E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σχολεία: Το νέο μάθημα που μπήκε ‑ Από το Νηπιαγωγείο έως την Γ` Λυκείου

Με μια έκπληξη ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

Δημοσίευση 12/9/2024 | 08:41

Σχολεία: Το νέο μάθημα που μπήκε ‑ Από το Νηπιαγωγείο έως την Γ` Λυκείου

Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία και βρήκαν ένα νέο μάθημα να τους περιμένει!

Το Υπουργείο Παιδείας επανειλημμένα έχει τονίσει στο παρελθόν πως στοχεύει στη διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών, στην κατανόηση των κειμένων αλλά και στην απομάκρυνση από την στείρα αποστήθιση.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν αποφασίστηκε από το νέο σχολικό έτος να θεσπιστεί ένα νέο μάθημα. Έτσι εισάγεται η ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, αντί αποσπασματικών κειμένων όπως συνέβαινε έως σήμερα.

Σε όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Γ΄Λυκείου θα διανεμηθούν ένα έως τρία βιβλία (ανάλογα την τάξη), πάνω στα οποία οι μαθητές θα κάνουν εργασίες και συγκεκριμένες δραστηριότητες. Το βιβλίο θα περιέχει έργα από κορυφαίους ξένους αλλά και Έλληνες συγγραφείς θα βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και σκέψη.

Αυτήν την αλλαγή είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά σε ομιλία του ότι τα λογοτεχνικά βιβλία θα γίνουν ο συστηματικός τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος της Λογοτεχνίας, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες. Μάλιστα τότε είχε τονίσει ότι «η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μία εμπειρία αγωγής. Πρέπει να επιδιώξουμε την βιβλιοφιλία, την αγάπη για το βιβλίο, ειδικά στην ψηφιακή εποχή».

Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του μάλιστα στην Καθημερινή είχε αποκαλύψει ότι «Από το σχολικό έτος 2024-2025, και συγκεκριμένα στο δεύτερο μισό του, θα εντάξουμε ένα πλήρες λογοτεχνικό βιβλίο – δύο μικρότερα στην Α΄ Λυκείου – στο ωρολόγιο πρόγραμμα».

Τα βιβλία που θα διδαχθούν οι μαθητές ανά τάξη

Σε εκείνη την συνέντευξη εξάλλου ο Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε μια πρώτη γεύση για το πώς θα ενταχθεί η Λογοτεχνία στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών αποκαλύπτοντας μάλιστα και τα λογοτεχνικά βιβλία με τα οποία θα εγκαινιαστεί αυτή η νέα θεματική. Τα βιβλία που έχουν επιλεχθεί θεωρούνται κλασικά και αποτελούν αναγνώσματα που προτείνονται να διαβάστουν από παιδιά για να έρθουν σε επαφή με λογοτεχνικά ρεύματα και υψηλές ιδέες.

Ειδικότερα βάσει του προγραμματισμού οι μαθητές του Γυμνασίου θα καταπιαστούν με τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Οι αστυνομικές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον πιο έξυπνο ντετέκτιβ του κόσμου, τον Σέρλοκ Χολμς, εισάγουν τον αναγνώστη στην ικανότητα να συλλέγει στοιχεία, να συνδυάζει γεγονότα και να παρατηρεί λεπτομέρειες που οι υπόλοιποι αγνοούν. Kαμιά υπόθεση δε μένει ανεξιχνίαστη από τον διασημότερο ντετέκτιβ όλων των εποχών. Μαζί με τον καλό του φίλο και συνεργάτη, δόκτορα Γουάτσον, καλούνται να ξεδιαλύνουν υποθέσεις που κρύβουν πολλά παράξενα γεγονότα, απρόοπτα και ανατροπές. Ιστορίες γεμάτες αγωνία και μυστήριο που θα μυήσουν τους έφηβους αναγνώστες στον θαυμαστό και παράξενο κόσμο του Σέρλοκ Χολμς.

