E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί χτυπάμε ξύλο όταν θέλουμε να έχουμε καλή τύχη;

Η προέλευση της προληπτικής συνήθειας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/9/2024 | 01:49

Γιατί χτυπάμε ξύλο όταν θέλουμε να έχουμε καλή τύχη;
@mosoimagestock/freepik.com

Παραδοσιακά, όταν μιλάτε για τη δική σας καλή τύχη, συνεχίζετε με ένα γρήγορο χτύπημα σε ένα κομμάτι ξύλο για να μην πάνε τα πράγματα άσχημα. Πιο πρόσφατα, το να λέμε απλά τη φράση χτυπήστε ξύλο, την αντικατέστησε το κυριολεκτικό χτύπημα. Λοιπόν, από πού προήλθαν όλα αυτά;

Πριν εμφανιστούν οι σύγχρονες θρησκείες για να χαλάσουν το πάρτι με τους κανόνες της ειδωλολατρίας, πολλές παγανιστικές ομάδες και άλλοι πολιτισμοί, από την Ιρλανδία μέχρι την Ινδία και σε όλον τον κόσμο, λάτρευαν ή μυθοποιούσαν τα δέντρα. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα δέντρα σε χρησμούς. Κάποιοι τα ενσωμάτωσαν σε τελετουργίες λατρείας. Και κάποιοι, όπως οι αρχαίοι Κέλτες, τα θεωρούσαν σπίτια ορισμένων πνευμάτων και θεών.

Οι συγγραφείς Stefan Bechtel και Deborah Aaronson προτείνουν και οι δύο δύο συνδέσεις μεταξύ του χτυπήματος στο ξύλο και αυτών των πνευμάτων στα αντίστοιχα βιβλία τους, “The Good Luck Book" και “Luck: The Essential Guide”.

Η πρώτη πιθανή προέλευση της φράσης “knock on wood” είναι μια πιο σύγχρονη, αντίστοιχη με το σάλο που έκαναν οι ειδωλολάτρες Ευρωπαίοι για να διώξουν τα κακά πνεύματα μακριά από τα σπίτια τους ή για να τα εμποδίσουν να ακούσουν και έτσι να μπορούν να καταστρέψουν την καλή τύχη ενός ατόμου.

Η άλλη προτεινόμενη προέλευση είναι ότι μερικοί από αυτούς τους λάτρεις των δέντρων έβαζαν τα χέρια τους σε ένα δέντρο όταν ζητούσαν χάρη από τα πνεύματα ή τους θεούς που ζούσαν μέσα σε αυτό, και άγγιζαν και ευχαριστούσαν το δέντρο μετά από μια καλή τύχη ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. Με την πάροδο των αιώνων, η θρησκευτική ιεροτελεστία μπορεί να μεταμορφώθηκε σε ένα προληπτικό χτύπημα που αναγνωρίζει την δύναμη της τύχης και τη διατηρεί.

«Σε κάθε περίπτωση, αναζητάτε προστασία από τον φθόνο και τον θυμό», έγραψε ο Bechtel. «Ο φθόνος των κακών πνευμάτων και ο θυμός των θεών, που έχουν αμυδρή άποψη για τους θνητούς με υπερβολική υπερηφάνεια, και που ενοχλούνται ιδιαίτερα όταν είναι υπεύθυνοι για την καλή τύχη σου και δεν είσαι ευγνώμων».

Άλλη πιθανότητα; Ότι απλά προήλθε από το “Tig Touch-Wood”, ένα παιδικό παιχνίδι της βικτωριανής εποχής. Όπως περιγράφεται στο βιβλίο του 1891 “The Boy's Modern Playmate”, το "Tig" είναι το άτομο που είναι "It" και αφού έχει επιλεγεί ένας αριθμός δέντρων ως βάσεις, "εφόσον ο παίκτης αγγίζει ένα από αυτά τα εξουσιοδοτημένα σημεία, το Tig δεν μπορεί να τον αγγίξει. Η μόνη του ευκαιρία είναι να τον πιάσει καθώς πετούσε από τη μια θέση στην άλλη.»

Αλλά για όποιον μπορεί να είναι προληπτικός, είμαστε σίγουροι ότι το να χτυπάς ξύλο δεν είναι παιδικό παιχνίδι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Αυστραλία τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια των εφήβων: Τέλος τα social media

Νέα Εποχή 17.09.2024
Στόχος: Η προστασία των ανηλίκων

3 μυστικά που ο Πούτιν προσπάθησε πολύ να κρύψει

Stories 17.09.2024
Αλλά δεν τα κατάφερε πολύ καλά

Δυο πράγματα που δεν βγάζουν νόημα στη νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ

Stories 17.09.2024
Πώς έφτασε έως εκεί ο επίδοξος δολοφόνος;

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άλλη μια κρίση: Το δημογραφικό της πρόβλημα

Νέα Εποχή 17.09.2024
Το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται

Ποια χώρα θέλει οι πολίτες να δουλεύουν λιγότερο και εκείνοι αρνούνται

Stories 17.09.2024
Αρνούνται πεισματικά την 4ημερη εργασία

Πώς τα sneakers έγιναν τόσο ακριβά; H ιστορία τους

Stories 17.09.2024
Ένα παπούτσι που ήταν για αθλητισμό, φτάνει να κοστίζει όσο μια ηλεκτρική συσκευή - Πώς έφτασαν τα sneakers να κατακτήσουν τον κόσμο;

5 άλυτα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας

Ιστορικά Χτες
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ακόμα να τα λύσουν

Περίεργα φυσικά φαινόμενα που βρίσκεις μόνο στην Ελλάδα

Περιβάλλον Χτες
Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θεωρούνται μέρη μυστηρίου και έχουν τους δικούς τους θρύλους που προσελκύουν ερευνητές και περίεργους τουρίστες

Explainer: Γιατί η Ευρώπη είναι σε κοινωνική αναταραχή

Νέα Εποχή Χτες
«Θα γίνουμε μια κοινωνία που ουσιαστικά συρρικνώνεται»

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Χτες
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες