E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Darth Vader: Πως ο James Earl Jones έγινε η φωνή του ήρωα του Star Wars

Δεν ήταν ο πρώτος υποψήφιος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/9/2024 | 01:51

Darth Vader: Πως ο James Earl Jones έγινε η φωνή του ήρωα του Star Wars
@Reuters

Όταν ο ηθοποιός James Earl Jones πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου, άφησε πίσω του μια μοναδική κληρονομιά σκηνικής, κινηματογραφικής και ναι, φωνητικής υποκριτικής.

 Μερικοί από τους ρόλους του στο Μπρόντγουεϊ περιελάμβαναν βραβευμένες ερμηνείες σε έργα που αργότερα μετατράπηκαν σε αναγνωρισμένες ταινίες όπως το "Driving Miss Daisy" και το "Fences". Κατά τη διάρκεια της διακεκριμένης καριέρας του, ο ηθοποιός κέρδισε δύο Tony, δύο Emmy, ένα Grammy, ένα τιμητικό Όσκαρ, ένα Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών, ένα John F. Kennedy Centre Honour και πολλά άλλα βραβεία. Αλλά περισσότερο από αυτά τα επιτεύγματα, σχεδόν όλοι στη Γη τον γνωρίζουν ως τη φωνή του Darth Vader και του Mufasa.

Ωστόσο, ο δρόμος για να γίνει ο Darth Vader στο πρωτότυπο «Star Wars» του 1977, δεν ήταν δεδομένος για τον Jones. Mεγάλωσε έχοντας τραύλισμα και ήταν ένα πολύ ήσυχο, εσωστρεφές παιδί. Χρειάστηκε να φτάσει στο γυμνάσιο για να εξασκηθεί στην ανάγνωση ποίησης και να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση να μιλήσει μπροστ’α σε κοινό. Και μίλησε αρκετά, παίρνοντας τον πρώτο του ρόλο στο Μπρόντγουεϊ το 1958.

Έρχονται τα μέσα της δεκαετίας του '70 και ο James Earl Jones δεν είχε γίνει μέλος του «Star Wars». Δεν ήταν αυτός με το κοστούμι του Darth Vader — Αυτός είναι ο David Prowse, ένας Άγγλος bodybuilder που επιλέχθηκε ως Vader επειδή ήταν τεράστιος. Η φωνή του Prowse, όμως, δεν έκανε και πολύ. Ο δημιουργός του "Star Wars" Τζορτζ Λούκαςήθελε αρχικά τον θρυλικό ηθοποιό Όρσον Γουέλς για τη φωνή του Vader, αλλά συμφώνησε με τον Jones.Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ο Bodybuilder David Prowse είχε την κατασκευή για τον ρόλο, αλλά ονομαζόταν αλλιώς "Darth Farmer" από το συνεργείο. Είχε μια ψηλή, ρινική φωνή και μιλούσε με προφορά Devonshire, μια χαρακτηριστική ποικιλία των δυτικών αγγλικών που δεν ταιριάζει ακριβώς στην επιβλητική εμφάνιση του Vader.

Όπως εξήγησε ο Prowse στην The Telegraph το 2011, πήρε το ρόλο του ως Vader επειδή εργάστηκε ως γυμναστής με διασημότητες. Ήταν πρωταθλητής στην άρση βαρέων βαρών τη δεκαετία του 1960, άνοιξε τα δικά του γυμναστήρια και σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να εμφανίζεται σε διαφημίσεις.

Δυστυχώς για τον Prowse, δεν κέρδισε πολλά χρήματα για τον ρόλο του ως Vader, εκτός από τη φωνή του που δεν εμφανίστηκε στην ταινία. Το συμβόλαιό του συνοδευόταν από ρήτρα καθαρού κέρδους, που σημαίνει ότι θα πληρωνόταν με βάση το κέρδος που είχαν οι ταινίες "Star Wars". Αλλά το "The Return of the Jedi", τουλάχιστον, δεν έκανε τίποτα. «Δεν θέλω να φαίνομαι ότι είμαι άπληστος», είπε ο Prowse, «αλλά... αν υπάρχει κάπου ένα δοχείο με χρυσό από το οποίο θα έπρεπε να έχω μερίδιο, θα ήθελα να το δω». Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Prowse έβγαζε χρήματα από τη συμμετοχή σε συνέδρια και την πώληση αυτόγραφων μέσω της ιστοσελίδας του.

Κάθε φορά που κάποιος παρακολουθεί τον Darth Vader στην οθόνη σε μία από τις τρεις πρωτότυπες ταινίες "Star Wars", βλέπει τον David Prowse αλλά ακούει τον James Earl Jones. Η φωνή του Vader είναι τόσο αναπόσπαστο μέρος του χαρακτήρα, ίσως το πιο αναπόσπαστο, και είναι πρακτικά αδύνατο να φανταστεί κανείς οποιαδήποτε άλλη φωνή να οδηγεί τη δύναμη και την απειλή του Vader. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Τζορτζ Λούκας εξέταζε αρχικά μια άλλη διάσημη φωνή, αυτή του Όρσον Γουέλς, για τον Vader. Όμως, δικαίως ανησυχούσε ότι όλοι θα αναγνώριζαν τη φωνή του Γουέλς. Ως εκ τούτου, προέκυψε ο Jones.

Οι άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν ότι ο Jones θεώρησε τον ρόλο του στην αρχική τριλογία του "Star Wars" ως μια απλή "δουλειά για ειδικά εφέ". Για αυτόν τον λόγο, δεν ήθελε καν να εμφανίζεται το όνομά του στους τίτλους της τριλογίας στις δύο πρώτες ταινίες μέχρι την τελευταία ταινία, "The Return of the Jedi", αφού είδε την επιτυχία του franchise." Κέρδισε 9.000 δολάρια για το πρώτο "Star Wars" (σχεδόν 47.000 δολάρια στις μέρες μας), το οποίο δεν είναι λίγο, αλλά ούτε και πολύ λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο του Jones.

Σε όλη του τη ζωή, ο James Earl Jones παρέμεινε γενναιόδωρος προς τους θαυμαστές του "Star Wars" και εκτιμούσε τον ρόλο του στο franchise, παρέχοντας με μεγάλη χαρά τη διάσημη ατάκα του "I am your father" κατόπιν αιτήματος. «Μου αρέσει να είμαι μέρος αυτού του μύθου, ολόκληρης αυτής της λατρείας». Όσο για αυτούς που ανησυχούν ότι η φωνή του Jones έχει χαθεί για πάντα, το Forbes αναφέρει ότι το 2022 υπέγραψε τα δικαιώματα για την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να αναπαράγει τη φωνή του σε μελλοντικά εγχειρήματα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Miley Cyrus: Tο τραγούδι χωρισμού που της έφερε ένα Grammy αλλά και μια μήνυση εκατομμυρίων

Μουσική 19.09.2024
Το τραγούδι αφορούσε την ενδυνάμωση μετά από έναν χωρισμό

Η λατρεμένη σειρά μυστηρίου που οι πρωταγωνιστές «σκοτώνονταν» στα γυρίσματα

TV Σειρές Χτες
Το δίδυμο που έκανε επιτυχία, αλλά στα γυρίσματα δε μιλούσαν μεταξύ τους

Emmys 2024: Shōgun, Baby Reindeer και The Bear κυριάρχησαν

TV Σειρές 16.09.2024
Το Shogun πήρε το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς με 18 βραβεία συνολικά, τα περισσότερα βραβεία που έχει λάβει ποτέ σειρά σε μία χρονιά

5 γλυκές φθινοπωρινές ταινίες για να δεις μεσημέρι Κυριακής

Σινεμά 15.09.2024
Χαλάρωση στον καναπέ με όμορφες ταινίες

Darth Vader: Πως ο James Earl Jones έγινε η φωνή του ήρωα του Star Wars

Σινεμά 15.09.2024
Δεν ήταν ο πρώτος υποψήφιος

Όταν η Vogue Πολωνίας κυκλοφόρησε με εξώφυλλο υπέρ του δικαιώματος της έκτρωσης

Paper 15.09.2024
Λαμπρή κίνηση από το γνωστό περιοδικό μόδας

The Perfect Couple: Η σειρά που όλοι είναι ύποπτοι

TV Σειρές 13.09.2024
Στη νέα σειρά του Netflix θα αλλάζεις γνώμη σε κάθε επεισόδιο