Ενώ οι μαθητές Νηπιαγωγείου θα καταπιαστούν με τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ, του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν και τις ιστορίες του Αισώπου. Οι αδελφοί Γκριμ, στην προσπάθειά τους να συλλέξουν και να καταγράψουν προφορικούς μύθους μέσα από τα γερμανικά νοικοκυριά του 19ου αιώνα -κάποιοι από τους οποίους είχαν αποτελέσει πραγματικά συμβάντα, βγαλμένα μέσα από τη ζωή- με απώτερο στόχο τη διατήρηση της γερμανικής παραδοσιακής κληρονομιάς, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τεράστια συλλογή παραμυθιών. Η γοητεία των παραμυθιών των Αδερφών Γκριμ βρίσκεται στις ιστορίες που δεν φαίνονται αλλά υπονοούνται και είναι κρυμμένες μέσα στα παραμύθια τους. Έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και πολλά από αυτά έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη.

Τέλος οι μαθητές Δημοτικού θα γνωρίσουν τους «Μύθους» του Ζαν ντε Λα Φονταίν και τον εμβληματικό «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Ενώ όπως αποκάλυψε ο υπουργός «Και φυσικά κλασικοί Έλληνες συγγραφείς, όπως η Πηνελόπη Δέλτα και ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Ο στόχος είναι, με την καθιέρωση του πολλαπλού βιβλίου, να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις εναλλακτικές σε κάθε τάξη, από τις οποίες κάθε εκπαιδευτικός μαζί με τους μαθητές θα επιλέγουν τα δύο που επιθυμούν».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης: «Όποιος αρνείται την αξιολόγηση δεν έχει θέση στα σχολεία»

Ελλάδα 25.04.2025
«Η θέση μας, με ξεκάθαρη και κατεύθυνση που έχω δώσει στο υπουργείο, είναι πολύ σαφής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Έγινε 36 και δεν το ξέρει – Η σπαρακτική ζωή του Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας που κοιμάται εδώ και 20 χρόνια!

Κόσμος 25.04.2025
Ο πρίγκιπας Αλ-Ουαλίντ βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση από το 2005 μετά από ένα σοβαρό τροχαίο, το οποίο συνέβη στο Λονδίνο

Αδιανόητο! 80χρονη πέφτει από τον 6ο και... σηκώνεται σαν να μην έγινε τίποτα!

Κόσμος 25.04.2025
Το εκπληκτικό είναι ότι λίγα μόλις λεπτά μετά την προσγείωση στην οροφή του σταθμευμένου αυτοκινήτου, η 80χρονη γυναίκα καταφέρνει να κατέβει και να φύγει, φαινομενικά αλώβητη

Συναγερμός στο Μέγαρο Μουσικής! Διαμέρισμα τυλίχθηκε στις φλόγες – Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Ελλάδα 25.04.2025
Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για φωτιά επί της οδού Σισίνη

Ηράκλειο: Κατάληψη στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου ‑ Ζητούν να αποχωρίσει άμεσα ο δήμαρχος

Ελλάδα 25.04.2025
Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην επιχείρηση εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης

Πάπας Φραγκίσκος: Το Βατικανό ετοιμάζεται να κλείσει το φέρετρό του

Κόσμος 25.04.2025
Πάνω από 128.000 πιστοί στο λαϊκό προσκύνημα

Ρέντη: Η οικογένεια της 12χρονης είχε χάσει σε τροχαίο και τον αδελφό της

Ελλάδα 25.04.2025
Τον είχε παρασύρει λεωφορείο στο Καματερό

Καίτη Γκρέυ: Σφραγίστηκε λάθος διαμέρισμα αντί για το σπίτι της ερμηνεύτριας στη Νέα Σμύρνη

Ελλάδα 25.04.2025
Αδιανόητο λάθος με τη σφράγιση του σπιτιού που έμενε η Καίτη Γκρέυ στη Νέα Σμύρνη

Αλλάζουν όλα στα δικαστήρια ‑ Απονομή Δικαιοσύνης στον μισό χρόνο

Ελλάδα 25.04.2025
Έρχεται νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Ποιοι εκτέλεσαν τον Μοσχούρη στο Χαλάνδρι

Ελλάδα 25.04.2025
Το ακριβό συμβόλαιο θανάτου για τον «θαμνάκια» της Greek Mafia

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Μικρή η βλάβη στους πνεύμονες του 3χρονου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

Ελλάδα 25.04.2025
Οι γιατροί κατάφεραν και έλεγξαν τα όργανα μέχρι βάθους