Τι είναι η «μίνι Ρωσία» που μετρά ήδη 30.000 μέλη
Πώς δημιουργήθηκε η κοινότητα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 11/9/2024 | 15:21
Στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στη Σερβία, έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερη κοινότητα που πολλοί αποκαλούν «Μίνι Ρωσία». Πρόκειται για έναν οικισμό που αποτελείται από περίπου 30.000 Ρώσους μετανάστες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Σερβία, κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, πολλοί Ρώσοι αναζήτησαν νέους προορισμούς για να ζήσουν, ιδιαίτερα εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα τους. Η Σερβία αποτέλεσε έναν από τους βασικούς προορισμούς για πολλούς Ρώσους, λόγω της ιστορικής σχέσης των δύο χωρών, της γλωσσικής και θρησκευτικής ομοιότητας, και του γεγονότος ότι η Σερβία δεν ακολούθησε πλήρως τη δυτική πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Στην περιοχή γύρω από το Βελιγράδι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Σερβίας, οι Ρώσοι άρχισαν να εγκαθίστανται, δημιουργώντας μια κοινότητα με δικούς της κανόνες, ρυθμούς ζωής και συνήθειες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι επαγγελματίες, προγραμματιστές, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, που επιδίωκαν να αποφύγουν τις συνέπειες των κυρώσεων και της οικονομικής αστάθειας στη Ρωσία.
Η «Μίνι Ρωσία» στη Σερβία λειτουργεί σχεδόν σαν μια αυτόνομη κοινότητα. Τα μέλη της διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα υιοθετούν στοιχεία από την τοπική κουλτούρα της Σερβίας. Στην κοινότητα αυτή, η ρωσική γλώσσα είναι κυρίαρχη και τα ρωσικά έθιμα και παραδόσεις είναι ευρέως διαδεδομένα. Ρωσικά σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν αρχίσει να λειτουργούν, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας για τους κατοίκους.
Η Σερβία, με την ουδέτερη στάση της απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και την άρνησή της να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αποτέλεσε μια ελκυστική επιλογή για τους Ρώσους μετανάστες. Επιπλέον, οι δύο χώρες έχουν ιστορικά στενές σχέσεις, κυρίως λόγω της Ορθόδοξης Χριστιανικής τους κληρονομιάς και των κοινών γεωπολιτικών συμφερόντων.