E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί το YouTube θα περιορίσει την πρόσβαση στα fitness videos στους εφήβους

Τι σημαίνει αυτό και τι είδους περιεχόμενο θα περιοριστεί τώρα;

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 10/9/2024 | 11:39

Γιατί το YouTube θα περιορίσει την πρόσβαση στα fitness videos στους εφήβους
Φωτογραφία από Castorly Stock

Η πλατφόρμα λέει ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ορισμένους τύπους βίντεο θα μπορούσε να βλάψει την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος του εφήβου.

Οι Ευρωπαίοι έφηβοι μπορεί να παρατηρήσουν μια αλλαγή στα προτεινόμενά τους στο YouTube, αφού η πλατφόρμα βίντεο είπε ότι θα σταματήσει να τους οδηγεί σε ορισμένους τύπους βίντεο υγείας και φυσικής κατάστασης, ιδιαίτερα εκείνων που «εξιδανικεύουν» ορισμένους σωματότυπους.

Το YouTube – το οποίο παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικών μέσων για εφήβους – συνιστά βίντεο παρόμοια με αυτά που έχει παρακολουθήσει ο θεατής στο παρελθόν. Κάπως όμως τώρα, η ιστορία αλλάζει.

Το YouTube κυκλοφόρησε για πρώτη φορά αυτούς τους περιορισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι και τώρα τους επεκτείνει στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, υπό την καθοδήγηση της συμβουλευτικής επιτροπής νεολαίας και οικογένειας.

Ο νέος κανόνας είναι μια προσπάθεια να αποτραπούν οι έφηβοι από το να σχηματίσουν «αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους», δήλωσε ο Δρ Γκαρθ Γκράχαμ, επικεφαλής του YouTube Health, και ο Τζέιμς Μπέζερ, διευθυντής διαχείρισης προϊόντων του YouTube Youth.

Φωτογραφία από Li Sun

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό και τι είδους περιεχόμενο θα περιοριστεί τώρα;

Το YouTube είπε ότι θα περιορίσει τώρα τις προτάσεις βίντεο που:

  • Εξιδανικεύουν συγκεκριμένα επίπεδα φυσικής κατάστασης ή ομάδες βάρους ή ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά ή
  • Δείχνει άτομα που είναι κοινωνικά επιθετικοί ή τσακώνονται.

Αναφέρουν δε πως αυτό το περιεχόμενο, «μπορεί να είναι αβλαβείς ως μεμονωμένα βίντεο, αλλά θα μπορούσαν να είναι προβληματικοί για ορισμένους εφήβους εάν το παρακολουθούν επαναλαμβανόμενα».

Έτσι περιορίζεται η πρόσβαση των εφήβων σε ορισμένα fitness βίντεο λόγω ανησυχιών σχετικά με την προώθηση ανθυγιεινών προτύπων και συμπεριφορών, όπως η υπερβολική άσκηση, οι επικίνδυνες διατροφικές συνήθειες και η παθολογική εμμονή με την εικόνα του σώματος.

Πολλές φορές, αυτό το fitness περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει τους εφήβους σε μη ρεαλιστικούς στόχους για το σώμα τους ή σε υπερβολική χρήση διατροφικών και προπονητικών πρακτικών που μπορεί να βλάψουν την υγεία τους, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια σημαντική έρευνα από 17 χώρες. Η πλατφόρμα επιθυμεί να προστατεύσει τους ανήλικους χρήστες από περιεχόμενο που μπορεί να τους επηρεάσει αρνητικά, δημιουργώντας αυστηρότερα όρια και φίλτρα στα βίντεο που έχουν αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια σημαντική έρευνα από 17 χώρες. Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι χρήστες του fitness YouTube - που έχει ονομαστεί κοινότητα "Fitspiration" - προωθούν ανθυγιεινές συμπεριφορές και ότι οι θεατές ενισχύουν αυτές τις πρακτικές στα σχόλια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι επηρεάζονται εξίσου.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια, τα υπέρβαρα άτομα και όσοι έχουν ήδη κακή εικόνα σώματος τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τα άτομα που αισθάνονται καλά με το σώμα τους και έχουν υψηλή παιδεία επηρεάζονται λιγότερο.

Με τη νέα πολιτική, το YouTube μπορεί επίσης να ανακατευθύνει τους χρήστες σε τηλεφωνικές γραμμές αντιμετώπισης κρίσεων όταν αναζητούν πράγματα που σχετίζονται με αυτοκτονία, αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το διεθνές αεροδρόμιο που έχει μόνο 7 επιβάτες την ημέρα

Stories 18.09.2024
Μια αποτυχία 209 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Αυστραλία τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια των εφήβων: Τέλος τα social media

Νέα Εποχή Χτες
Στόχος: Η προστασία των ανηλίκων

3 μυστικά που ο Πούτιν προσπάθησε πολύ να κρύψει

Stories Χτες
Αλλά δεν τα κατάφερε πολύ καλά

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άλλη μια κρίση: Το δημογραφικό της πρόβλημα

Νέα Εποχή Χτες
Το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται

Ποια χώρα θέλει οι πολίτες να δουλεύουν λιγότερο και εκείνοι αρνούνται

Stories Χτες
Αρνούνται πεισματικά την 4ημερη εργασία

5 άλυτα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας

Ιστορικά Προχτές
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ακόμα να τα λύσουν

Περίεργα φυσικά φαινόμενα που βρίσκεις μόνο στην Ελλάδα

Περιβάλλον Προχτές
Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θεωρούνται μέρη μυστηρίου και έχουν τους δικούς τους θρύλους που προσελκύουν ερευνητές και περίεργους τουρίστες

Explainer: Γιατί η Ευρώπη είναι σε κοινωνική αναταραχή

Νέα Εποχή Προχτές
«Θα γίνουμε μια κοινωνία που ουσιαστικά συρρικνώνεται»

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες