E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είναι η «μίνι Ρωσία» που μετρά ήδη 30.000 μέλη

Πώς δημιουργήθηκε η κοινότητα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 11/9/2024 | 15:21

Τι είναι η «μίνι Ρωσία» που μετρά ήδη 30.000 μέλη
Φωτογραφία από Simon Berger

Στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στη Σερβία, έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερη κοινότητα που πολλοί αποκαλούν «Μίνι Ρωσία». Πρόκειται για έναν οικισμό που αποτελείται από περίπου 30.000 Ρώσους μετανάστες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Σερβία, κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, πολλοί Ρώσοι αναζήτησαν νέους προορισμούς για να ζήσουν, ιδιαίτερα εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα τους. Η Σερβία αποτέλεσε έναν από τους βασικούς προορισμούς για πολλούς Ρώσους, λόγω της ιστορικής σχέσης των δύο χωρών, της γλωσσικής και θρησκευτικής ομοιότητας, και του γεγονότος ότι η Σερβία δεν ακολούθησε πλήρως τη δυτική πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στην περιοχή γύρω από το Βελιγράδι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Σερβίας, οι Ρώσοι άρχισαν να εγκαθίστανται, δημιουργώντας μια κοινότητα με δικούς της κανόνες, ρυθμούς ζωής και συνήθειες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι επαγγελματίες, προγραμματιστές, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, που επιδίωκαν να αποφύγουν τις συνέπειες των κυρώσεων και της οικονομικής αστάθειας στη Ρωσία.

Η «Μίνι Ρωσία» στη Σερβία λειτουργεί σχεδόν σαν μια αυτόνομη κοινότητα. Τα μέλη της διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα υιοθετούν στοιχεία από την τοπική κουλτούρα της Σερβίας. Στην κοινότητα αυτή, η ρωσική γλώσσα είναι κυρίαρχη και τα ρωσικά έθιμα και παραδόσεις είναι ευρέως διαδεδομένα. Ρωσικά σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν αρχίσει να λειτουργούν, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας για τους κατοίκους.

Η Σερβία, με την ουδέτερη στάση της απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και την άρνησή της να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αποτέλεσε μια ελκυστική επιλογή για τους Ρώσους μετανάστες. Επιπλέον, οι δύο χώρες έχουν ιστορικά στενές σχέσεις, κυρίως λόγω της Ορθόδοξης Χριστιανικής τους κληρονομιάς και των κοινών γεωπολιτικών συμφερόντων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το διεθνές αεροδρόμιο που έχει μόνο 7 επιβάτες την ημέρα

Stories 18.09.2024
Μια αποτυχία 209 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Αυστραλία τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια των εφήβων: Τέλος τα social media

Νέα Εποχή Χτες
Στόχος: Η προστασία των ανηλίκων

3 μυστικά που ο Πούτιν προσπάθησε πολύ να κρύψει

Stories Χτες
Αλλά δεν τα κατάφερε πολύ καλά

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άλλη μια κρίση: Το δημογραφικό της πρόβλημα

Νέα Εποχή Χτες
Το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται

Ποια χώρα θέλει οι πολίτες να δουλεύουν λιγότερο και εκείνοι αρνούνται

Stories Χτες
Αρνούνται πεισματικά την 4ημερη εργασία

5 άλυτα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας

Ιστορικά Προχτές
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ακόμα να τα λύσουν

Περίεργα φυσικά φαινόμενα που βρίσκεις μόνο στην Ελλάδα

Περιβάλλον Προχτές
Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θεωρούνται μέρη μυστηρίου και έχουν τους δικούς τους θρύλους που προσελκύουν ερευνητές και περίεργους τουρίστες

Explainer: Γιατί η Ευρώπη είναι σε κοινωνική αναταραχή

Νέα Εποχή Προχτές
«Θα γίνουμε μια κοινωνία που ουσιαστικά συρρικνώνεται»

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες