E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Περίεργα φυσικά φαινόμενα που βρίσκεις μόνο στην Ελλάδα

Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θεωρούνται μέρη μυστηρίου και έχουν τους δικούς τους θρύλους που προσελκύουν ερευνητές και περίεργους τουρίστες

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 16/9/2024 | 00:30

Περίεργα φυσικά φαινόμενα που βρίσκεις μόνο στην Ελλάδα
Instagram

Από γεωλογικές εκπλήξεις μέχρι σπάνιες κλιματικές συνθήκες, η χώρα μας έχει πολλά να προσφέρει στους λάτρεις της φύσης και της επιστήμης... εδώ βρήκαμε μερικά παράξενα φυσικά φαινόμενα που απαντώνται μόνο στην Ελλάδα!

Η Πυραμίδα του Ταΰγετου

>Κατά καιρούς πολλά έχουν γραφτεί για την ψηλότερη κορυφή του Ταΰγετου, που είναι και η ψηλότερη της Πελοποννήσου, τον προφήτη Ηλία, η οποία βρίσκεται στα 2.407 μέτρα. Πολλές οι αναφορές αλλά το βασικό ερώτημα, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει αναπάντητο, είναι ένα… πώς δημιουργήθηκε; Είναι ένα φαινόμενο της φύσης ή ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα; Εκατοντάδες χρόνια μετά δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα! Mεγάλη μερίδα ερευνητών υποστηρίζει πως η κορυφή προφήτη Ηλία (2407μ. ύψος), λαξεύτηκε, είτε εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει, προκειμένου να αποκτήσει πυραμιδοειδές σχήμα και να λειτουργήσει τελετουργικά και λατρευτικά. Παρά τις αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με την προέλευσή του, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο αρχαίος χώρος είναι εμποτισμένος με ισχυρή ενέργεια, καθιστώντας την Ελληνική Πυραμίδα προορισμό για όσους θέλουν να ζήσουν το παράξενο και το υπερφυσικό.

Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας: το μυστήριο ενός δέντρου χωρίς ρίζες

Μία από τις πιο περίεργες εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται λίγα μόλις μίλια έξω από την πόλη της Μεγαλόπολης στην περιοχή της Αρκαδίας στην Πελοπόννησο. Δεκαεπτά δέντρα αγκαλιάζουν τη βυζαντινή εκκλησία, η οποία χρονολογείται στον δωδέκατο αιώνα με κλαδιά που εκτείνονται έξω από τη στέγη της. Ωστόσο, οι ρίζες των δέντρων δεν υπάρχουν πουθενά.

Οι ειδικοί δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως ούτε να εξηγήσουν το παράξενο φαινόμενο, αλλά η λαϊκή παράδοση κλίνει προς μια θεολογική, θαυματουργή εξήγηση. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το μαρτύριο της Αγίας Θεοδώρας -από το όνομα της οποίας ονομάζεται η εκκλησία- έκανε το σώμα της να γίνει εκκλησία, ενώ τα μαλλιά της έγιναν δέντρα και το αίμα της μετατράπηκε στο ποτάμι που τρέχει κάτω από το λόφο όπου βρίσκεται η εκκλησία. Η εκκλησία είναι γνωστή για τα θαυματουργά δέντρα της και προσελκύει προσκυνητές και πιστούς από όλη τη χώρα που ισχυρίζονται ότι η εκκλησία είναι γεμάτη πνευματική δύναμη.

Οι Δροσουλίτες της Κρήτης

Ο όρος δροσουλίτες αφορά ένα οπτικό φαινόμενο που, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, παρατηρείται γύρω από το Φραγκοκάστελλο, στην περιοχή των Σφακίων, στη νότια Κρήτη σχεδόν κάθε χρόνο μεταξύ τελών Μαΐου και αρχών Ιουνίου, σε συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, κατά το οποίο σκιές που μοιάζουν με ανθρώπινες μορφές φαίνονται μέσα στην πρωινή δροσιά. Στην κρητική λαϊκή παράδοση, συνδέεται με ιστορικό γεγονός που συνέβη στην περιοχή το 1828 και αφορούσε πολεμική συμπλoκή μεταξύ επαναστατημένων Ελλήνων και Τούρκων, τη Μάχη του Φραγκοκάστελλου. Οι τοπικές δοξασίες συνδέουν το φαινόμενο με το φονικό γεγονός.

