E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το αριστούργημα που το κοινό γιούχαρε στις πρώτες προβολές του στο σινεμά

Η επική ατάκα του Μπραντ Πιτ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/9/2024 | 00:51

Το αριστούργημα που το κοινό γιούχαρε στις πρώτες προβολές του στο σινεμά
@20th Century Fox

Η ταινία Fight Club του Ντέιβιντ Φίντσερ μπορεί να είναι μια καλτ κλασική αγαπημένη ταινία τώρα, αλλά πριν από 25 χρόνια το κοινό δεν νοιάστηκε πραγματικά για αυτήν.

Μάλιστα, η ταινία πάτωσε στο box office και αποδοκιμάστηκε από το κοινό στις πρώτες προβολές της. Ο κόσμος προφανώς δεν ήταν έτοιμος για μια ταινία όπως το Fight Club εκείνη την εποχή.

Το Fight Club πρωτοπαρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1999 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και ο Μπραντ Πιτ με τον Έντουαρντ Νόρτον θυμούνται την εμπειρία και μίλησαν γι' αυτό πριν μερικά χρόνια στο The Ringer. Ο Μπραντ Πιτ θυμάται την αντίδραση σε εκείνη την προβολή, λέγοντας:

«Φτάνει σε μια από τις σκανδαλώδεις γραμμές της Helena Bonham Carter, «Δεν με έχουν γα..... έτσι από το Δημοτικό!, και κυριολεκτικά ο τύπος που διευθύνει το φεστιβάλ σηκώθηκε και έφυγε. Ο Έντουαρντ κι εγώ ήμασταν οι μόνοι που γελούσαμε. Μπορούσες να ακούσεις δύο ηλίθιους στο μπαλκόνι να χασκογελάνε».

Ναι, ο Νόρτον και ο Πιτ ήταν οι μόνοι άνθρωποι στο σινεμά που φαινόταν να το απολαμβάνουν! Προφανώς, το υπόλοιπο κοινό δεν βρήκε το χιούμορ πετυχημένο. Αυτό που είναι πιο αστείο, είναι ότι άλλαξε η ατάκα στο σενάριο στην οποία αναφέρεται ο Πιτ. Στο αρχικό σενάριο η ατάκα ήταν «Θέλω να κάνω έκτρωση από εσένα», όπως ήταν στο βιβλίο. Ένας από τους παραγωγούς της ταινίας προφανώς ικέτευσε τον Fincher να το βγάλει και να το αντικαταστήσει με το "grade school".

Ο Έντουαρντ Νόρτον συνέχισε λέγοντας:

«Γιουχαρίστηκε. Ο Μπραντ γυρίσε με κοίοταξε και είπε: «Αυτή είναι η καλύτερη ταινία που θα παίξω ποτέ. Ήταν τόσο χαρούμενος».

Ως θαυμαστής του Fight Club, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι η ταινία όντως αποδοκιμάστηκε από τον κόσμο. Αναρωτιόμαστε πώς θα πήγαινε αυτή η ταινία αν κυκλοφορούσε σήμερα, λόγω του πόσο πολιτικά μη ορθή είναι. Μάλλον δεν θα είχε γίνει καν...

Η στάση του Πιτ απέναντι στο όλο θέμα ήταν με μεγάλο ενθουσιασμό. Ήταν τόσο χαρούμενος που η ταινία γιουχαριζόταν. Ήξερε ότι έκανε μια υπέροχη ταινία και αυτό ήταν το μόνο που είχε σημασία για αυτόν. Όσο για το πώς ένιωσε ο Νόρτον, είπε ότι ο τρόπος που οι άνθρωποι αντέδρασαν σε αυτό ήταν μια αμυντική απάντηση στα μηνύματα της ίδιας της ταινίας:

«Νομίζω ότι το κατεστημένο, η κριτική κουλτούρα, ένιωθε λίγο κατηγορούμενη από αυτό. Έτσι απάντησαν σε αυτό με λίγη περισσότερη σοβαρότητα και νομίζω ότι τους έλειψε η σατυρική πλευρά».

Όλο αυτό το αντικαθεστωτικό δεν άρεσε σε ορισμένους ανθρώπους. Είναι κρίμα που κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούσαν να το προσπεράσουν και να δουν την ξεκαρδιστική σατιρική πλευρά της ταινίας. Ο τότε πρόεδρος της Fox Film Entertainment, Bill Mechanic, ήξερε τι να περιμένει και μίλησε με τον David Fincher για αυτό. 

«Είπα ότι θα υπάρξουν δύο κρίσεις στην ταινία. Η μια θα ήταν την Παρασκευή που πρωτοπαίχτηκε για την οποίο δεν ήμουν τόσο σίγουρος. Υπήρχε όμως και η κρίση της ιστορίας. Και νόμιζα ότι αυτή θα ήταν μια από τις πιο σπουδαίες ταινίες της δεκαετίας. Οπότε ήμουν εντάξει που δέχτηκα το σφυροκόπημα».

Και τελικά κατέληξε να είναι μια από τις σπουδαίες ταινίες της δεκαετίας. Και ευτυχώς έγινε και υπάρχει. Αν δεν το έχετε δει, σπεύσατε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρινέλλα: Οι πραγματικές ιστορίες πίσω από τις μεγάλες επιτυχίες της

Μουσική 27.09.2024
Η ιστορία των τραγουδιών της και μικρές λεπτομέρειες που δε γνωρίζατε

6 βιογραφικές ταινίες που πρέπει να δεις οπωσδήποτε

Σινεμά Προχτές
Φωτίζουν εξαιρετικές προσωπικότητες και παρουσιάζουν τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες τους

4 retro θρίλερ που χρειάζεσαι παρέα για να τα δεις

Σινεμά 24.09.2024
Είναι τρομακτικά, creepy, φρικιαστικά και άλλα τέτοια κοσμητικά επίθετα

Το πασίγνωστο θρίλερ που κρύβει πίσω του ένα πραγματικό ειδεχθές έγκλημα

Σινεμά 23.09.2024
Το πιο διάσημο θρίλερ ενέπνευσε έναν στυγερό δολοφόνο

Το κρυμμένο μήνυμα στο τρέιλερ του Squid Game που «πρόδωσε» την πλοκή

TV Σειρές 22.09.2024
Η λεπτομέρεια στο τρέιλερ του Squid Game τροφοδότησε θεωρίες «συνωμοσίας»

5+1 παράξενες θεωρίες για τα Φιλαράκια που έφτιαξαν οι φαν

TV Σειρές 22.09.2024
Η μια πιο ακραία από την άλλη

Ποιος ήρωας από τα Φιλαράκια είσαι σύμφωνα με το ζώδιό σου


QUIZ Retro 22.09.2024
Για να δούμε, ήσουν πρωταγωνιστής ή guest;