E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σουηδία: H ιστορία της βασίλισσας των σκουπιδιών που δικάζεται στη μεγαλύτερη υπόθεση περιβαλλοντικού εγκλήματος

Ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/9/2024 | 03:59

Σουηδία: H ιστορία της βασίλισσας των σκουπιδιών που δικάζεται στη μεγαλύτερη υπόθεση περιβαλλοντικού εγκλήματος
collage

Μια επιχειρηματίας που αυτοχαρακτηρίστηκε ως η «Βασίλισσα των σκουπιδιών» δικάστηκε στη Σουηδία κατηγορούμενη για παράνομη απόρριψη βουνών απορριμμάτων, στη μεγαλύτερη υπόθεση περιβαλλοντικού εγκλήματος που έγινε ποτέ στη χώρα.

Η Bella Nilsson είναι ένα από τα 11 άτομα που κατηγορούνται για «επιβαρυντικό περιβαλλοντικό έγκλημα». Ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων NMT Think Pink, η οποία κατηγορείται ότι πέταξε ή έθαψε 200.000 τόνους απορριμμάτων σε 21 τοποθεσίες μεταξύ 2015 και 2020.

Οι δικηγόροι της κας Nilsson που τώρα ονομάζεται Fariba Vancor, και ενός άλλου πρώην διευθύνοντος συμβούλου Leif-Ivan Karlsson λένε ότι αρνούνται οποιαδήποτε ευθυνη. Μπαίνοντας στο περιφερειακό δικαστήριο Attunda βόρεια της Στοκχόλμης, η κα Nilsson αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία κακή διαχείριση των αποβλήτων οδήγησε σε επιβλαβή επίπεδα καρκινογόνων χημικών ουσιών, μολύβδου, αρσενικού και υδραργύρου που απελευθερώνονται στον αέρα, το έδαφος και το νερό.

Σε ένα περιστατικό, ένας σωρός απορριμμάτων Think Pink κοντά σε ένα φυσικό καταφύγιο κάηκε για δύο μήνες μετά από αυθόρμητη καύση. Η κα Nilsson έχει δηλώσει στο παρελθόν στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ότι η εταιρεία της ενήργησε σύμφωνα με το νόμο.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η NMT Think Pink – η οποία χρεοκόπησε το 2020 όταν συνελήφθη η Bella Nilsson – δεν είχε «καμία πρόθεση ή ικανότητα να χειριστεί (τα απόβλητα) σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία».

Ο τρόπος με τον οποίο απορρίπτονταν τα σκουπίδια στις τοποθεσίες έθεσε σε κίνδυνο την «υγεία των ανθρώπων, των ζώων και της φυτικής ζωής», πρόσθεσαν.
Η Think Pink προσλήφθηκε από κατασκευαστικές εταιρείες, δήμους και ιδιώτες, για να απορρίψει τα πάντα, από οικοδομικά υλικά, ηλεκτρονικά, μέταλλα, πλαστικά, ξύλο, ελαστικά και παιχνίδια.

Η επιχείρηση κατέρρευσε το 2020, όταν οι ιδιοκτήτες της συνελήφθησαν. Η εταιρεία κατηγορήθηκε για την απόρριψη τουλάχιστον 200.000 τόνων απορριμμάτων σε όλη τη Σουηδία.

Οι ζημιές ήταν τόσο εκτεταμένες που ορισμένες χωματερές πήραν φωτιά, με μία από αυτές να καίει για μήνες

Οι ερευνητές της αστυνομίας, η έκθεση της οποίας αριθμεί 50.000 σελίδες, βρήκαν επιβλαβή επίπεδα αρσενικού, διοξινών, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού και προϊόντων πετρελαίου. Αρκετές από τις χωματερές έπιασαν φωτιά, με μία πυρκαγιά να διαρκεί για μήνες. Η Nilsson, δήλωσε προηγουμένως στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ότι η εταιρεία ενεργούσε σύμφωνα με το νόμο και δήλωσε ότι ήταν θύμα συνωμοσίας από επιχειρηματικούς αντιπάλους

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 άλυτα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας

Ιστορικά 16.09.2024
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ακόμα να τα λύσουν

Περίεργα φυσικά φαινόμενα που βρίσκεις μόνο στην Ελλάδα

Περιβάλλον 16.09.2024
Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θεωρούνται μέρη μυστηρίου και έχουν τους δικούς τους θρύλους που προσελκύουν ερευνητές και περίεργους τουρίστες

Explainer: Γιατί η Ευρώπη είναι σε κοινωνική αναταραχή

Νέα Εποχή 16.09.2024
«Θα γίνουμε μια κοινωνία που ουσιαστικά συρρικνώνεται»

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories 16.09.2024
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες

Η χώρα που απαγορεύει τις υιοθεσίες από ξένους

Νέα Εποχή Χτες
Δεν θα σας αφήσουμε να υιοθετήσετε τα παιδιά μας

Πάρκα, ποδήλατα, πράσινο: Πώς το Παρίσι έγινε το ιδανικό μέρος για να αφήσεις στην άκρη το αμάξι σου

Περιβάλλον Χτες
Oι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους σε μεγάλο βαθμό

10 ρητά αρχαίων Ελλήνων που παραμένουν διαχρονικά

Stories Χτες
Έχει μεγάλη σημασία να τα γνωρίζουμε και να τα κατανοούμε

Ποια είναι μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο;

Stories Χτες
Ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 37 εκατομμύρια

3 παράξενες θεωρίες για τον τρόπο που πέθανε ο Bruce Lee

Ιστορικά Προχτές
Έφυγε νωρίς και ο θάνατός του παραμένει ένα αίνιγμα για πολλούς

Ο δολοφόνος που έβαζε τα θύματά του σε «κουτί παιχνιδιών»

Stories Προχτές
Ο σαδιστής βιαστής και δολοφόνος των 90ς