Τα Όντρια της Καστοριάς

Τα Όντρια (ή Όδρυα) είναι ορεινός όγκος του όρους Βοΐου, που εκτείνεται στα σύνορα των περιφερειακών ενοτήτων Κοζάνης και Καστοριάς. Αποτελούνται από δύο μεγάλα υψιπέδια, τα Μεγάλα Όντρια (1.589 μ.) και τα Μικρά Όντρια (1.530 μ.), τα οποία περιβάλλονται από εντυπωσιακούς κάθετους βράχους. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα μοναδική λόγω της παρουσίας δολινών και της πυκνής κάλυψης με δάση βελανιδιάς και οξιάς. Τα Όντρια είναι από τους πιο παρθένους ορεινούς όγκους της περιοχής, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι Αμμοθίνες της Λήμνου

Στο βόρειο τμήμα της Λήμνου, σε μια έκταση περίπου 70 στρεμμάτων, βρίσκονται οι Αμμοθίνες, ένα εντυπωσιακό τοπίο που θυμίζει αφρικανικές ερήμους και βρίσκεται κοντά στο χωριό Κατάλακκος και την παραλία Γομάτι. Το τοπίο είναι σπάνιο και απόκοσμο για ελληνικό νησί, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες. Καθώς πλησιάζετε τους αμμόλοφους και κατευθύνεστε προς τις Παχιές Αμμουδιές, το φυσικό σκηνικό γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Οι Αμμοθίνες αποδεικνύουν την πρώην ύπαρξη θάλασσας στην περιοχή κατά την παλαιολιθική εποχή. Σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι η μοναδική έρημος στην Ευρώπη, ενώ η περιοχή φιλοξενεί επίσης ερείπια μεσαιωνικού κάστρου και βυζαντινού πύργου της Μεγίστης Λαύρας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η ακραία συνωμοσιολόγος που έχει γίνει η σκιά του Donald Trump

Πρόσωπα 19.09.2024
Η Laura Loomer είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στον χώρο της αμερικανικής ακροδεξιάς

Καταστροφέας γάμων: Η πιο περίεργη εργασία

Νέα Εποχή 19.09.2024
Αν ψάχνεσαι επαγγελματικά...

Το γιγαντιαίο άγαλμα που κρύβει δωμάτια στο εσωτερικό του ‑ Πού βρίσκεται

Ιστορικά 19.09.2024
Το μυστικό ενός κομψοτεχνήματος του 16ου αιώνα

Ο παράξενος λόγος που ο αξέχαστος Μπομπ Ρος αποφάσισε να γίνει ο ζωγράφος που όλοι αγαπήσαμε

Stories 19.09.2024
Η ζωή του νωρίτερα δεν ήταν αυτή που είχαμε στο μυαλό μας

Lee Miller: Η ζωή του μοντέλου που έγινε φωτογράφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ιστορικά 19.09.2024
Η ταινία για τη ζωή της κάνει πρεμιέρα σήμερα στις αίθουσες

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

Stories 19.09.2024
Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.

Το διεθνές αεροδρόμιο που έχει μόνο 7 επιβάτες την ημέρα

Stories Χτες
Μια αποτυχία 209 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Αυστραλία τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια των εφήβων: Τέλος τα social media

Νέα Εποχή Προχτές
Στόχος: Η προστασία των ανηλίκων

3 μυστικά που ο Πούτιν προσπάθησε πολύ να κρύψει

Stories Προχτές
Αλλά δεν τα κατάφερε πολύ καλά

Δυο πράγματα που δεν βγάζουν νόημα στη νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ

Stories Προχτές
Πώς έφτασε έως εκεί ο επίδοξος δολοφόνος;

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άλλη μια κρίση: Το δημογραφικό της πρόβλημα

Νέα Εποχή Προχτές
Το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται