Explainer: Πως το Ισραήλ κατάφερε να προμηθεύσει βομβητές και ασύρματους τα μέλη της Χεζμπολάχ;
Η διπλή παγίδα στη Χεζμπολάχ
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 19/9/2024 | 12:12
32 συνολικά ήταν οι νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες από τις εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους στον Λίβανο, που είχαν στόχο τα στελέχη της Χεζμπολάχ. Η ίδια η οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση. Αλλά πως το Ισραήλ κατάφερε αυτό το πλήγμα στον εχθρό από τον βορρά του;
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πολλοί το είπαν «χτύπημα του αιώνα» και για να είναι τέτοιο, δεν πρόκειται για ένα «κλασικό σαμποτάζ» όπως αρχικά ειπώθηκε. Το Ισραήλ δεν «χάκαρε» τις συσκευές της Χεζμπολάχ, αλλά τις κατασκεύασε και τις πούλησε στον εχθρό πατώντας πάνω στον φόβο της λιβανέζικης οργάνωσης για τη χρήση «έξυπνων» συσκευών επικοινωνίας, όπως τα κινητά, τα οποία εύκολα παρακολουθούνται και δίνουν πληροφορίες στις εχθρικές υπηρεσίες κατασκοπείας.
Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο σχεδιαζόταν για μήνες, αν όχι χρόνια. Η εξελιγμένη τεχνολογία θεωρείται η αχίλλειος πτέρνα οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, τον περασμένο Φεβρουάριο, είπε στους οπαδούς του ότι τα κινητά είναι ο «κατάσκοπος» που ευθύνεται για τις δολοφονίες πολλών εκ των μελών της οργάνωσης, προτρέποντάς τους «να τα θάψουν».
Το Ισραήλ είχε προβλέψει αυτή την κίνηση. Μέσω εταιρειών – βιτρινών, όπως η BAC Consulting στην Ουγγαρία, της οποίας ο μοναδικός πελάτης ήταν η Χεζμπολάχ, προμήθευσε τα μέλη της με βομβητές, οι οποίοι ήταν παγιδευμένοι με την εκρηκτική ύλη PETN, αλλά και ασυρμάτους, οι οποίοι, όπως αναφέρει η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής τους, είχαν σταματήσει να παράγονται από το 2014.
Έτσι το Ισραήλ έστησε μια διπλή παγίδα στην λιβανέζικη οργάνωση: χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία, έστρεψε τη Χεζμπολάχ στη χρήση πιο παρωχημένων τεχνολογικά συσκευών, τις οποίες όμως κατασκεύασε η ίδια και είχε ήδη φροντίσει να παγιδεύσει με εκρηκτικά.