20‑22/9: Όλες οι εκδηλώσεις που θα δούμε τις επόμενες ημέρες στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2024
Με την υποστήριξη του E-Daily.gr
Η καρδιά του Πολιτισμού χτυπάει στο Πεδίον του Αρεως!
Δημοσίευση 20/9/2024 | 00:45
Ποιες εκδηλώσεις θα δούμε τις πρώτες ημέρες του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως;
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 20.09.2024 / ώρα 19.30
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Ανάγνωση, Δημοκρατία και Παραπληροφόρηση»
Οι ευρωβουλευτές κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΕΛΚ), κ. Νίκος Φαραντούρης (Η Αριστερά) και κ. Γιάννης Μανιάτης (Σ&Δ) θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τις επιπτώσεις της παραπληροφόρησης στη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα αναφερθούν στις ενέργειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Σαμαρά.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 20.09.2024 / ώρα 21.15
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει τη συναυλία: «Cafe latino & Καφενές»
Ειρήνη Τουμπάκη - Martha Moreleon - Mάριος Στρόφαλης
Τρεις ιδιαίτεροι πολυταξιδεμένοι καλλιτέχνες συναντώνται σε ένα μουσικό ταξίδι από τα καφέ της Λατινικής Αμερικής ως τους δικούς μας παλιούς καφενέδες και τα Café Chantant.
Τραγούδια της επιβίωσης αλλά και του αέναου ρομαντισμού υποδηλώνουν τα κοινά σημεία στις κουλτούρες των απομακρυσμένων λαών.
Τα καφενεία κι εδώ κι εκεί με τις μουσικές και τα τραγούδια που αγαπάμε θα είναι πάντα οάσεις μέσα στη σκληρή και άχαρη καθημερινότητα. Πόσο μάλλον, αν η μουσική είναι ζωντανή, όπως συνέβαινε τα παλιά τα χρόνια!
Η Μεξικάνα Μάρθα Μορελεόν και η Ροδίτισσα Ειρήνη Τουμπάκη ερμηνεύουν, υπό τους ήχους του συνθέτη soundtrack και πιανίστα Μάριου Στρόφαλη, σπουδαία παλιά ελληνικά και λατινόφωνα τραγούδια, αλλά και νέα πρωτότυπα τραγούδια που ο Μάριος Στρόφαλης συνέθεσε για εκείνες.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 21.09.2024 / ώρα 20.00
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με εταιρεία Μέθεξις την παρουσίαση της παιδικής θεατρικής παράστασης: «Ο θρύλος της Μουλάν»
«Ο Θρύλος της Μουλάν», ένας από τους διασημότερους μύθους παγκοσμίως παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αυτό το καλοκαίρι, από την παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και την εταιρία Μέθεξις. Πρόκειται για μία φαντασμαγορική θεατρική παραγωγή, βασισμένη στο αρχαίο κινέζικο ποίημα «Η Μπαλάντα της Χουά Μουλάν», με εντυπωσιακά κοστούμια, σκηνικά, σπαθομαχίες και χορογραφίες, καθώς και διαδραστικό παιχνίδι με το κοινό.
Λίγα λόγια για τον Μύθο της Μουλάν:
Ο αρσενικός λαγός έχει βαριά μπροστινά πόδια.
Ο θηλυκός λαγός έχει πονηρά μάτια,
όταν όμως οι δύο λαγοί τρέχουν δίπλα-δίπλα,
ποιος μπορεί να διακρίνει τον θηλυκό απ’ τον αρσενικό;
«Η Μπαλάντα της Χουά Μουλάν»
Η ηρωίδα Μουλάν είναι μία νέα γυναίκα η οποία, εν καιρώ πολέμου, μεταμφιέζεται σε άνδρα και πάει στον στρατό στη θέση του πατέρα της που δεν θα τα κατάφερνε στη μάχη, παραβαίνοντας τον άδικο νόμο που τιμωρεί τα κορίτσια που συμμετέχουν στον πόλεμο. Η Μουλάν πολεμάει με θάρρος και αυταπάρνηση στις μάχες, αποκρύπτοντας την πραγματική της ταυτότητα. Με το πρωτοποριακό μυαλό της και τις πολεμικές της ικανότητες προσπαθεί με κάθε τρόπο να φέρει τη μεγάλη νίκη στην πατρίδα της. Θα τα καταφέρει; «Η Μπαλάντα της Χουά Μουλάν» είναι η θρυλική αφήγηση για μια γυναίκα που εναντιώνεται στους νόμους και τις παραδόσεις.
Ποια ήταν η Μουλάν;
Η Χουά Μουλάν ήταν μία γυναίκα πολεμίστρια της κινεζικής ιστορίας, από τις δυναστείες του Βορρά και του Νότου (4ος έως 5ος αιώνας μ.Χ.). Στα κινεζικά, το «Χουά» σημαίνει λουλούδι και το «Μουλάν» σημαίνει μανόλια. Οι Κινέζοι πιστεύουν πως ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Οι ιστορικοί δεν έχουν κατασταλάξει αν πρόκειται για μύθο ή πραγματικότητα, παρ’ όλο που αποδέχονται ιστορικά τα στοιχεία του ποιήματος σχετικά με τον πόλεμο. Μύθος ή πραγματικότητα, η Χουά Μουλάν είναι μία από τις πιο θρυλικές γυναίκες της Αρχαίας Κίνας, σύμβολο γενναιότητας και τιμής που μας μαθαίνει ότι ο καθένας και η καθεμία από εμάς μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που του/της δίνονται. Οι ηρωικές της δράσεις καταγράφηκαν, για πρώτη φορά, σε αρχαία κείμενα και αργότερα, επαναδιατυπώθηκαν. Μνημεία της βρίσκονται σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Είναι δημοφιλής ηρωίδα σύγχρονων μυθιστορημάτων, ερευνητικών βιβλίων, παραμυθιών, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών.
Με μακρά παράδοση στην υλοποίηση παιδικών παραστάσεων αξιώσεων, η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη μεταφέρει μία εμβληματική ιστορία σε μία πρωτότυπη θεατρική παράσταση που απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Τριπόδης
Διασκευή κειμένου: Μάνος Τσότρας
Σκηνικά/ Κοστούμια: Μαρία Φιλίππου
Βοηθός Σκηνογράφου/ Ενδυματολόγου: Κατερίνα Σβορώνου
Χορογραφίες/ Πολεμικές τέχνες : Χριστίνα Μπίτου
Μουσική: Νίκος Ράπτης, Παναγιώτης Μπρίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Μπίτου
Επιμέλεια μακιγιάζ: Βίνα Ευστρατιάδου
Creative Agency: Gridfox
Πρωταγωνιστούν: Λυδία Σγουράκη // Αντώνης Αντωνάκος // Βαγγέλης Κυπαρίσσης // Στρατής Νταλαγιώργος // Χρήστος Σωνάκης // Θεοδώρα Κοκκινίδη // Χρόνης Στρίκος // Ελένη Φανδρίδου
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 22.09.2024 / ώρα 11.00
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ αφενός με θεατρικό δρώμενο που αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια της Κινητής Ομάδας Υγείας του Ε.Ε.Σ, στοχεύοντας στην εξοικείωσή τους με τις υπέρτατες αξίες του ανθρωπισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αγάπης για το περιβάλλον και τα ζώα, αφετέρου με δράση ενημέρωσης και εξοικείωσης των πολιτών με τις Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας, το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιεί ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ε.Ε.Σ. το οποίο περιλαμβάνει γνώσεις για τη φροντίδα, την υποστήριξη και την πρακτική βοήθεια ατόμων που βίωσαν κάποια κατάσταση κρίσης ή έκτακτης ανάγκης.
Αναλυτικά, ο Ε.Ε.Σ. θα υλοποιήσει:
- Θεατρική παράσταση για παιδιά από τους Μύθους του Αισώπου, με τίτλο: «Το λιοντάρι και το ποντίκι: Η κατάρριψη του νόμου της φύσης» σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ραφαέλας Μαρτίνεζ και απόδοση από την Κινητή Ομάδα Θεάτρου των Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας Ε.Ε.Σ.
- Περίπτερο του Ε.Ε.Σ. όπου ο κόσμος θα μπορεί να ενημερώνεται από προσωπικό και εθελοντές του Ε.Ε.Σ. για τα πρωτοποριακά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας που υλοποιεί ο Ε.Ε.Σ.
- Η Κινητή Ομάδα Υγείας του Ε.Ε.Σ., στελεχωμένη με νοσηλευτικό προσωπικό και εθελοντές του Ε.Ε.Σ. θα ενημερώνει τους μικρούς μας φίλους που θα επισκεφθούν την έκθεση για την κλιματική κρίση, τις καταστροφικές συνέπειές της και τους τρόπους αντιμετώπισής της, μέσα από διαδραστικά, εκπαιδευτικά παιχνίδια.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 22.09.2024 / ώρα 18.30
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας τη δράση: «Τεχνολογία αιχμής από την αρχαιότητα».
Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ανανεώνει τη συμμετοχή του και στο φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου που πραγματοποιείται στο Πεδίον του Άρεως.
Με σημείο συνάντησης την κεντρική σκηνή της έκθεσης οι ερμηνευτές του Μουσείου Κοτσανά προσφέρουν απλόχερα την αλληλεπίδρασή τους με το ευρύ κοινό ζωντανά, ψυχαγωγικά αλλά και εκπαιδευτικά. Αρχικά, ένα σύντομο βίντεο παρουσίασης των σημαντικότερων αρχαιοελληνικών εφευρέσεων μας συστήνεται με τίτλο: «Υπήρξαν έξυπνα σπίτια στην αρχαία Ελλάδα;» και πυροδοτεί την έναρξη των διαδραστικών ανακαλύψεων, παιχνιδιών και κατασκευών.
Με τους ερμηνευτές του Μουσείου Κοτσανά σε ρόλο εμψυχωτών, μικροί και μεγάλοι διερχόμενοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους, να γνωρίσουν βιωματικά την αρχαία ελληνική τεχνολογία μέσα από ανακατασκευές των εφευρέσεων αλλά και να συμμετάσχουν σε ομαδικά τουρνουά αναμέτρησης με τα σπουδαιότερα επιτραπέζια παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων.
Τέλος, μία αυτοσχέδια κατασκευή - έκπληξη έρχεται να συμπληρώσει την ανάμνηση της συμμετοχής του κοινού σε αυτή την ψυχαγωγική πολιτισμική δράση αποκαλύπτοντάς μας πώς η αρχαία ελληνική τεχνολογία βρίσκεται ακόμη και σήμερα στην καθημερινότητα όλων μας!
Ένα ταξίδι από το παρόν στο παρελθόν έρχεται να μας φανερώσει πώς το παρελθόν έχει τη δύναμη να προδιαγράφει - χωρίς να ρωτά - το μέλλον…
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 22.09.2024 / ώρα 20.45
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2024, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, παρουσιάζει το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεών του και τους συντελεστές του.