E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Tradwives: Πώς οι νοικοκυρές της Αμερικής κάνουν προπαγάνδα υπέρ του Trump

Τι παρατήρησαν επιστήμονες σε σχέση με τη δημοφιλία τους

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/9/2024 | 00:10

Tradwives: Πώς οι νοικοκυρές της Αμερικής κάνουν προπαγάνδα υπέρ του Trump
collage

Αν και το κίνημα tradwives παρουσιάζεται ως μια προσωπική επιλογή για την επιστροφή σε παραδοσιακές αξίες, η πολιτική και κοινωνική του διάσταση δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Το κίνημα των "tradwives" (traditional wives) έχει αναδειχθεί μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας αυξανόμενη δημοσιότητα κυρίως κατά την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας Covid-19. Το φαινόμενο αυτό, που παρουσιάζει μια αναβίωση των παραδοσιακών ρόλων του φύλου, συνδέεται άμεσα με πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κίνημα tradwives κέρδισε έδαφος το 2020, όταν οι γυναίκες, απομονωμένες στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας, άρχισαν να ωραιοποιούν τον ρόλο της παραδοσιακής νοικοκυράς.

Μέσα από τα social media, πολλές γυναίκες, συνήθως νεαρές, ηλικίας γύρω στα 20, παρουσίασαν έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στην πλήρη αφοσίωση στον σύζυγο και την οικογένεια. Αυτή η τάση συνοδεύεται από μια νοσταλγική αισθητική της δεκαετίας του 1950, όπου η γυναίκα είναι υποταγμένη στον άνδρα και ευχαριστημένη με αυτό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότερες tradwives είναι λευκές, θρησκευόμενες και ανήκουν στη μεσαία ή ανώτερη κοινωνική τάξη. Ζουν κυρίως στα προάστια και προβάλλουν έναν ιδανικό τρόπο ζωής που παρουσιάζει την πλήρη υποταγή στον άνδρα ως πηγή ελευθερίας και ευτυχίας. Όπως ισχυρίζονται, η "βιβλική υποταγή" δεν σημαίνει κατωτερότητα, αλλά έναν ανώτερο, πνευματικό ρόλο στη σχέση τους.

Ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ανησυχητικός παράγοντας του κινήματος tradwives είναι η σύνδεση με την πολιτική ακροδεξιά και τη στήριξη στον Donald Trump.

Πολλές tradwives δηλώνουν ανοιχτά ότι είναι υπερήφανες ψηφοφόροι του Τραμπ, ενώ προβάλλουν τη συντηρητική τους κοσμοθεωρία ως βασικό στοιχείο του τρόπου ζωής τους. Η υποστήριξη στον Trump δεν είναι τυχαία, καθώς εκείνος εξέφραζε πολιτικές και αξίες που αναδεικνύουν τον παραδοσιακό ρόλο του φύλου και τη διατήρηση των χριστιανικών αξιών.

Σύμφωνα με έρευνα της Media Matters, οι αλγόριθμοι κοινωνικών δικτύων, όπως το TikTok, φαίνεται να συνδέουν το περιεχόμενο των tradwives με ακροδεξιά και ριζοσπαστικά ιδεολογικά κινήματα. Η έρευνα, που κωδικοποίησε και ανέλυσε 327 βίντεο tradwives, έδειξε ότι οι προσωποποιημένες προτάσεις των χρηστών γέμιζαν με θεωρίες συνωμοσίας και βίντεο ακροδεξιών προσωπικοτήτων. Ο αλγόριθμος προωθούσε περιεχόμενο που συνδεόταν με ριζοσπαστικές ακροδεξιές ιδεολογίες, αποκαλύπτοντας έτσι μια στενή σχέση μεταξύ του κινήματος tradwives και της ακροδεξιάς προπαγάνδας.

Η πολιτική και κοινωνική διάσταση των tradwives δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η νοσταλγία για τις δεκαετίες του 1950, όταν οι ρόλοι των φύλων ήταν αυστηρά διαχωρισμένοι, συνδέεται με πολιτικά κινήματα που αποζητούν την επαναφορά αυτών των δομών. Το γεγονός ότι πολλές tradwives είναι ανοιχτά υποστηρίκτριες του Trump υπογραμμίζει τη σχέση αυτού του φαινομένου με έναν πιο συντηρητικό και αντιδραστικό πολιτικό λόγο.

Η αύξηση της δημοτικότητας του κινήματος αυτού φέρνει στην επιφάνεια τις ανησυχίες για την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση των κοινωνικών μέσων και τον ρόλο των αλγορίθμων στη διάδοση ακροδεξιών ιδεών. Το TikTok, και άλλα παρόμοια δίκτυα, φαίνεται να ενισχύουν τέτοιου είδους περιεχόμενο, κάτι που επηρεάζει τις ιδεολογικές τάσεις και επιλογές των χρηστών...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tradwives: Πώς οι νοικοκυρές της Αμερικής κάνουν προπαγάνδα υπέρ του Trump

Stories 21.09.2024
Τι παρατήρησαν επιστήμονες σε σχέση με τη δημοφιλία τους

Και πάλι στη μόδα τα σχολικά των παιδικών μας χρόνων: Η Gen Alpha τα κάνει sold out

Stories 21.09.2024
Εμπρός πίσω! Τα σχολικά είδη που επιστρέφουν

Ποια είναι η ακραία συνωμοσιολόγος που έχει γίνει η σκιά του Donald Trump

Πρόσωπα 21.09.2024
Η Laura Loomer είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στον χώρο της αμερικανικής ακροδεξιάς

10 αξέχαστα αποφθέγματα του συγγραφέα Ίταλο Καλβίνο για τη ζωή και τον άνθρωπο

Πρόσωπα Χτες
Αφησε πίσω του πολλά όμορφα αποφθέγματα

Η γυναίκα που πέθανε στην ίδια της την κηδεία

Stories Χτες
Ένα φρικτό περιστατικό

Το μόνο σπήλαιο της Ελλάδας που το διαπερνά ποτάμι από άκρη σε άκρη

Περιβάλλον Χτες
Ένα μαγικό φυσικό περιβάλλον στην ηπειρωτική γη

Καταστροφέας γάμων: Η πιο περίεργη εργασία

Νέα Εποχή Προχτές
Αν ψάχνεσαι επαγγελματικά...

Το γιγαντιαίο άγαλμα που κρύβει δωμάτια στο εσωτερικό του ‑ Πού βρίσκεται

Ιστορικά Προχτές
Το μυστικό ενός κομψοτεχνήματος του 16ου αιώνα

Ο παράξενος λόγος που ο αξέχαστος Μπομπ Ρος αποφάσισε να γίνει ο ζωγράφος που όλοι αγαπήσαμε

Stories Προχτές
Η ζωή του νωρίτερα δεν ήταν αυτή που είχαμε στο μυαλό μας

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

Stories Προχτές
Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.