Ο Ερντογάν ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ
Χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τον Νετανιάχου «Χίτλερ» - «Καλώ τα κράτη που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη να την αναγνωρίσουν το συντομότερο δυνατό»
Δημοσίευση 24/9/2024 | 18:46
Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία εξέφραζαν ειλικρινείς εκφράσεις για δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει πλέον χάσει εντελώς την εγκυρότητά του. Καλώ για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Κατά τα άλλα ο Ερντογάν εκφράστηκε εναντίον του Ισραήλ για τα πεπραγμένα στη Γάζα, λέγοντας ότι σφαγιάζει εδώ και περίπου ένα χρόνο Παλαιστινίους, ενώ χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τον Νετανιάχου «Χίτλερ». «Ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων, η Γάζα έχει γίνει το μεγαλύτερο νεκροταφείο γυναικών και παιδιών στον κόσμο», είπε. «Η ανθρωπιά και η αλήθεια πεθαίνουν στη Γάζα. Οι ελπίδες της ανθρωπότητας να ζήσει σε έναν πιο δίκαιο κόσμο πεθαίνουν μία προς μία. Ρωτάω ανοιχτά. Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Δεν είναι άνθρωποι στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη; Τα παιδιά της Παλαιστίνης δεν έχουν το δικαίωμα να παίζουν στους δρόμους;»
«Καλώ τα κράτη που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη να την αναγνωρίσουν το συντομότερο δυνατό. Ακόμα κι αν κάποιοι ενοχλούνται ή κάποιοι μας στοχοποιήσουν, θέλω να πω μερικές αλήθειες εξ ονόματος της ανθρωπότητας στην κοινή πλατφόρμα της ανθρωπότητας. Διεθνής ειρήνη και η ασφάλεια δεν πρέπει να αφεθεί στις ιδιοτροπίες 5 χωρών», είπε ο Ερντογάν.
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον ισραηλινό λαό. Το πρόβλημά μας είναι με τις πολιτικές σφαγής της ισραηλινής κυβέρνησης», είπε ο Ερντογάν.
Αναφορικά με τη Συρία, ο Ερντογάν είπε: «Στο 14ο έτος της σύγκρουσης, η Συρία δυστυχώς απέχει ακόμη πολύ από τη σταθερότητα. Ελπίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση. Ενώ το γειτονικό μας Ιράκ συνεχίζει τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας, λαμβάνει αποφασιστικά βήματα για την επανένταξη στην περιοχή του. Είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθούν έργα όπως το έργο του Αναπτυξιακού Δρόμου. Αυτά εξαρτώνται από την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στο Ιράκ, ειδικά του PKK».
Σχολίασε και την κατάσταση στην Ουκρανία: «Η ειρήνη στην Ουκρανία είναι ακόμα μακριά. Καθώς ο αγώνας των εξοπλισμών επιταχύνεται, ο χώρος για διπλωματία στενεύει», ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν: «Υποστηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και ελπίζουμε ότι το έργο θα οδηγήσει σε καλά νέα το συντομότερο δυνατό».