E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι ένοπλες επιθέσεις στα σχολεία της Αμερικής δεν θα σταματήσουν όσο κυκλοφορούν όπλα στα σπίτια

Αλλο ένα μακελειό σε λύκειο της Τζόρτζια αυτή τη φορά

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 7/9/2024 | 00:46

Οι ένοπλες επιθέσεις στα σχολεία της Αμερικής δεν θα σταματήσουν όσο κυκλοφορούν όπλα στα σπίτια
Φωτογραφία από Markus Spiske

Η τελευταία δεκαετία των πυροβολισμών στα σχολεία στις ΗΠΑ αντικατοπτρίζει ένα έθνος που παλεύει με βαθύ διχασμό για το πώς να αποτρέψει αυτές τις τραγωδίες. Με κάθε περιστατικό η ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις γίνεται πιο επείγουσα. Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις για αλλαγή, η πρόοδος ήταν αργή και η συζήτηση για τα όπλα στην Αμερική παραμένει τόσο επίμαχη όσο ποτέ.

Την τελευταία δεκαετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν μια ανησυχητική αύξηση των πυροβολισμών στα σχολεία, γεγονότα που συγκλόνισαν τις κοινότητες, πυροδότησε συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο και άφησαν μόνιμα σημάδια σε οικογένειες και μαθητές.

Από τα δημοτικά μέχρι τα λύκεια, αυτές οι τραγωδίες έχουν γίνει ανησυχητικά συχνές, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για συζητήσεις σχετικά με τον έλεγχο των όπλων, την ψυχική υγεία και την ασφάλεια του σχολείου.

Ένα από τα πιο διαβόητα περιστατικά της περασμένης δεκαετίας ήταν ο πυροβολισμός στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, στις 14 Δεκεμβρίου 2012. Ένας ένοπλος μπήκε στο σχολείο, σκοτώνοντας 26 άτομα, μεταξύ των οποίων 20 μικρά παιδιά. Αυτή η τραγωδία τράβηξε την προσοχή της χώρας στο θέμα του ελέγχου των όπλων, με πολλούς να ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς για τα πυροβόλα όπλα. Παρά την κατακραυγή, οι νομοθετικές αλλαγές έχουν περιοριστεί και οι πυροβολισμοί στα σχολεία συνέχισαν να σημειώνονται.

Το 2018, ο πυροβολισμός στο γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, έγινε άλλο ένα επίκεντρο της συζήτησης. Δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και οι επιζήσαντες έγιναν εξέχοντες υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων, οδηγώντας στη δημιουργία του κινήματος «March for Our Lives».

Αυτή η εκδήλωση πυροδότησε συζητήσεις σχετικά με τον οπλισμό των δασκάλων, τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των σχολείων και τον ρόλο της επιβολής του νόμου στα σχολεία.

Ένα άλλο τραγικό συμβάν σημειώθηκε στο Λύκειο Σάντα Φε στο Τέξας τον Μάιο του 2018, όπου σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι. Αυτός ο πυροβολισμός, όπως και πολλοί άλλοι, αποκάλυψε τα τρωτά σημεία της σχολικής ασφάλειας και οδήγησε σε περαιτέρω συζητήσεις για το πώς να αποτραπούν τέτοια περιστατικά.

Μάλιστα, από το 2018 και μετά, οι πυροβολισμοί στα σχολεία έχουν γίνει πιο συχνοί, με τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών να διπλασιάζονται σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια. Αυτή η ανησυχητική αύξηση δείχνει μια ευρύτερη τάση αύξησης της βίας με όπλα στις ΗΠΑ συνολικά.

Κάθε πυροβολισμός φέρνει νέες συζητήσεις σχετικά με τους νόμους για τον έλεγχο των όπλων, την υποστήριξη ψυχικής υγείας και την ασφάλεια του σχολείου. Ορισμένοι υποστηρίζουν αυστηρότερους νόμους για τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων ιστορικού, των περιορισμών ηλικίας και των απαγορεύσεων στα όπλα επίθεσης.

Άλλοι προτείνουν την ενίσχυση της σχολικής ασφάλειας, όπως ανιχνευτές μετάλλων, ένοπλο προσωπικό ασφαλείας και ασκήσεις κλειδώματος. 

Ο πυροβολισμός της Τετάρτης είναι ο πιο θανατηφόρος από τους 45 πυροβολισμούς σε σχολεία μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με ανάλυση του CNN. Είναι ένας από τους 11 πυροβολισμούς σε σχολεία με τέσσερις ή περισσότερους θανάτους από το 2008, όταν το CNN άρχισε για πρώτη φορά να παρακολουθεί τους πυροβολισμούς στα σχολεία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 άλυτα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας

Ιστορικά 16.09.2024
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ακόμα να τα λύσουν

Περίεργα φυσικά φαινόμενα που βρίσκεις μόνο στην Ελλάδα

Περιβάλλον 16.09.2024
Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θεωρούνται μέρη μυστηρίου και έχουν τους δικούς τους θρύλους που προσελκύουν ερευνητές και περίεργους τουρίστες

Explainer: Γιατί η Ευρώπη είναι σε κοινωνική αναταραχή

Νέα Εποχή 16.09.2024
«Θα γίνουμε μια κοινωνία που ουσιαστικά συρρικνώνεται»

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories 16.09.2024
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες

Η χώρα που απαγορεύει τις υιοθεσίες από ξένους

Νέα Εποχή Χτες
Δεν θα σας αφήσουμε να υιοθετήσετε τα παιδιά μας

Πάρκα, ποδήλατα, πράσινο: Πώς το Παρίσι έγινε το ιδανικό μέρος για να αφήσεις στην άκρη το αμάξι σου

Περιβάλλον Χτες
Oι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους σε μεγάλο βαθμό

10 ρητά αρχαίων Ελλήνων που παραμένουν διαχρονικά

Stories Χτες
Έχει μεγάλη σημασία να τα γνωρίζουμε και να τα κατανοούμε

Ποια είναι μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο;

Stories Χτες
Ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 37 εκατομμύρια

3 παράξενες θεωρίες για τον τρόπο που πέθανε ο Bruce Lee

Ιστορικά Προχτές
Έφυγε νωρίς και ο θάνατός του παραμένει ένα αίνιγμα για πολλούς