E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι θα συμβεί στη Μάντσεστερ Σίτι αν καταδικαστεί για τις 115 κατηγορίες που αντιμετωπίζει;

Οι πιθανές ποινές που μπορεί να επιβληθούν όλες μαζί

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 24/9/2024 | 00:13

Τι θα συμβεί στη Μάντσεστερ Σίτι αν καταδικαστεί για τις 115 κατηγορίες που αντιμετωπίζει;
@Reuters/Jason Cairnduff

Μια ακρόαση από μια ανεξάρτητη επιτροπή για να εξετάσει υποτιθέμενες οικονομικές παραβιάσεις από τη Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον σύλλογο να αντιμετωπίζει πιθανή αποβολή από την Πρέμιερ Λιγκ εάν κριθεί ένοχος.

Ο σύλλογος αντιμετωπίζει 115 κατηγορίες από την Πρέμιερ Λιγκ. Ένας ειδικός στα οικονομικά του ποδοσφαίρου είπε στο Sky News ότι η Σίτι μπορεί να αντιμετωπίσει αφαίρεση βαθμών «60, 80 ή 100» εάν διαπιστωθεί ότι έχει παραβιάσει τους κανόνες.

Ποια είναι η φύση των κατηγοριών;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατηγοριών σχετίζεται με κανόνες που απαιτούν από τους συλλόγους να παρέχουν ακριβείς οικονομικές πληροφορίες και τους οποίους η Σίτι φέρεται να έχει παραβιάσει.

Περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με την ακρίβεια των πληροφοριών σχετικά με συμφωνίες χορηγίας και τις πληρωμές παικτών και προπονητών.

Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για παραβιάσεις των κανόνων που απαιτούν από τους συλλόγους να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της UEFA για το Financial Fair Play (FFP) αλλα και τους κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας της Premier League (PSR). Κατηγορούνται επίσης ότι δεν συνεργάστηκαν με τους ερευνητές της λίγκας.

Συνολικά, υπάρχουν κατηγορίες που σχετίζονται με κάθε σεζόν μεταξύ 2009-10 και 2022-23. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σίτι κέρδισε επτά φορές τον τίτλο της Premier League, τρεις φορές το FA Cup, έξι Λιγκ Καπ και ένα Champions League.

Η Σίτι αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι χαιρετίζει την ευκαιρία για μια ανεξάρτητη επιτροπή «να εξετάσει αμερόληπτα το πλήρες σύνολο αδιάψευστων στοιχείων που υπάρχουν προς υποστήριξη της».

Πόσο καιρό θα πάρει αυτό και τι θα μπορούσε να συμβεί στη Σίτι;

Μην περιμένετε μια απόφαση σύντομα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ακρόαση θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες, ενώ η τελική απόφαση δεν θα δημοσιοποιηθεί μέχρι το επόμενο έτος.

Μπορεί επίσης να υπάρξουν προσφυγές, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι απίθανο.

Όμως η Σίτι, της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σέιχ Μανσούρ, αντιμετωπίζει τεράστια αφαίρεση βαθμών ή ακόμα και αποβολή από το πρωτάθλημα, εάν κριθεί ένοχη.

Η αφαίρεση βαθμών μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 100, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις τιμωρίες που επιβλήθηκαν στο παρελθόν σε άλλους συλλόγους του πρωταθλήματος που έχουν αντιμετωπίσει πολύ λιγότερες κατηγορίες.

Άλλα πιθανά μέτρα που προτείνονται από σχολιαστές περιλαμβάνουν αφαίρεση βαθμών που αντιμετωπίζει η Σίτι σε πολλές σεζόν αντί να χτυπηθεί για μία μόνο σεζόν.

Μια ένοχη ετυμηγορία για τη Σίτι θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια σειρά από αξιώσεις αποζημίωσης από άλλους συλλόγους. Το εγχειρίδιο της Premier League αναφέρει ότι μια επιτροπή έχει την εξουσία να επιβάλλει «οποιονδήποτε συνδυασμό των προαναφερθέντων ή όποια ποινή κρίνει σκόπιμο», αφήνοντας ανοιχτό ένα ευρύ φάσμα επιλογών.

Η Σίτι είχε αντιμετωπίσει προβλήματα στο παρελθόν;

Τον Φεβρουάριο του 2020, αποκλείστηκε από το Champions League για τις επόμενες δύο σεζόν για «σοβαρές παραβιάσεις» των κανονισμών του FFP της UEFA.

Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες η απαγόρευση ακυρώθηκε μετά από έφεση στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS).

Ο σύλλογος εξακολουθούσε να διατάσσεται να πληρώνει πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά αυτό μειώθηκε από την αρχική ποινή των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες τιμωρίες άλλοι σύλλογοι στο παρελθόν;

Ναί. Την περασμένη σεζόν, η Έβερτον είχε -2 βαθμούς για παραβίαση του PSR της Premier League. Από τη Νότιγχαμ Φόρεστ αφαιρέθηκαν επίσης τέσσερις βαθμοί.

Το 2012, η Ρέιντζερς βρέθηκε να ξεκινά τη νέα σεζόν στην τέταρτη κατηγορία του ποδοσφαίρου της Σκωτίας μετά την εκκαθάριση που ακολούθησε και την αποτυχία επίτευξης συμφωνιών με τους πιστωτές.

Και το 2006, ένα σκάνδαλο συγκλόνισε την κορυφαία κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου όταν μια σειρά από μεγάλους συλλόγους κατηγορήθηκαν ότι επέλεξαν ευνοϊκούς διαιτητές για τους αγώνες τους.

Η Γιουβέντους τιμωρήθηκε με την πιο αυστηρή τιμωρία, αφού της αφαιρέθηκαν δύο τίτλοι της Serie A και υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία.

Τι γίνεται αν η Σίτι αθωωθεί;

Εάν η θέση της Σίτι δικαιωθεί, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Premier League να κυβερνά αποτελεσματικά τους συλλόγους της και να επιβάλλει τους οικονομικούς κανονισμούς.

Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο πρόκειται να γίνει αντικείμενο ανεξάρτητης ρύθμισης, κάτι που υποστηρίζεται ευρέως από ομάδες οπαδών.

Άλλοι σύλλογοι που έχουν αντιμετωπίσει τιμωρία στο παρελθόν θα θέλουν επίσης να εξετάσουν τις λεπτομέρειες της ετυμηγορίας και μπορεί να έχουν περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι θα συμβεί στη Μάντσεστερ Σίτι αν καταδικαστεί για τις 115 κατηγορίες που αντιμετωπίζει;

Αθλητισμός 24.09.2024
Οι πιθανές ποινές που μπορεί να επιβληθούν όλες μαζί

Ποιοι είναι οι Μπεκτασήδες, το αιρετικό μουσουλμανικό τάγμα της Αλβανίας

Stories 24.09.2024
Τι είναι το νέο κρατίδιο που δημιουργείται στην καρδιά των Τυράννων

H μέρα που οι Ισλανδές βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τη θέση τους

Stories Χτες
Οι Ισλανδές γυναίκες έδειξαν πως όταν ενωθούν για έναν κοινό σκοπό, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της κοινωνίας τους.

Τα μέρη του πλανήτη που δεν μπορείς να βρεις στο Google Earth

Νέα Εποχή Χτες
Τα «αόρατα» μέρη του Google Earth

Ο φονικός σεισμός στη Ιερισσό

Ιστορικά Χτες
Η ολέθρια σεισμική δόνηση που άφησε 161 θύματα πίσω

Τα εξαφανισμένα παιδιά στην Τουρκία

Stories Χτες
Η οργή των πολιτών προς τις Αρχές

Σου κόβουν την ανάσα! Τα εντυπωσιακότερα δωμάτια ξενοδοχείων στον κόσμο

Ταξίδια Χτες
Κοστίζουν πολλά, αλλά είναι συγκλονιστικά!

Eνα απάνθρωπο έθιμο στα Νησιά Φερόε που σοκάρει

Stories Προχτές
Πώς επικράτησε το ετήσιο κυνήγι των δελφινιών και των φαλαινών

Lee Miller: Η επεισοδιακή ζωή του μοντέλου που έγινε φωτογράφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ιστορικά Προχτές
Η ταινία για τη ζωή της κάνει πρεμιέρα σήμερα στις αίθουσες