E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ήταν η πιο μισητή γυναίκα της Αυστραλίας, αλλά αθωώθηκε 20 χρόνια μετά

Από τη φυλάκιση στην αποκατάσταση της αλήθειας

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 5/9/2024 | 00:26

Ήταν η πιο μισητή γυναίκα της Αυστραλίας, αλλά αθωώθηκε 20 χρόνια μετά
collage

Η Καθλίν Φόλμπιγκ, γνωστή για χρόνια ως η «πιο μισητή γυναίκα» της Αυστραλίας, έζησε για πάνω από δύο δεκαετίες στη φυλακή, κατηγορούμενη για τον θάνατο των τεσσάρων παιδιών της.

Ωστόσο, η ανατροπή της υπόθεσής της βασίστηκε σε νέες επιστημονικές αποκαλύψεις που αποδείκνυαν ότι τα στοιχεία που οδήγησαν στη φυλάκισή της ήταν «μη αξιόπιστα», οδηγώντας σε μια από τις πιο αξιοσημείωτες αποκαταστάσεις της δικαιοσύνης στην αυστραλιανή ιστορία.

Το 2003, η Φόλμπιγκ καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης, με 30 χρόνια χωρίς δυνατότητα αναστολής, μετά τον θάνατο των τεσσάρων παιδιών της, Caleb, Patrick, Sarah και Laura, μεταξύ 1989 και 1999. Κατά τη διάρκεια της δίκης της, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα δολοφονίας, στηριζόμενοι κυρίως σε ημερολογιακές σημειώσεις της Φόλμπιγκ που θεωρήθηκαν ως ομολογία ενοχής και στο επιχείρημα ότι τέσσερις ξαφνικοί θάνατοι στην ίδια οικογένεια ήταν εξαιρετικά σπάνιοι για να είναι φυσικοί.

Παρά τις αντιδράσεις και τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν από ιατροδικαστές και επιστήμονες σχετικά με τη δίκη της, η Φόλμπιγκ πέρασε τα επόμενα χρόνια στη φυλακή, αποκηρύσσοντας συνεχώς την ενοχή της και υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά της πέθαναν από φυσικά αίτια.

Το 2018, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων ξεκίνησε να επανεξετάζει την υπόθεση, αναλύοντας τα γενετικά στοιχεία των παιδιών και της Φόλμπιγκ. Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η Καθλίν Φόλμπιγκ και οι δύο από τις κόρες της είχαν μια σπάνια γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο CALM2, η οποία συνδέεται με καρδιακές αρρυθμίες που μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικό θάνατο. Παράλληλα, ανακαλύφθηκαν και άλλα γενετικά χαρακτηριστικά στα αγόρια που επίσης θα μπορούσαν να εξηγήσουν τους θανάτους τους.

Οι νέες επιστημονικές αποκαλύψεις οδήγησαν το 2021 στην παραγγελία μιας νέας δικαστικής έρευνας.

Τον Ιούνιο του 2023, η Καθλίν Φόλμπιγκ αποφυλακίστηκε, έχοντας περάσει 20 χρόνια στη φυλακή για εγκλήματα που πλέον πιστεύεται ότι δεν διέπραξε. Μετά από προσεκτική εξέταση των νέων στοιχείων, οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν ότι η καταδίκη της Φόλμπιγκ ήταν αδικαιολόγητη και ότι οι θάνατοι των παιδιών της πιθανότατα προκλήθηκαν από φυσικά αίτια. 

«Το σύστημα προτίμησε να με κατηγορήσει παρά να αποδεχτεί ότι μερικές φορές τα παιδιά μπορεί και πεθαίνουν ξαφνικά, απροσδόκητα και αποκαρδιωτικά», δήλωσε η Φόλμπιγκ εξερχόμενη από το δικαστήριο μετά την οριστική αθώωσή της. Είχε γράψει το 2006 πως το μόνο που αναζητά είναι δικαιοσύνη και ανέφερε για την στιγμή που, όπως έλεγε, θα αποκαλυφθεί η αλήθεια: «Εκείνη την ημέρα δεν θα χαίρομαι, ούτε θα πω, “σας τα έλεγα”. Απλώς θα κλάψω και θα συνεχίσω να κλαίω για όλα τα δάκρυα που μου οφείλονται».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 άλυτα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας

Ιστορικά 16.09.2024
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ακόμα να τα λύσουν

Περίεργα φυσικά φαινόμενα που βρίσκεις μόνο στην Ελλάδα

Περιβάλλον 16.09.2024
Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θεωρούνται μέρη μυστηρίου και έχουν τους δικούς τους θρύλους που προσελκύουν ερευνητές και περίεργους τουρίστες

Explainer: Γιατί η Ευρώπη είναι σε κοινωνική αναταραχή

Νέα Εποχή 16.09.2024
«Θα γίνουμε μια κοινωνία που ουσιαστικά συρρικνώνεται»

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories 16.09.2024
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες

Η χώρα που απαγορεύει τις υιοθεσίες από ξένους

Νέα Εποχή Χτες
Δεν θα σας αφήσουμε να υιοθετήσετε τα παιδιά μας

Πάρκα, ποδήλατα, πράσινο: Πώς το Παρίσι έγινε το ιδανικό μέρος για να αφήσεις στην άκρη το αμάξι σου

Περιβάλλον Χτες
Oι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους σε μεγάλο βαθμό

10 ρητά αρχαίων Ελλήνων που παραμένουν διαχρονικά

Stories Χτες
Έχει μεγάλη σημασία να τα γνωρίζουμε και να τα κατανοούμε

Ποια είναι μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο;

Stories Χτες
Ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 37 εκατομμύρια

3 παράξενες θεωρίες για τον τρόπο που πέθανε ο Bruce Lee

Ιστορικά Προχτές
Έφυγε νωρίς και ο θάνατός του παραμένει ένα αίνιγμα για πολλούς