E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το μικροσκοπικό νησί που οι άντρες (μόνο) μιλούν τη δική τους γλώσσα

Μια παράξενη ιστορία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/9/2024 | 00:30

Το μικροσκοπικό νησί που οι άντρες (μόνο) μιλούν τη δική τους γλώσσα
@Photo by Bradley T. Rentz

Το 1837, ο Βρετανός Lambton έπλευσε στο Ngatik (τώρα Sapwuahfik), μια μικροσκοπική ατόλη στη Μικρονησία. Κατόπιν εντολής του πλοίαρχου Charles Hart, ο οποίος ήλπιζε να πάρει τον έλεγχο της πολύτιμης προμήθειας κελυφών χελώνας που πίστευε ότι ήταν εκεί, το πλήρωμα σφαγίασε όλους τους άνδρες στο νησί.

Άφησαν πίσω τους μερικά μέλη του πληρώματος από την Ευρώπη και μερικούς από το κοντινό νησί Pohnpei, ενώ διόρισαν «αρχηγό» έναν Ιρλανδό ονόματι Paddy Gorman. Οι ναυτικοί διεκδίκησαν τις χήρες στο νησί ως συζύγους τους. Τις επόμενες δεκαετίες, έφτασαν και άλλες ομάδες ανθρώπων.

Σήμερα, οι νησιώτες μιλούν μια διάλεκτο της Πονπειανής γλώσσας της περιοχής. Αλλά υπάρχει μια άλλη γλώσσα που ομιλείται στο νησί μόνο από άνδρες. Εναλλακτικά ονομάζεται Ngatikese Men’s Language, Ngatik Men’s Creole, ή Ngatikese Pidgin, και η γλώσσα περιγράφηκε λεπτομερώς από τον αείμνηστο Darrell Tryon, γνωστό γλωσσολόγο των αυστρονησιακών γλωσσών . Οι γυναίκες και τα παιδιά στο νησί μπορούν να καταλάβουν τη γλώσσα (και σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, οι γυναίκες τη χρησιμοποιούν αστειευόμενες), αλλά ομιλείται σχεδόν αποκελιστικά από άνδρες που ασχολούνται με δραστηριότητες όπως το ψάρεμα και η ναυπήγηση σκαφών.

Η Ngatikese Men's Language αναπτύχθηκε από ένα αγγλικό pidgin, ένα από τα πολλά στην περιοχή, και τη διάλεκτο Ngatik του Pohnpei, αλλά μετά από μια αρχική αύξηση του λεξιλογίου της, αντιστάθηκε σε περαιτέρω ανάμειξη χάρη στο γεγονός ότι το Ngatik βρίσκεται μακριά από τις κύριες ναυτιλιακές διαδρομές. Σήμερα, παραμένει ένα είδος διατηρημένου ιστορικού κειμηλίου που έπεσε από διερχόμενο πλοίο. Είναι ο απόηχος των φωνών εκείνων των ναυτικών του 19ου αιώνα.

Αυτό την κάνει διαφορετική από τις άλλες pidgin/creoles της περιοχής, όπως το Tok Pisin και το Bislama, που αναπτύχθηκαν σε μια μακρά περίοδο σταθερής επαφής με τη γλώσσα των πλοίων και έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους.

Συνολικά, η ανδρική γλώσσα Ngatikese είναι περισσότερο Ngatikese παρά αγγλικά. Οι περισσότερες λέξεις και η γραμματική δομή προέρχονται από το Ngatikese. Το αγγλικό και αγγλικό pidgin που χρησιμοποιούσαν οι Ευρωπαίοι και οι ναυτικοί τελικά υποχώρησε, αλλά έμεινε αυτή η παράξενη μικρή πρακτική, αυτό που κάνουν οι άνδρες, το οποίο διατηρεί ένα κομμάτι τραγικής ιστορίας από μια άλλη εποχή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το διεθνές αεροδρόμιο που έχει μόνο 7 επιβάτες την ημέρα

Stories 18.09.2024
Μια αποτυχία 209 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Αυστραλία τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια των εφήβων: Τέλος τα social media

Νέα Εποχή Χτες
Στόχος: Η προστασία των ανηλίκων

3 μυστικά που ο Πούτιν προσπάθησε πολύ να κρύψει

Stories Χτες
Αλλά δεν τα κατάφερε πολύ καλά

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άλλη μια κρίση: Το δημογραφικό της πρόβλημα

Νέα Εποχή Χτες
Το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται

Ποια χώρα θέλει οι πολίτες να δουλεύουν λιγότερο και εκείνοι αρνούνται

Stories Χτες
Αρνούνται πεισματικά την 4ημερη εργασία

5 άλυτα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας

Ιστορικά Προχτές
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ακόμα να τα λύσουν

Περίεργα φυσικά φαινόμενα που βρίσκεις μόνο στην Ελλάδα

Περιβάλλον Προχτές
Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θεωρούνται μέρη μυστηρίου και έχουν τους δικούς τους θρύλους που προσελκύουν ερευνητές και περίεργους τουρίστες

Explainer: Γιατί η Ευρώπη είναι σε κοινωνική αναταραχή

Νέα Εποχή Προχτές
«Θα γίνουμε μια κοινωνία που ουσιαστικά συρρικνώνεται»

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες