E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο παράξενος λόγος που ο αξέχαστος Μπομπ Ρος αποφάσισε να γίνει ο ζωγράφος που όλοι αγαπήσαμε

Η ζωή του νωρίτερα δεν ήταν αυτή που είχαμε στο μυαλό μας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/9/2024 | 00:15

Ο παράξενος λόγος που ο αξέχαστος Μπομπ Ρος αποφάσισε να γίνει ο ζωγράφος που όλοι αγαπήσαμε
@Bob Ross Inc.

Ο Μπομπ Ρος και η αρχική σειρά της εκπομπής του στο PBS, "The Joy of Painting" (1983 έως 1994), άφησαν μια μοναδική εντύπωση στο πολιτιστικό μας τοπίο που δεν μπορεί ποτέ να αναπαραχθεί.

Δίδασκε με εύκολα κατανοητά βήματα, έκανε την τέχνη πολύ λιγότερο εκφοβιστική, προσκαλούσε παρά πρόσταζε, και τα έκανε όλα με την πιο ήρεμη, ευγενική συμπεριφορά και με την πιο χαρούμενη διάθεση. Αλλά, αν ο Ρος δεν ήταν λοχίας στην Πολεμική Αεροπορία, δεν θα είχαμε ποτέ το προνόμιο της παρουσίας του στην οθόνη μας.

Γεννημένος ως Ρόμπερτ Νόρμαν Ρος το 1942 στη Ντέιτονα της Φλόριντα, ο Ρος παράτησε το σχολείο στο γυμνάσιο και εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 1961. Αλλά ως ψηλός άνδρας (1.88μ.) και μερικώς κομμένο αριστερό δείκτη, κόπηκε από την αεροπορία. Ξεκίνησε ως τεχνικός ιατρικών αρχείων και τελείωσε με τον βαθμό του πρώτου λοχία. Σε αντίθεση με τη μετέπειτα δημόσια προσωπικότητά του, «ήταν ο τύπος που σε κάνει να τρίβεις την τουαλέτα, ο τύπος που σε κάνει να στρώνεις κρεβάτι σου, ο τύπος που σου φωνάζει που αργείς στη δουλειά. Η δουλειά απαιτεί να είσαι κακός, σκληρός άνθρωπος». Έπρεπε να είναι τόσο κακός, στην πραγματικότητα, που ορκίστηκε όταν έφευγε από το στρατό ότι θα ήταν το πιο ωραίο άτομο που είχε ζήσει ποτέ.

Είναι σίγουρα περίεργο να φανταστείς τον Μπομπ Ρος να δίνει διαταγές σε έναν νέο στρατιώτη να τρίψει μια τουαλέτα, αλλά αυτό χρειάστηκε για να κάνει τον Ρος να δεσμευτεί για μια ζωή ειρηνική και ευτυχισμένη. Αυτό, συν τη φυσική ομορφιά της Αλάσκας, την τεχνική ζωγραφικής "wet-on-wet" του Γερμανού ζωγράφου William Alexander και μια δευτερεύουσα δουλειά σε μια ταβέρνα.

Ο Ρος άφησε τα 20 χρόνια του στον στρατό το 1981 υποσχόμενος ότι «δεν θα ουρλιάξει ποτέ ξανά». Ενώ βρισκόταν στον στρατό, μια συγκυρία τον οδήγησε στη ζωγραφική, ξεκινώντας από το τοπίο της Αλάσκας. Ο Ρος συγκινήθηκε ιδιαίτερα από τα βουνά της Αλάσκας και παρακολούθησε ένα μάθημα ζωγραφικής μέσω του United Service Organization (USO). Και φυσικά, όλοι γνωρίζουμε πόσο αγαπούσε ο Ρος να ζωγραφίζει τοπία στο "The Joy of Painting".

Ταυτόχρονα, ο Ρος είχε μια δουλειά μερικής απασχόλησης σε μια ταβέρνα μέσω της οποίας πουλούσε τη δουλειά του. Πήγαινε στο σπίτι για μεσημεριανό γεύμα, έκανε δυο ζωγραφιές και τις έφερνε πίσω στην ταβέρνα.

Είναι επειδή ο Ρος έπρεπε να ζωγραφίσει τόσο γρήγορα ο λόγος που χρησιμοποίησε την τεχνική του "wet-on-wet", που δεν περιμένεις να στεγνώσει το χρώμα. Για αυτό, εμπνεύστηκε από τον ζωγράφο William "Bill" Alexander, ο οποίος είχε επίσης μια εκπομπή ζωγραφικής της ίδιας μορφής με τον Ρος, το "The Magic of Oil Painting". Ο Ρος δανείστηκε ακόμη και τη συνθηματική φράση του, το γνωστό «χαρούμενα μικρά δεντράκια».

Ο Μπομπ Ρος ολοκλήρωσε την 20ετή καριέρα του στην Πολεμική Αεροπορία το 1981 και μέσα σε δύο χρόνια είχε ήδη ξεκινήσει την αγαπημένη του εκπομπή. Ωθούμενος να ακολουθήσει αυτό που του έφερε χαρά κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του, ο Ρος πήρε μερικά ακόμη μαθήματα ζωγραφικής για να βελτιώσει την τεχνική του. Αυτό περιελάμβανε μαθήματα απευθείας με τον προαναφερθέντα William "Bill" Alexander και ταξίδια με την εταιρεία πώλησης προμηθειών χρωμάτων από πόρτα σε πόρτα.

Αυτή η απόφαση έδωσε στον Ρος τον επόμενο κρίκο στην αλυσίδα του "The Joy of Painting", όταν συνάντησε την Annette Kowalski σε ένα πενταήμερο μάθημα σε ένα ξενοδοχείο. Ο γιος της Kowalski είχε πεθάνει πρόσφατα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και εκείνη ήθελε απεγνωσμένα να πάει στην τάξη του Alexander για να τη βοηθήσει να θεραπευτεί. Συνάντησε τον Ρος στο μάθημα και ήξερε ότι είχε δει κάτι ξεχωριστό. «Μαγεύτηκα τόσο πολύ από τον Μπομπ», είπε. «Κάπως, με έβγαλε από την κατάθλιψη». Είναι αυτή που πρότεινε να αξιοποιήσει τη φυσική διάθεση και την ικανότητα του Ρος και έγινε μάνατζέρ του.

Ο Ρος πέθανε το 1995 από λέμφωμα σε ηλικία 52 ετών, αλλά η κληρονομιά του είναι εδραιωμένη. Και αν ο Ρος δεν έπρεπε να είναι θορυβώδης και σκληρός στο ρόλο του ως λοχίας της Πολεμικής Αεροπορίας, τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καταστροφέας γάμων: Η πιο περίεργη εργασία

Νέα Εποχή 19.09.2024
Αν ψάχνεσαι επαγγελματικά...

Το γιγαντιαίο άγαλμα που κρύβει δωμάτια στο εσωτερικό του ‑ Πού βρίσκεται

Ιστορικά 19.09.2024
Το μυστικό ενός κομψοτεχνήματος του 16ου αιώνα

Ο παράξενος λόγος που ο αξέχαστος Μπομπ Ρος αποφάσισε να γίνει ο ζωγράφος που όλοι αγαπήσαμε

Stories 19.09.2024
Η ζωή του νωρίτερα δεν ήταν αυτή που είχαμε στο μυαλό μας

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

Stories 19.09.2024
Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.

Το διεθνές αεροδρόμιο που έχει μόνο 7 επιβάτες την ημέρα

Stories Χτες
Μια αποτυχία 209 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Αυστραλία τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια των εφήβων: Τέλος τα social media

Νέα Εποχή Προχτές
Στόχος: Η προστασία των ανηλίκων

3 μυστικά που ο Πούτιν προσπάθησε πολύ να κρύψει

Stories Προχτές
Αλλά δεν τα κατάφερε πολύ καλά

Δυο πράγματα που δεν βγάζουν νόημα στη νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ

Stories Προχτές
Πώς έφτασε έως εκεί ο επίδοξος δολοφόνος;

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άλλη μια κρίση: Το δημογραφικό της πρόβλημα

Νέα Εποχή Προχτές
Το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται