E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το φονικότερο αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 583 ανθρώπους

Η τραγωδία που έλαβε χώρα το 1977 στην Τενερίφη και κλόνισε την κοινή γνώμη για την αεροπορική ασφάλεια

Δημοσίευση 13/9/2024 | 00:09

Το φονικότερο αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 583 ανθρώπους
collage

Στις 27 Μαρτίου 1977, ο κόσμος έγινε μάρτυρας μιας από τις πιο θανατηφόρες αεροπορικές καταστροφές στην ιστορία, όταν η πτήση KLM 4805 και η πτήση Pan Am 1736 συγκρούστηκαν στον διάδρομο του αεροδρομίου του Λος Ροδέος, στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά.

Το καταστροφικό αυτό γεγονός, που κόστισε τη ζωή σε 583 ανθρώπους, αποτέλεσε σημείο καμπής για την ασφάλεια της αεροπορίας και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας.

Τα Γεγονότα Που Οδήγησαν Στην Καταστροφή

Η καταστροφή εκτυλίχθηκε υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες. Το αεροδρόμιο καλύφθηκε από πυκνή ομίχλη, περιορίζοντας δραματικά την ορατότητα. Η πτήση KLM 4805, ένα Boeing 747, και η πτήση Pan Am 1736, επίσης Boeing 747, είχαν και οι δύο προγραμματιστεί να απογειωθούν από το αεροδρόμιο του Λος Ροδέος. Η πτήση KLM ήταν προορισμένη για Άμστερνταμ, ενώ η πτήση Pan Am κατευθυνόταν προς Λας Πάλμας των Γκραν Κανάρια.

Λόγω μιας τρομοκρατικής επίθεσης που είχε συμβεί νωρίτερα την ημέρα εκείνη στο αεροδρόμιο του Γκραν Κανάρια, και οι δύο πτήσεις αναγκάστηκαν να σταματήσουν στο αεροδρόμιο του Λος Ροδέος. Καθώς η ομίχλη πυκνώνει, η επικοινωνία μεταξύ του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και των πληρωμάτων των αεροσκαφών γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Η ώρα της σύγκρουσης

Γύρω στις 17:06 τοπική ώρα, η πτήση KLM 4805 άρχισε να προπορεύεται στο διάδρομο απογείωσης, ενώ η πτήση Pan Am 1736 εκτελούσε την πορεία της στο ίδιο διάδρομο, κατευθυνόμενη προς το τέλος του διάδρομου για προετοιμασία απογείωσης. Παρά την ομίχλη και την περιορισμένη ορατότητα, η πτήση KLM 4805 ξεκίνησε τη διαδικασία απογείωσης, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι η πτήση Pan Am 1736 ήταν ακόμα στον διάδρομο.

Τα λάθη στην επικοινωνία διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην καταστροφή. Το πλήρωμα της πτήσης KLM, αν και δεν είχε λάβει σαφή έγκριση για απογείωση, υπέθεσε ότι είχε λάβει την έγκριση και προχώρησε. Ταυτόχρονα, το πλήρωμα της πτήσης Pan Am, που είχε λάβει εντολή να απομακρυνθεί από τον διάδρομο, παρανόησε την κατάσταση λόγω της περιορισμένης ορατότητας.

Στις 17:06, η πτήση KLM 4805 προσπάθησε να απογειωθεί, αλλά η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Το αεροσκάφος της KLM χτύπησε το αεροσκάφος της Pan Am, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη και πυρκαγιά. Η σύγκρουση ήταν καταστροφική, καταστρέφοντας και τα δύο αεροσκάφη και προκαλώντας τον θάνατο 583 ανθρώπων, με μόνο 61 επιβάτες από την πτήση Pan Am να επιβιώνουν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Lamine Yamal: Είναι τελικά ο νέος Messi;

Αθλητισμός 18.09.2024
Όλα προς τα εκεί οδηγούν

Το διεθνές αεροδρόμιο που έχει μόνο 7 επιβάτες την ημέρα

Stories 18.09.2024
Μια αποτυχία 209 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Αυστραλία τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια των εφήβων: Τέλος τα social media

Νέα Εποχή Χτες
Στόχος: Η προστασία των ανηλίκων

3 μυστικά που ο Πούτιν προσπάθησε πολύ να κρύψει

Stories Χτες
Αλλά δεν τα κατάφερε πολύ καλά

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άλλη μια κρίση: Το δημογραφικό της πρόβλημα

Νέα Εποχή Χτες
Το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται

Ποια χώρα θέλει οι πολίτες να δουλεύουν λιγότερο και εκείνοι αρνούνται

Stories Χτες
Αρνούνται πεισματικά την 4ημερη εργασία

5 άλυτα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας

Ιστορικά Προχτές
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ακόμα να τα λύσουν

Περίεργα φυσικά φαινόμενα που βρίσκεις μόνο στην Ελλάδα

Περιβάλλον Προχτές
Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θεωρούνται μέρη μυστηρίου και έχουν τους δικούς τους θρύλους που προσελκύουν ερευνητές και περίεργους τουρίστες