Μια «μικρή Ρωσία» μετανάστευσε στη Σερβία μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία
30.000 Ρώσοι εγγράφηκαν για προσωρινή διαμονή στη Σερβία μέσα σε ενάμιση χρόνο
Δημοσίευση 9/9/2024 | 14:14
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ρώσοι που φεύγουν από τη σύγκρουση, την επιστράτευση και αποστασιοποιούνται από τις πολιτικές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν δημιουργήσει μια δυναμική κοινότητα στη Σερβία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.
Ενώ ο αριθμός των Ρώσων στη Σερβία είναι μικρότερος από εκείνους που κατέφυγαν σε χώρες όπως η Γερμανία, η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα αισθητή στο Βελιγράδι, μια πόλη με πληθυσμό μικρότερο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.
Ρωσικά κλαμπ, νηπιαγωγεία και ιατρεία έχουν δημιουργηθεί, ενώ οι Ρώσοι αγοράζουν τρόφιμα από ρωσικά καταστήματα. Ρωσικά συγκροτήματα, τραγουδιστές και κωμικοί εμφανίζονται σε ρωσικά κλαμπ και καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους σε ρωσικές γκαλερί.
30.000 Ρώσοι μετανάστες στη Σερβία σε ενάμιση χρόνο
Μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Ιουλίου του 2023, πάνω από 30.000 Ρώσοι εγγράφηκαν για προσωρινή διαμονή στη Σερβία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Κατά την ίδια περίοδο, οι Ρώσοι ίδρυσαν 11.081 επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, από διαδικτυακές υπηρεσίες μέχρι φιλοξενία και σχολές αθλητισμού.
Ο Viktor, 42 ετών, κτηνίατρος από την Αγία Πετρούπολη, κατέφυγε στη Σερβία το φθινόπωρο του 2022 για να αποφύγει την επιστράτευση. Χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα για να εργαστεί ως κτηνίατρος, εργάζεται ως τεχνίτης, εξυπηρετώντας αποκλειστικά Ρώσους.
Οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας χρονολογούνται αιώνες πίσω και παραμένουν φιλικές, παρά τις φιλοδοξίες της Σερβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρά την ιστορική σύνδεση, πολλοί Ρώσοι μετανάστες δυσκολεύονται να ενταχθούν και προτιμούν να διατηρήσουν μια «μικρή Ρωσία» μέσα στη Σερβία, ενώ πολλοί Σέρβοι υποστηρίζουν τον Πούτιν και δεν συμμερίζονται τις απόψεις όσων έφυγαν από τη Ρωσία.
Η μνηστή του Morus, η Alexandra Mashkanova, εξήγησε ότι εγκατέλειψαν τη Ρωσία για ιδεολογικούς λόγους: «Λίγες ημέρες μετά τις 24 Φεβρουαρίου, προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει, και τότε αποφασίσαμε να φύγουμε».