E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το μόνο σπήλαιο της Ελλάδας που το διαπερνά ποτάμι από άκρη σε άκρη

Ένα μαγικό φυσικό περιβάλλον στην ηπειρωτική γη

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 20/9/2024 | 00:45

Το μόνο σπήλαιο της Ελλάδας που το διαπερνά ποτάμι από άκρη σε άκρη
@travelacouple

Ίσως να μην είναι ένα από τα πιο γνωστά σπήλαια της Ελλάδας, αλλά σίγουρα συγκαταλέγεται στα πιο εντυπωσιακά. Είναι επίσης το μοναδικό στη χώρα, μέσα από το οποίο περνάει ποταμός. Πρόκειται για το σπήλαιο της Ανεμότρυπας στα Πράμαντα, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «το πιο λευκό σπήλαιο».

Βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τα Πράμαντα, προς τα δυτικά της Στρογγούλας και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Ο επισκέπτης εκεί θα βρει μοναδικά σχηματισμένους πολύχρωμους σταλαγμίτες και τρεις μικρές λίμνες, σε αποχρώσεις του γκρι, του χρυσού και του λευκού, που έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας ένα μαγευτικό περιβάλλον γεμάτο φανταστικά σχήματα και αριστουργήματα της φύσης.

Η ανακάλυψη του σπηλαίου έγινε γύρω στο 1960, όταν δύο νέοι, ο Αποστόλης Λάμπρης και ο Γεώργιος Κ. Καρακώστας, καθοδηγούμενοι από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας, κλήθηκαν να εξερευνήσουν μια σχισμή από την οποία έβγαινε δροσερός αέρας. Αυτό έγινε με αφορμή την επίσκεψη της Άννας Πετροχείλου, Προέδρου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Έρποντας μέσα από τη σχισμή, μετά από 10 μέτρα έφτασαν σε ένα μεγάλο κοίλωμα, αλλά η έλλειψη φωτισμού δεν τους επέτρεψε να συνεχίσουν. Αργότερα εξερευνήθηκε και μελετήθηκε ένα τμήμα του σπηλαίου μήκους 270 μέτρων, που αξιοποιήθηκε το 2000 και σήμερα είναι προσβάσιμο στο κοινό.

Το σπήλαιο διαθέτει τρία επίπεδα. Το ανώτερο, το οποίο είναι το παλαιότερο, έχει κατά το παρελθόν καταρρεύσει με τμήματα του να σώζονται. Το μεσαίο επίπεδο είναι αυτό που έχει αξιοποιηθεί για τουριστική χρήση, ενώ στο κατώτερο επίπεδο ρέει ένας υπόγειος ποταμός, ο οποίος στο τέλος της διαδρομής σχηματίζει έναν μικρό καταρράκτη. Το νερό του ποταμού εμφανίζεται ξανά σε πηγή, 25 μέτρα κάτω από την είσοδο της σπηλιάς. Το τουριστικό τμήμα έχει μήκος 250 μέτρα, με την είσοδο και την έξοδο να ταυτίζονται. Στο σπήλαιο ζουν διάφορα έντομα, μεταξύ των οποίων και Λεπιδόπτερα.

Η διαδρομή ξεκινά αμέσως μετά την είσοδο του σπηλαίου, με έναν διάδρομο που οδηγεί στον Πρώτο Θάλαμο, μήκους 17 μέτρων, ο οποίος είναι διακοσμημένος με εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Στα αριστερά βρίσκεται ο Θάλαμος του Ποταμού. Μια σκάλα οδηγεί στη Μεγάλη Σάλα, ύψους 6 μέτρων, που κοσμείται με σχηματισμούς λαμπάδων, τον Καταρράκτη και τη Γκρίζα Λιμνούλα. Η διπλή σκάλα συνεχίζει στον Θάλαμο της Λευκής Λιμνούλας, κρυμμένο πίσω από σταλαγμίτες. Έπειτα, ο Διάδρομος του Πλούτου, μήκους 52 μέτρων, εντυπωσιάζει με τον πολύχρωμο στολισμό του. Η διαδρομή καταλήγει στον Θάλαμο της Κόκκινης Λίμνης, όπου τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα, σε συνδυασμό με τους σταλακτιτικούς σχηματισμούς. Ο διάδρομος συνεχίζει κατηφορικά, με μια θαυμάσια λιμνούλα στα αριστερά και τα νερά της Κόκκινης Λίμνης να κυλούν στα δεξιά, πριν φτάσει στο κατώτερο τμήμα του σπηλαίου, όπου ακούγεται ο ήχος του ποταμού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

10 αξέχαστα αποφθέγματα του συγγραφέα Ίταλο Καλβίνο για τη ζωή και τον άνθρωπο

Πρόσωπα 20.09.2024
Αφησε πίσω του πολλά όμορφα αποφθέγματα

Και πάλι στη μόδα τα σχολικά των παιδικών μας χρόνων: Η Gen Alpha τα κάνει sold out

Stories 20.09.2024
Εμπρός πίσω! Τα σχολικά είδη που επιστρέφουν

Η γυναίκα που πέθανε στην ίδια της την κηδεία

Stories 20.09.2024
Ένα φρικτό περιστατικό

Το μόνο σπήλαιο της Ελλάδας που το διαπερνά ποτάμι από άκρη σε άκρη

Περιβάλλον 20.09.2024
Ένα μαγικό φυσικό περιβάλλον στην ηπειρωτική γη

Καταστροφέας γάμων: Η πιο περίεργη εργασία

Νέα Εποχή Χτες
Αν ψάχνεσαι επαγγελματικά...

Το γιγαντιαίο άγαλμα που κρύβει δωμάτια στο εσωτερικό του ‑ Πού βρίσκεται

Ιστορικά Χτες
Το μυστικό ενός κομψοτεχνήματος του 16ου αιώνα

Ο παράξενος λόγος που ο αξέχαστος Μπομπ Ρος αποφάσισε να γίνει ο ζωγράφος που όλοι αγαπήσαμε

Stories Χτες
Η ζωή του νωρίτερα δεν ήταν αυτή που είχαμε στο μυαλό μας

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

Stories Χτες
Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.

Το διεθνές αεροδρόμιο που έχει μόνο 7 επιβάτες την ημέρα

Stories Προχτές
Μια αποτυχία 209 εκατομμυρίων δολαρίων