E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί στην Ιταλία οι γιατροί ζητούν στρατό να τους φυλάει;

Αίτημα για στρατιωτική παρέμβαση

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 12/9/2024 | 19:31

Γιατί στην Ιταλία οι γιατροί ζητούν στρατό να τους φυλάει;
Φωτογραφία από Pixabay

Η αυξανόμενη βία κατά των επαγγελματιών υγείας στην Ιταλία αποτελεί μια σοβαρή κοινωνική κρίση που απαιτεί άμεση δράση.

Η συμμετοχή του στρατού μπορεί να θεωρηθεί ένα έκτακτο μέτρο για την προστασία των γιατρών και των νοσηλευτών, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση των αιτιών αυτής της βίας. Η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας, η βελτίωση της επικοινωνίας και η ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους υγείας είναι απαραίτητα βήματα για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων και τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς.

Η βία κατά των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της Ιταλίας έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, με επαγγελματίες υγείας να αντιμετωπίζουν καθημερινά την απειλή της σωματικής και λεκτικής κακοποίησης. Πρόσφατα, οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε γιατρούς από ασθενείς και συγγενείς τους έχουν αναγκάσει την ιατρική κοινότητα να ζητήσει την παρέμβαση των Αρχών και την ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους υγείας, ακόμη και με τη συμμετοχή του στρατού.

Η βία αυτή δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο στην Ιταλία, όμως η συχνότητα και η σοβαρότητα των περιστατικών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι εντάσεις στα νοσοκομεία εντείνονται λόγω των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας, όπως η έλλειψη προσωπικού, οι μεγάλες αναμονές για περίθαλψη και οι πιέσεις που ασκούνται στους επαγγελματίες υγείας, ειδικά μετά την πανδημία του COVID-19. Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές αναγκάζονται να εργάζονται υπό τον φόβο επιθέσεων από τους ίδιους τους ασθενείς ή τους συγγενείς τους.

Φωτογραφία από Jonathan Borba

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από ιταλικές ιατρικές ενώσεις, οι επιθέσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν όχι μόνο λεκτική κακοποίηση, αλλά και σωματικές επιθέσεις, απειλές και περιστατικά εκφοβισμού. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι επιθέσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς ιατρικού προσωπικού.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά σημεία της κατάστασης είναι η διάδοση των περιστατικών αυτών σε ολόκληρη την Ιταλία. Από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και τα μικρότερα νοσοκομεία της επαρχίας, οι επιθέσεις κατά των γιατρών και νοσηλευτών δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές ή δομές υγείας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα κλίμα φόβου και ανησυχίας στους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις καθημερινές προκλήσεις της εργασίας τους, αλλά και τις συνεχείς απειλές βίας.

Η ιταλική ιατρική κοινότητα, υπό την πίεση της αυξανόμενης βίας, ζητά πλέον την παρέμβαση του στρατού για την προστασία του προσωπικού υγείας στα νοσοκομεία. Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων (FNOMCeO), Filippo Anelli, έχει δηλώσει ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε «κρίσιμο σημείο» και ότι η προστασία των επαγγελματιών υγείας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οι γιατροί ζητούν την τοποθέτηση στρατιωτικών δυνάμεων στα νοσοκομεία, ιδίως στις πιο επικίνδυνες περιοχές, προκειμένου να αποτραπούν τα περιστατικά βίας.

Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Υπάρχουν όσοι υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή του στρατού θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των επαγγελματιών υγείας και αποτρέποντας μελλοντικές επιθέσεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επικριτές που θεωρούν ότι η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στα νοσοκομεία θα δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης και φόβου, ενώ δεν θα επιλύσει τα βαθύτερα προβλήματα του συστήματος υγείας που οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές.

Οι αιτίες πίσω από τις επιθέσεις αυτές είναι πολλαπλές και σύνθετες. Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης του εθνικού συστήματος υγείας και η υποστελέχωση των νοσοκομείων έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή υπηρεσιών, γεγονός που συχνά προκαλεί απογοήτευση και θυμό στους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Επίσης, η πανδημία του COVID-19 επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση, καθώς τα νοσοκομεία αντιμετώπισαν πρωτοφανείς πιέσεις, ενώ οι προσδοκίες του κοινού για άμεση και αποτελεσματική φροντίδα αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των γιατρών και των ασθενών είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην ένταση. Πολλοί ασθενείς αισθάνονται ότι οι ανάγκες τους δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ενώ οι συγγενείς συχνά εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη ενημέρωσης και επικοινωνίας από το ιατρικό προσωπικό. Αυτή η απογοήτευση, σε συνδυασμό με τον ήδη υπάρχοντα φόβο και το άγχος που συνοδεύουν τα προβλήματα υγείας, συχνά οδηγεί σε ξεσπάσματα βίας.

Εκτός από την πρόταση για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, οι ιατρικές ενώσεις ζητούν επίσης τη λήψη άμεσων μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας στα νοσοκομεία. Μεταξύ των προτάσεων είναι η αύξηση του αριθμού των φυλάκων ασφαλείας, η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης και η καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού στη διαχείριση των κρίσεων και στην πρόληψη βίαιων περιστατικών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το διεθνές αεροδρόμιο που έχει μόνο 7 επιβάτες την ημέρα

Stories 18.09.2024
Μια αποτυχία 209 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Αυστραλία τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια των εφήβων: Τέλος τα social media

Νέα Εποχή Χτες
Στόχος: Η προστασία των ανηλίκων

3 μυστικά που ο Πούτιν προσπάθησε πολύ να κρύψει

Stories Χτες
Αλλά δεν τα κατάφερε πολύ καλά

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άλλη μια κρίση: Το δημογραφικό της πρόβλημα

Νέα Εποχή Χτες
Το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται

Ποια χώρα θέλει οι πολίτες να δουλεύουν λιγότερο και εκείνοι αρνούνται

Stories Χτες
Αρνούνται πεισματικά την 4ημερη εργασία

5 άλυτα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας

Ιστορικά Προχτές
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ακόμα να τα λύσουν

Περίεργα φυσικά φαινόμενα που βρίσκεις μόνο στην Ελλάδα

Περιβάλλον Προχτές
Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θεωρούνται μέρη μυστηρίου και έχουν τους δικούς τους θρύλους που προσελκύουν ερευνητές και περίεργους τουρίστες

Explainer: Γιατί η Ευρώπη είναι σε κοινωνική αναταραχή

Νέα Εποχή Προχτές
«Θα γίνουμε μια κοινωνία που ουσιαστικά συρρικνώνεται»

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες