E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένα χρόνο μετά, τι απέγιναν οι όμηροι της Χαμάς;

Αβέβαιη παραμένει η τύχη τους, κανείς δεν έχει μάθει νέα τους

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 26/9/2024 | 00:51

Ένα χρόνο μετά, τι απέγιναν οι όμηροι της Χαμάς;
collage

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την απαγωγή 64 ατόμων από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η μοίρα τους παραμένει αβέβαιη.

Αυτοί οι όμηροι, που πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί, αποτελούν κεντρικό διαπραγματευτικό χαρτί της Χαμάς, η οποία επιδιώκει ανταλλάγματα για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο, η κατάσταση τους σκιάζεται από τον αυξανόμενο αριθμό επιβεβαιωμένων θανάτων και επαναπατρισμών σορών.

Έχει περάσει ένας χρόνος και οι συνομιλίες για την απελευθέρωσή τους παραμένουν στάσιμες, καθώς η κατάσταση των ομήρων εξακολουθεί να επισκιάζεται από τους επιβεβαιωμένους θανάτους και τις σορούς που έχουν επαναπατριστεί.

Η κρίση ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία απήχθησαν 251 άνθρωποι.

Από αυτούς, 117 απελευθερώθηκαν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ξένοι εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Παρά τα αρχικά θετικά βήματα, οι διαπραγματεύσεις για τους υπόλοιπους ομήρους έχουν περιπλεχθεί, με μόνο 7 να έχουν ελευθερωθεί μέσα στο 2024 μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Από τους 97 ανθρώπους που παραμένουν όμηροι, οι 64 πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί. Από αυτούς, οι 57 είναι Ισραηλινοί πολίτες, με αρκετούς να έχουν διπλή υπηκοότητα. Επίσης, ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται υπήκοοι Ταϊλάνδης και Νεπάλ, ενώ το σύνολο των ομήρων περιλαμβάνει άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όπως τα αδέλφια Μπίμπας, που απήχθησαν σε ηλικία 8 μηνών και 4 ετών αντίστοιχα.

Η Χαμάς έχει ανακοινώσει τον θάνατο ομήρων χωρίς να τους κατονομάζει, ενώ το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον θάνατο 33 ανθρώπων που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία, κάποιοι εκ των οποίων σκοτώθηκαν κατά την απαγωγή τους ή σε επόμενες συγκρούσεις στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς για εκτελέσεις ομήρων, ενώ σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις όμηροι σκοτώθηκαν από λάθος πυρά του στρατού κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.

Οι περισσότεροι από τους επιζώντες ομήρους προέρχονται από το κιμπούτς Νιρ Οζ ή από το φεστιβάλ μουσικής Nova, όπου εκατοντάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς.

Ο πόνος για τις οικογένειες των ομήρων είναι ανυπολόγιστος, καθώς ζουν με την αβεβαιότητα για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε η εκεχειρία του Νοεμβρίου 2023, καθώς, παρόλο που απελευθερώθηκαν όμηροι, άλλοι έμειναν πίσω στη Γάζα, αφήνοντας τις οικογένειές τους να αναμένουν νέα τους.

Παρά τις συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις σποραδικές διαπραγματεύσεις, η μοίρα των υπολοίπων ομήρων παραμένει αβέβαιη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι δασμοί Τραμπ ρίχνουν τη Wall Street και σπρώχνουν την Αμερική στον γκρεμό

Νέα Εποχή 07.04.2025
Εμπορικός σεισμός από τους δασμούς Τραμπ

H Aμερική έχει τέτοια έλλειψη σε αυγά, που το Πάσχα θα βάψουν... πατάτες!

Stories 07.04.2025
Η παράδοση του βάψιμου αυγού παραμένει σημαντική για πολλούς, με κάποιους να το θεωρούν απαραίτητο μέρος της εορτής, παρά τις αυξημένες τιμές.

Σε Θέλω: Το 1992 είχε γράψει το πιο πολυπαιγμένο ελληνικό τραγούδι. Πού βρίσκεται τώρα ο Αρης Τόμας


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα 07.04.2025
Τον βρήκαμε και κάναμε μαζί του μια ωραία κουβέντα

To μαγαζί που προκάλεσε σκάνδαλο στις Κάννες εξαιτίας... του ονόματός του

Stories Χτες
Μάθετε τι κρύβεται πίσω από την παράξενη πινακίδα

Απαγορευμένο διαδίκτυο: Τι συμβαίνει όταν γκουγκλάρεις στην Κίνα

Νέα Εποχή Χτες
Το νέο σινικό τείχος της Κίνας

Τόσα dating apps, αλλά κανένα μήνυμα ‑ Tι πάει στραβά;

Stories Χτες
Είσαι κι εσύ στο ίδιο έργο θεατής!

Η πολυτάραχη ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Ιστορικά Χτες
Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1770

Το δάσος με το δωρεάν φαγητό για όλους

Περιβάλλον Προχτές
Ένα ... βρώσιμο πάρκο με πάνω από 2.500 διαφορετικούς καρπούς

Ο πιο όμορφος κήπος λουλουδιών στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ολλανδία

Ωραίες Εικόνες Προχτές
Το Keukenhof είναι η απόδειξη ότι η φύση μπορεί να δημιουργήσει αληθινά έργα τέχνης!

Διάσημα έργα τέχνης που φέρνουν την άνοιξη

Ωραίες Εικόνες Προχτές
Η άνοιξη, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες ανά τους αιώνες