E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα έμαθα: Πεθαίνουν όντως οι άνθρωποι από γηρατειά;

Ισχύει σαν αιτία ή μόνο σαν όρος;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/9/2024 | 00:03

Σήμερα έμαθα: Πεθαίνουν όντως οι άνθρωποι από γηρατειά;
Photo by Oleksandra Petrova on Unsplash

Αν κάποιος μπορούσε να σταθεί αξιόπιστα ως παράδειγμα θανάτου από γηρατειά, θα ήταν η Jeanne Calment. Το 1997, η Calment πέθανε σε ηλικία 122 ετών, καθιστώντας την τον γηραιότερο άνθρωπο με τεκμηριωμένα στοιχεία.

Αν και η αιτία του θανάτου της δεν διευκρινίστηκε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν ήταν απλώς ηλικιωμένη. Ενώ πολλοί θάνατοι λέγεται ότι οφείλονται σε «γηρατειά», ο όρος ισοδυναμεί σε μεγάλο βαθμό με μια μεταμφίεση για την πραγματική αιτία θανάτου. Δεν είναι τα γηρατειά που σκοτώνουν: Είναι οι ασθένειες που τα συνοδεύουν.

«Υπάρχουν πάντα άλλες προϋπάρχουσες ασθένειες, ή νέες ασθένειες, που προκαλούν τους εν λόγω θανάτους», είπε η Δρ Ελίζαμπεθ Τζενγκ, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο το 2020. Τα «γηρατειά» δεν είναι κάτι που θα έβαζες σε πιστοποιητικό θανάτου. Πιθανότατα, θα ήταν κάτι σαν καρδιακή ανακοπή, η οποία συμβαίνει λόγω κάποιου υποκείμενου ζητήματος όπως λοίμωξη, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρκίνος».

Οι ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν πιο εμφανώς σε νεότερους ανθρώπους μπορεί να εμφανιστούν πιο ύπουλα στους ηλικιωμένους πληθυσμούς, πρόσθεσε ο Dzeng. «Με την πνευμονία, για παράδειγμα, μπορεί να μην παρουσιάζουν τα φυσιολογικά σημάδια μόλυνσης, αντίθετα μπορεί να εμφανίσουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα, εάν είναι διαβητικός ή εάν έχουν άνοια, μπορεί απλώς να παρουσιάσουν αλλαγές στη νοητική τους κατάσταση. Αυξημένη σύγχυση και αδυναμία να κάνουν τα πράγματα που θα έκαναν συνήθως. Όταν είμαστε μεγαλύτεροι, και συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να μην το συσχετίσουμε με τη διαδικασία της υποκείμενης νόσου».

Τα «γηρατειά» ήταν πιο χρήσιμος όρος μερικές δεκαετίες πριν, όταν τα ιατρικά επαγγέλματα είχαν λιγότερες γνώσεις και λιγότερα διαγνωστικά εργαλεία στη διάθεσή τους για να καταλήξουν σε μια οριστική διάγνωση. Ωστόσο, ο θάνατος «από μεγάλη ηλικία» παραμένει μια επίμονη περίληψη. Για χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμπεριέλαβε τα «γηρατειά» ως αιτία θανάτου στο εγχειρίδιο δεδομένων της Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων (ICD). Ο όρος δεν αποσύρθηκε στο ICD μέχρι το 2022, όταν ο ΠΟΥ τον αντικατέστησε με "βιολογική μείωση της εγγενούς ικανότητας που σχετίζεται με τη γήρανση".

Αλλά το γεγονός παραμένει ότι μια τέτοια ετικέτα χρησιμοποιείται όχι ελλείψει πραγματικής αιτίας, αλλά στην απουσία προσδιορισμού μιας. Αυτό οφείλεται συχνά σε έλλειψη πληροφοριών και όχι σε έλλειψη περιέργειας: Σε έναν ασθενή με πολλές συννοσηρότητες, για παράδειγμα, ο τελικός συντελεστής στον θάνατό του μπορεί να μην είναι ξεκάθαρος.

Δεν διστάζουν όλοι οι πολιτισμοί να βασίζονται στα γηρατειά ως γενικό όρο. Στην Ιαπωνία, το rōsui, ή η παρακμή που σχετίζεται με το γήρας, ήταν η τρίτη κύρια αιτία θανάτου το 2021. «Θα λέγαμε αυτές τις μέρες, ‘Είχε όλων των ειδών τις αιτίες, αλλά από τη στιγμή που ήταν μεγάλη, θα πούμε ότι πέθανε από βαθιά γεράματα’», είπε γεροντολόγος Akihisa Iguchi στη Wall Street Journal το 2022. Ένας Ιάπωνας γιατρός είπε στο πρακτορείο ότι αναφέρει το rōsui στα μισά πιστοποιητικά θανάτου που υπογράφει κάθε χρόνο.

Είναι πιο ακριβές να δηλώνουμε ότι κάποιος πέθανε «σε προχωρημένη ηλικία» παρά «από προχωρημένη ηλικία», αν και ίσως ορισμένες οικογένειες μπορεί να προτιμούν τον αόριστο όρο όταν δεν υπάρχει νόημα να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία. Είναι επίσης ένας τρόπος να αποφύγουμε τη συχνά ζοφερή πραγματικότητα αυτού που πραγματικά μας νικάει, από καρδιακές παθήσεις έως πνευμονία. Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πέθανε το 2022, η αιτία που δόθηκε ήταν τα «γηρατειά». Η πραγματική αιτία του θανάτου της δεν αποκαλύφθηκε ποτέ δημόσια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08