E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα μικροσκοπικά ζωάκια που σιγοτραγουδούν για να σαγηνεύσουν το ταίρι τους

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα ακούσουν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/9/2024 | 00:03

Τα μικροσκοπικά ζωάκια που σιγοτραγουδούν για να σαγηνεύσουν το ταίρι τους
Photo by Matt Seymour on Unsplash

«Μερικοί άνθρωποι θέλουν να γεμίσουν τον κόσμο με ανόητα τραγούδια αγάπης. Έχει κάτι λάθος αυτό; Θα ήθελα να μάθω», τραγουδά ο Paul McCartney στο τραγούδι του "Silly Love Songs" το 1976. Τα ποντίκια μάλλον συμφωνούν.

Αποδεικνύεται ότι τα αρσενικά ποντίκια χρησιμοποιούν υπερηχητικά «τραγούδια αγάπης» για να προσελκύσουν τα θηλυκά, βάζοντας διαφορετικές μελωδίες όταν μυρίζουν αλλά δεν βλέπουν το θηλυκό και όταν κοιτούν την πιθανή αγάπη τους, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

«Πιστεύω ότι η επικοινωνία ανάμεσα στα ζώα έχει περισσότερα να πει με από όσα έχουμε συντονιστεί εμείς οι άνθρωποι», δήλωσε ο καθηγητής νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου Duke, Έριχ Τζάρβις. "Υπάρχει ένα σαφές σήμα επικοινωνίας στα τραγούδια του ποντικιού και όχι μόνο τυχαίες ακολουθίες φωνητικών".

Οι ερευνητές συνέκριναν τα τραγούδια με τα τραγούδια ερωτοτροπίας των αρσενικών ωδικών πτηνών, αν και τα ποντίκια είναι πιο περιορισμένα στην ικανότητά τους να τροποποιούν τους ήχους τους. Τα τραγούδια του ποντικιού είναι μια ακολουθία συλλαβών, μερικές φορές με ρυθμό.

"Αυτά τα τραγούδια έχουν πολύ υψηλό τόνο, πάνω από 50 kilohertz, και δεν ακούγονται από τον άνθρωπο. Όταν τα ρίχνουμε και τα αναπαράγουμε με πραγματική ταχύτητα, ακούγεται σαν πουλί", πρόσθεσε ο μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Duke, Jonathan Chabout.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι τα ποντίκια παράγουν τέτοιους ήχους, όπως όταν ένα κουτάβι καλεί τη μητέρα του, και έχουν εργαστεί για να κατανοήσουν καλύτερα τι ακριβώς επικοινωνούν.

Οι ερευνητές εξέθεσαν αρσενικά ποντίκια εργαστηρίου σε διαφορετικές καταστάσεις, ηχογράφησαν τα τραγούδια τους και στη συνέχεια τα ανέλυσαν.

Τα αρσενικά τραγούδησαν πιο περίπλοκα και πιο δυνατά τραγούδια όταν μπόρεσαν να μυρίσουν τα ούρα ενός θηλυκού ποντικιού αλλά δεν είχαν οπτική επαφή. Με το θηλυκό παρόν, τα αρσενικά άλλαζαν τη μελωδία τους, με μεγαλύτερα, πιο απλά τραγούδια.

"Νομίζω ότι τα ποντίκια λένε με τα περίπλοκα τραγούδια, "Δώσε μου προσοχή, είμαι εδώ, έλα σε μένα και άκου το υπέροχο και σύνθετο τραγούδι μου", ως ένα μέτρο της υγείας του. Μετά τα θηλυκά το αξιολογούν, και το αρσενικό απλοποιεί το τραγούδι όταν είναι ακριβώς δίπλα για να μη ξοδέψει ενέργεια και να προσπαθήσει να ζευγαρώσει», είπε ο Τζάρβις.

Οι ερευνητές έπαιξαν τους δύο τύπους τραγουδιών σε σeξουαλικά ώριμα θηλυκά, διαπιστώνοντας ότι προτιμούσαν να περνούν χρόνο δίπλα στα ηχεία που έπαιζαν το περίπλοκο τραγούδι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eνα απάνθρωπο έθιμο στα Νησιά Φερόε που σοκάρει

Stories 18.09.2024
Πώς επικράτησε το ετήσιο κυνήγι των δελφινιών και των φαλαινών

Lamine Yamal: Είναι τελικά ο νέος Messi;

Αθλητισμός 18.09.2024
Όλα προς τα εκεί οδηγούν

Το διεθνές αεροδρόμιο που έχει μόνο 7 επιβάτες την ημέρα

Stories 18.09.2024
Μια αποτυχία 209 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Αυστραλία τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια των εφήβων: Τέλος τα social media

Νέα Εποχή Χτες
Στόχος: Η προστασία των ανηλίκων

3 μυστικά που ο Πούτιν προσπάθησε πολύ να κρύψει

Stories Χτες
Αλλά δεν τα κατάφερε πολύ καλά

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άλλη μια κρίση: Το δημογραφικό της πρόβλημα

Νέα Εποχή Χτες
Το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται

Ποια χώρα θέλει οι πολίτες να δουλεύουν λιγότερο και εκείνοι αρνούνται

Stories Χτες
Αρνούνται πεισματικά την 4ημερη εργασία

Πώς τα sneakers έγιναν τόσο ακριβά; H ιστορία τους

Stories Χτες
Ένα παπούτσι που ήταν για αθλητισμό, φτάνει να κοστίζει όσο μια ηλεκτρική συσκευή - Πώς έφτασαν τα sneakers να κατακτήσουν τον κόσμο;