλτούρα της χώρας, σε συνδυασμό με κοινωνικές πιέσεις, παραδοσιακές αξίες και οικονομικούς φόβους, δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η υπερβολική εργασία θεωρείται σχεδόν φυσιολογική. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες προσπάθειες για αλλαγή, καθώς η κοινωνία αναγνωρίζει τις σοβαρές επιπτώσεις του φαινομένου αυτού στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξέφρασε για πρώτη φορά την υποστήριξή της για μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα το 2021, αφού οι νομοθέτες ενέκριναν την ιδέα. Ωστόσο, η ιδέα άργησε να εφαρμοστεί. Περίπου το 8% των εταιρειών στην Ιαπωνία επιτρέπουν στους υπαλλήλους να παίρνουν τρεις ή περισσότερες ημέρες άδεια την εβδομάδα, ενώ το 7% δίνει στους εργαζομένους τους τη νόμιμη άδεια μιας ημέρας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

Ελπίζοντας να δημιουργήσει περισσότερους υπαλλήλους, ειδικά μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία «μεταρρύθμισης του τρόπου εργασίας» που προωθεί μικρότερες ώρες και άλλες ευέλικτες ρυθμίσεις μαζί με όρια υπερωριών και ετήσια άδεια μετ' αποδοχών. Το υπουργείο Εργασίας άρχισε πρόσφατα να προσφέρει δωρεάν συμβουλές, επιχορηγήσεις και μια αυξανόμενη βιβλιοθήκη επιτυχημένων ιστοριών ως περαιτέρω κίνητρο.

«Με την υλοποίηση μιας κοινωνίας στην οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν από μια ποικιλία τρόπων εργασίας με βάση τις περιστάσεις τους, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και διανομής και να επιτρέψουμε σε κάθε εργαζόμενο να έχει μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον», αναφέρει μια ιστοσελίδα του υπουργείου σχετικά με την εκστρατεία hatarakikata kaikaku, η οποία μεταφράζεται σε «καινοτομία στον τρόπο που εργαζόμαστε».

Το τμήμα που επιβλέπει τις νέες υπηρεσίες υποστήριξης για τις επιχειρήσεις λέει ότι μόνο τρεις εταιρείες έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής για να ζητήσουν συμβουλές σχετικά με την πραγματοποίηση αλλαγών, σχετικών κανονισμών και διαθέσιμων επιδοτήσεων, καταδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πρωτοβουλία.

Ίσως πιο ενδεικτικό: από τους 63.000 υπαλλήλους της Panasonic Holdings Corp που είναι επιλέξιμοι για τετραήμερα προγράμματα στον κατασκευαστή ηλεκτρονικών ειδών και στις εταιρείες του ομίλου της στην Ιαπωνία, μόνο 150 εργαζόμενοι επέλεξαν να τα αναλάβουν, σύμφωνα με τον Yohei Mori, ο οποίος επιβλέπει την πρωτοβουλία σε ένα Εταιρεία Panasonic.

Αν και έχουν γίνει προσπάθειες να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερβολικής εργασίας, η εργασιακή νομοθεσία στην Ιαπωνία δεν είναι πάντα επαρκώς αυστηρή.

Η επίσημη υποστήριξη της κυβέρνησης για μια καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην Ιαπωνία, μια χώρα της οποίας η φημισμένη κουλτούρα εργασιομανιας συχνά πιστώνεται για την εθνική ανάκαμψη και την αστρική οικονομική ανάπτυξη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πολλές ώρες είναι ο κανόνας. Παρόλο που το 85% των εργοδοτών αναφέρει ότι δίνει στους εργαζομένους του δύο ημέρες άδεια την εβδομάδα και υπάρχουν νομικοί περιορισμοί στις υπερωρίες, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα εργατικά συνδικάτα και αναφέρονται αναλυτικά στις συμβάσεις.  Αν και έχουν γίνει προσπάθειες να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερβολικής εργασίας, η εργασιακή νομοθεσία στην Ιαπωνία δεν είναι πάντα επαρκώς αυστηρή.

Με τον σημερινό ρυθμό, ο οποίος εν μέρει αποδίδεται στην κουλτούρα της χώρας που επικεντρώνεται στην εργασία, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας αναμένεται να μειωθεί κατά 40% σε 45 εκατομμύρια άτομα το 2065, από 74 εκατομμύρια που είναι σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι υποστηρικτές του μοντέλου των τριών ημερών λένε ότι αυτό το μοντέλο βοηθά τους ανθρώπους που μεγαλώνουν παιδιά, όσους φροντίζουν μεγαλύτερους συγγενείς, συνταξιούχους που ζουν με συντάξεις και άλλους που αναζητούν ευελιξία ή πρόσθετο εισόδημα να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η χώρα που απαγορεύει τις υιοθεσίες από ξένους

Νέα Εποχή 15.09.2024
Δεν θα σας αφήσουμε να υιοθετήσετε τα παιδιά μας

Πάρκα, ποδήλατα, πράσινο: Πώς το Παρίσι έγινε το ιδανικό μέρος για να αφήσεις στην άκρη το αμάξι σου

Περιβάλλον 15.09.2024
Oι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους σε μεγάλο βαθμό

10 ρητά αρχαίων Ελλήνων που παραμένουν διαχρονικά

Stories 15.09.2024
Έχει μεγάλη σημασία να τα γνωρίζουμε και να τα κατανοούμε

Ποια είναι μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο;

Stories 15.09.2024
Ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 37 εκατομμύρια

3 παράξενες θεωρίες για τον τρόπο που πέθανε ο Bruce Lee

Ιστορικά Χτες
Έφυγε νωρίς και ο θάνατός του παραμένει ένα αίνιγμα για πολλούς

Ο δολοφόνος που έβαζε τα θύματά του σε «κουτί παιχνιδιών»

Stories Χτες
Ο σαδιστής βιαστής και δολοφόνος των 90ς

Γιατί στην Ιταλία οι γιατροί ζητούν στρατό να τους φυλάει;

Stories Χτες
Αίτημα για στρατιωτική παρέμβαση

Τι είναι η «μίνι Ρωσία» που μετρά ήδη 30.000 μέλη

Stories Χτες
Πώς δημιουργήθηκε η κοινότητα

Γιατί το YouTube θα περιορίσει την πρόσβαση στα fitness videos στους εφήβους

Νέα Εποχή Χτες
Τι σημαίνει αυτό και τι είδους περιεχόμενο θα περιοριστεί τώρα;

Καλλιόπη Παΐσιου: Το τραγικό τέλος της γυναίκας που έλεγε την ώρα στο 141

Stories Χτες
Το τραγικό τέλος της εκφωνήτριας που όλοι είχαν ακούσει τη φωνή της αλλά ελάχιστοι ήξεραν ποια είναι.