E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς τα sneakers έγιναν τόσο ακριβά; H ιστορία τους

Ένα παπούτσι που ήταν για αθλητισμό, φτάνει να κοστίζει όσο μια ηλεκτρική συσκευή - Πώς έφτασαν τα sneakers να κατακτήσουν τον κόσμο;

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 16/9/2024 | 14:54

Πώς τα sneakers έγιναν τόσο ακριβά; H ιστορία τους
collage

Τα sneakers αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης μόδας, όμως η ιστορία τους ξεκινά από πιο πρακτικές ρίζες αν και συχνά το ξεχνάμε. Αρχικά δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν άνεση και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της άθλησης, αλλά σταδιακά εξελίχθηκαν σε παπούτσια καθημερινής χρήσης και σε σύμβολα πολιτιστικών ρευμάτων και μόδας τα οποία κοστίζουν και μάλιστα, ακριβά.

Είτε βρίσκονται στο σταντ της δημοπρασίας, είτε στο κατάστημα, είτε στα χέρια πωλητών, τα αθλητικά παπούτσια μπορούν να φέρουν μερικά εντυπωσιακά ποσά. Τα Classic Air Jordans μπορούν ακόμα να πάνε μέχρι και $2.000. Ένας Καναδός επενδυτής ξόδεψε 437.500 δολάρια για ένα ζευγάρι σπάνια παπούτσια Nike Waffle Racing Flat "Moon Shoes" πριν μερικούς μήνες. 

Βασικά, η ανερχόμενη θέση των sneakers στον κόσμο της μόδας επέτρεψε σε μεγάλες μάρκες όπως η Nike και η Adidas να συνεχίσουν να προσφέρουν ελίτ παπούτσια σε μια σειρά από υψηλές τιμές. Ένα πολυτελές sneaker που θα μπορούσε να πουληθεί για 70 $ πριν από μια δεκαετία, τώρα θα κοστίζει 100 $. Και αυτή η ανοδική τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί λόγω μιας απλής αλήθειας: οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ξοδεψουν ένα μεγάλο ποσό για ποιοτικά αθλητικά παπούτσια. Aπλά πολλοί αναρωτιούνται, για ποιον λόγο να τόσο ακριβά ένα ζευγάρι αθλητικά;

Γιατί, ό,τι ήταν πριν χρόνια ένα ζευγάρι καλά δερμάτινα παπούτσια, είναι σήμερα τα αθλητικά σου. 

Σύμφωνα με τον Peter Verry, συντακτη στο Footwear News,που μιλησε στο Business Insider, τα αθλητικά παπούτσια θεωρούνται πως έχουν «κύρος» στις μέρες μας, εν μέρει επειδή «οι άνθρωποι σήμερα θέλουν να είναι πιο άνετοι». Άνδρες και γυναίκες ολοένα και περισσότερο παραιτούνται από τα φανταχτερά loafers και τις γόβες τους για μια πιο εμπνευσμένη εμφάνιση που θα είναι άνετη. Και η άνεση τελικά πήρε αυτό που της αξίζει. Εγινε βέβαια κάπως ακριβή.

Τα αθλητικά παπούτσια έχουν γίνει το απόλυτο status symbol.

Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι τιμές των sneakers είναι εκτός ελέγχου, σε καμία περίπτωση. Ο πολλαπλασιασμός των εταιρειών υποδημάτων και των επιλογών υποδημάτων έχει παγιώσει ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών τιμών για τους αγοραστές. Ο Jesse Einhorn, ο διευθυντής περιεχομένου δεδομένων στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου StockX, δήλωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των τιμών μεταπώλησης των αθλητικών παπουτσιών «είναι στην πραγματικότητα πιθανώς μειωμένη» ή διατηρήθηκε σταθερή την τελευταία δεκαετία.

«Υπάρχει πολύ περισσότερη προσφορά αυτές τις μέρες», είπε ο Einhorn στο Business Insider. «Υπάρχουν περισσότερες επωνυμίες. Η Nike, η Adidas και άλλες μάρκες κυκλοφορούν πολύ περισσότερα προϊόντα. Μια περιορισμένη κυκλοφορία στην Jordan ήταν ένα πολύ πιο σπάνιο προϊόν. Τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για sneaker και η κουλτούρα των sneaker έχει γίνει mainstream»

Η ιστορία τους

Τα πρώτα αθλητικά sneakers δημιουργήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η βιομηχανία άρχισε να κατασκευάζει παπούτσια με λαστιχένια σόλα, που προσέφεραν άνεση και ευκινησία. Μία από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες που ανέπτυξαν τα πρώτα αθλητικά παπούτσια ήταν η Converse, με το κλασικό «All Star» το 1917. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για το μπάσκετ, αλλά σύντομα η δημοτικότητά τους αυξήθηκε εκτός των αθλητικών γηπέδων.

Η μετάβαση των sneakers από τον χώρο του αθλητισμού στην καθημερινή ζωή άρχισε να γίνεται αντιληπτή τη δεκαετία του 1950, όταν διάσημοι όπως ο James Dean άρχισαν να φορούν τα sneakers σε ταινίες και φωτογραφήσεις. Ήταν η εποχή που τα sneakers συνδέθηκαν με τον επαναστατικό και νεανικό τρόπο ζωής, ειδικά στην Αμερική.

Στη δεκαετία του 1980, η σχέση μεταξύ αθλητικών και μόδας έγινε ακόμη πιο έντονη, με την είσοδο εταιρειών όπως η Nike και η Adidas στην αγορά της μόδας, δημιουργώντας μοντέλα που φορέθηκαν όχι μόνο για την άθληση, αλλά και για την καθημερινή ζωή. Η Nike λάνσαρε τα πρώτα της Air Jordans το 1985, σε συνεργασία με τον μπασκετμπολίστα Michael Jordan. Το μοντέλο αυτό ξεπέρασε τα αθλητικά γήπεδα και έγινε σύμβολο streetwear.

Air Jordans 1985

Η ανάδειξη των sneakers ως στοιχείο μόδας ενισχύθηκε από διασημότητες και influencers της εποχής. Ο Run DMC, διάσημος ράπερ, έκανε μόδα τα Adidas Superstar, που έγιναν σύμβολο της hip-hop κουλτούρας. Η σύνδεση των αθλητικών sneakers με τη μουσική και τη νεανική κουλτούρα έδωσε περαιτέρω ώθηση στην εξάπλωση τους.

Run DMC

Κατά τη δεκαετία του 1990 και του 2000, πολλές διασημότητες όπως οι Kanye West, Pharrell Williams, αλλά και αθλητές όπως ο LeBron James, βοήθησαν στην εξάπλωση αυτής της τάσης, συμμετέχοντας σε συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες, λανσάροντας τα δικά τους μοντέλα και φυσικά οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν. Πολλά αθλητικά παπούτσια εκείνης της περιόδου, πέρασαν από δημοπρασίες Sotheby's και κόστισαν εκατομμύρια! 

Τα πρώτα παπούτσια του Kanye West - σειρά Yeezy, σε δημοπρασία. Θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα αθλητικά παπούτσια λόγω της ιστορικής σημασίας και της σπανιότητάς του. 


Οι εταιρείες παραγωγής αθλητικών ειδών, όπως η Nike, η Adidas, η Puma και η Reebok, εισήγαγαν τεχνολογικές καινοτομίες στα μοντέλα τους, κάτι που οδήγησε σε βελτιωμένη άνεση και λειτουργικότητα. Ταυτόχρονα, ανέπτυξαν συνεργασίες με σχεδιαστές μόδας όπως η Yeezy του Kanye West και η Adidas by Stella McCartney, που έφεραν τα sneakers στις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής.

Σήμερα, τα sneakers δεν είναι απλώς αθλητικά παπούτσια, αλλά ένα πολιτιστικό φαινόμενο. Μοντέλα όπως τα Nike Air Max, τα Yeezy Boost και τα Adidas NMD αποτελούν σύμβολα status και συχνά συλλεκτικά αντικείμενα. Πολλοί τα φορούν σε κάθε είδους περίσταση, από casual ντύσιμο μέχρι και πιο επίσημες περιστάσεις, αναδεικνύοντας τη διείσδυσή τους σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Από τις αθλητικές αρένες έως τις παγκόσμιες πασαρέλες, τα sneakers απέδειξαν ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό εργαλείο για την άθληση – αποτελούν έκφραση του στυλ, της προσωπικότητας και της κουλτούρας.

Τα πιο ακριβά συλλεκτικά παπούτσια

Nike Air Yeezy 1 "Prototype" – Αυτό το μοναδικό πρωτότυπο, που φορέθηκε από τον Kanye West, πουλήθηκε για 1,8 εκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτική πώληση. Θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα αθλητικά παπούτσια λόγω της ιστορικής σημασίας και της σπανιότητάς του (φωτογραφία επάνω)

Michael Jordan's Game-Worn Nike Air Ships – Ένα ζευγάρι Nike Air Ships που φορούσε ο Michael Jordan κατά τη διάρκεια της rookie σεζόν του πουλήθηκε για περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα αθλητικά παπούτσια είναι ιδιαίτερα περιζήτητα λόγω της σχέσης τους με την πρώιμη καριέρα του Jordan.

Air Jordan 1 "Solid Gold" – Σχεδιασμένο από τον καλλιτέχνη Daniele Pasquini, αυτά τα αθλητικά παπούτσια είναι κατασκευασμένα από μασίφ χρυσό και δημιουργήθηκαν ως ένα μοναδικό στο είδος του κομμάτι. Η αξία τους υπολογίζεται περίπου στα 2 εκατομμύρια δολάρια.

Και το... remix! 

Solid Gold OVO x Air Jordans με διαμάντια – Δημιουργήθηκαν σε συνεργασία μεταξύ της μάρκας OVO του Drake και της Air Jordan, είναι διακοσμημένα με διαμάντια και χρυσό 24 καρατίων. Η αξία τους είναι περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια.

Nike Air Mag Back to the Future (2016) – Μια περιορισμένη έκδοση αυτών των αθλητικών παπουτσιών, που έγιναν διάσημα από την ταινία "Back to the Future Part II", πουλήθηκε για περίπου 500.000 έως 1 εκατομμύριο δολάρια ανάλογα με την κατάσταση και τη δημοπρασία.