E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Explainer: Γιατί η Ευρώπη είναι σε κοινωνική αναταραχή

«Θα γίνουμε μια κοινωνία που ουσιαστικά συρρικνώνεται»

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 13/9/2024 | 12:22

Explainer: Γιατί η Ευρώπη είναι σε κοινωνική αναταραχή
Φωτογραφία από Artur Roman

What's the story?

Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη αντιμετωπίζει έντονη κοινωνική αναταραχή, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ακρίβειας και του κόστους ζωής.

Ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις ιδέες του για την επανεκκίνηση της οικονομίας: «Θα γίνουμε μια κοινωνία που ουσιαστικά συρρικνώνεται», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κρούοντας το καμπανάκι.

Οι προοπτικές του Μάριο Ντράγκι για την Ευρώπη είναι αδιαμφισβήτητα ζοφερές. Το χειρότερο όμως είναι ότι αν και ξέρει πώς να τις βελτιώσει, μάλλον δεν μπορεί να κάνει και πολλά, σχολιάζει σε ανάλυσή του το Politico και σε αυτό συμφωνούν και αρκετοί ειδικοί.

Γιατί όμως η Ευρώπη βρέθηκε σε αυτή τη θέση;

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο πρόβλημα παραγωγικότητας. Οι εργαζόμενοί της παράγουν λιγότερο ανά ώρα από τις ΗΠΑ και η τεχνολογία παίζει βασικό ρόλο σε αυτό. Τα τελευταία 20 χρόνια η Αμερική κυριάρχησε στη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία, ενώ η Ευρώπη απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό.

«Οι κορυφαίες εταιρείες στην έρευνα και τις επενδυτικές δαπάνες είναι οι ίδιες που είχαμε πριν από 20 χρόνια», είπε χθες ο Ντράγκι. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες τώρα είναι όλα ψηφιακά».

Η Κίνα, από την άλλη, κινείται ταχύτατα. Στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προχωράει μπροστά σε σχέση με την Ευρώπη. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ρουμανία και η Τσεχία, γίνονται διαδηλώσεις και απεργίες, εξαιτίας της αύξησης των τιμών και των χαμηλών μισθών.

Οι πολίτες ζητούν μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις για να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος ζωής, καθώς οι τιμές των αγαθών και της ενέργειας έχουν αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κοινωνική αναταραχή σημαίνει και πολιτική

Επιπλέον, η πολιτική αστάθεια εντείνεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ενόψει των εκλογών, με άνοδο ακροδεξιών κομμάτων που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις υφιστάμενες κυβερνητικές πολιτικές. Αυτή η δυναμική εντείνεται σε χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβακία. Η ανασφάλεια αυτή, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δυσπιστία προς τους πολιτικούς, οδηγεί σε ευρύτερες κοινωνικές αναταραχές και αυξάνει τον κίνδυνο μαζικών διαδηλώσεων​

Γιατί όμως και ο τουρισμός έχει πρόβλημα;

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση. Οι κρίσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο σε φυσικές καταστροφές αλλά επηρεάζουν και την υποδομή της βιομηχανίας, από τα μεταφορικά δίκτυα μέχρι τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Οι επιπτώσεις αυτές οδηγούν συχνά σε ακυρώσεις εκδηλώσεων και τουριστικών δραστηριοτήτων, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα και προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, οι προορισμοί που δεν προσαρμόζονται στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό τουριστικό τοπίο. Η έκθεση αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει και την ενέργεια, την ασφάλεια τροφίμων και τους υδάτινους πόρους, προκαλώντας επιπλέον διαταραχές στην τουριστική βιομηχανία.

Και τι θα γίνει;

Η Ευρώπη δεν πάει κατευθείαν στον τοίχο με 100. Αλλά, η ερώτηση είναι πώς μπορούν οι ηγέτες της Ευρώπης να αποτρέψουν την πιθανή παρακμή της. Η Ευρώπη δεν είναι καταδικασμένη να παρακμάσει, καθώς στο παρελθόν έχει ανακάμψει ξανά. Για παράδειγμα, μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, κανείς δεν περίμενε την οικονομική άνθηση που ακολούθησε, με την οικονομία της Δυτικής Ευρώπης να πλησιάζει σε επίπεδα τις ΗΠΑ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η ακραία συνωμοσιολόγος που έχει γίνει η σκιά του Donald Trump

Πρόσωπα 19.09.2024
Η Laura Loomer είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στον χώρο της αμερικανικής ακροδεξιάς

Καταστροφέας γάμων: Η πιο περίεργη εργασία

Νέα Εποχή 19.09.2024
Αν ψάχνεσαι επαγγελματικά...

Το γιγαντιαίο άγαλμα που κρύβει δωμάτια στο εσωτερικό του ‑ Πού βρίσκεται

Ιστορικά 19.09.2024
Το μυστικό ενός κομψοτεχνήματος του 16ου αιώνα

Ο παράξενος λόγος που ο αξέχαστος Μπομπ Ρος αποφάσισε να γίνει ο ζωγράφος που όλοι αγαπήσαμε

Stories 19.09.2024
Η ζωή του νωρίτερα δεν ήταν αυτή που είχαμε στο μυαλό μας

Lee Miller: Η ζωή του μοντέλου που έγινε φωτογράφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ιστορικά 19.09.2024
Η ταινία για τη ζωή της κάνει πρεμιέρα σήμερα στις αίθουσες

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

Stories 19.09.2024
Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.

Το διεθνές αεροδρόμιο που έχει μόνο 7 επιβάτες την ημέρα

Stories Χτες
Μια αποτυχία 209 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Αυστραλία τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια των εφήβων: Τέλος τα social media

Νέα Εποχή Προχτές
Στόχος: Η προστασία των ανηλίκων

3 μυστικά που ο Πούτιν προσπάθησε πολύ να κρύψει

Stories Προχτές
Αλλά δεν τα κατάφερε πολύ καλά

Δυο πράγματα που δεν βγάζουν νόημα στη νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ

Stories Προχτές
Πώς έφτασε έως εκεί ο επίδοξος δολοφόνος;

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άλλη μια κρίση: Το δημογραφικό της πρόβλημα

Νέα Εποχή Προχτές
Το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται