Aυτόνομο Μουσουλμανικό κράτος μέσα στην Αλβανία στα πρότυπα του Βατικανού
Η πρωτεύουσα θα βρίσκεται στα Τίρανα και κύριος σκοπός του θα είναι η προώθηση της θρησκευτικής ανεκτικότητας
Δημοσίευση 22/9/2024 | 20:51
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, υποσχέθηκε να οικοδομήσει έναν κυρίαρχο θύλακα στα Τίρανα για την ισλαμική θρησκευτική αδελφότητα των Μπεκτασήδων, σύμφωνα με το πρότυπο του Βατικανού, όπως γράφουν οι New York Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κράτος αυτό θα είναι περίπου τέσσερις φορές μικρότερο από το Βατικανό, καλύπτοντας έκταση περίπου 110 στρεμμάτων. Στην περιοχή αυτή θα επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ και οι γυναίκες θα έχουν την ελευθερία να ντύνονται όπως επιθυμούν, χωρίς περιορισμούς στον τρόπο ζωής.
Η Αλβανία σκοπεύει να δώσει στο νέο κράτος δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα. Ο Ράμα έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει σύντομα τα σχέδιά του για το νέο αυτό κυρίαρχο κράτος, το οποίο θα ονομάζεται «Αυτόνομο Κράτος του Τάγματος των Μπεκτασήδων».
Η πρωτεύουσα του νέου αυτού κράτους θα βρίσκεται στα Τίρανα και κύριος σκοπός του θα είναι η προώθηση της θρησκευτικής ανεκτικότητας. Ένα νομικό επιτελείο, στο οποίο συμμετέχουν και διεθνείς νομικοί, επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για τον καθορισμό της κυριαρχίας του νέου κράτους, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιές χώρες, αν υπάρχουν, θα αναγνωρίσουν το νέο κράτος. Ο Ράμα, που δηλώνει μη θρησκευόμενος καθολικός, ανέφερε ότι μόνο λίγοι κοντινοί του συνεργάτες γνωρίζουν για το σχέδιο αυτό, ενώ δεν έχει ενημερώσει ακόμη συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Χαλαρή ερμηνεία του Κορανίου και μυστικισμός
Συνδυάζοντας μια χαλαρή ερμηνεία του Κορανίου με τον μυστικισμό, στοιχεία της προϊσλαμικής Τουρκίας και την αφοσίωση στους νεκρούς σοφούς, γνωστούς ως δερβίσηδες, οι Μπεκτασίδες μετέφεραν την έδρα τους στα Τίρανα από την Τουρκία πριν από σχεδόν έναν αιώνα, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, απαγόρευσε τις δραστηριότητές τους.
Ποιοι ήταν οι Μπεκτασίδες
Θεωρούμενοι ως αιρετικοί από πολλούς συντηρητικούς σιίτες και σουνίτες και υποκείμενοι σε αιώνες διώξεων στις μουσουλμανικές χώρες, οι Μπεκτασί έχουν δύναμη στην Αλβανία και σε γειτονικές χώρες όπως το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Μακεδονία από την κατάκτηση των Βαλκανίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 14ο και 15ο αιώνα.
Τα μέλη της αίρεσης διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στην εθνικιστική αφύπνιση της Αλβανίας κατά της τουρκικής κυριαρχίας, προωθώντας μια χαλαρή εκδοχή του Ισλάμ που βοήθησε στη συσπείρωση των μεγάλων μουσουλμανικών και χριστιανικών κοινοτήτων της χώρας για την υπόθεση της ανεξαρτησίας.