E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα μυρμήγκια εφιάλτης απλώνονται στην Ευρώπη

Tρώνε καλώδια, δαγκώνουν ανθρώπους

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 26/9/2024 | 00:51

Τα μυρμήγκια εφιάλτης απλώνονται στην Ευρώπη
Φωτογραφία από Syed Rajeeb

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία προσπαθούν να περιορίσουν την εισβολή μυρμηγκιών Tapinoma magnum, ενός είδους που οι ειδικοί λένε ότι είναι «πρακτικά αδύνατο να απαλλαγούμε από αυτό».

Τα μυρμήγκια Tapinoma magnum που βρίσκονται συνήθως σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, έχουν αρχίσει πρόσφατα μια εισβολή στην Ευρώπη. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα μικροσκοπικά πλάσματα -με μέγεθος που δεν ξεπερνούν τα 3 χιλιοστά- έχουν ξεφύγει από μερικές από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, διδάσκοντας στους κατοίκους τους την έννοια του φόβου. Τα μυρμήγκια αυτά είναι διάσημα για δυο πράγματα - για την ικανότητά τους να επεκτείνονται γρήγορα σε μεγάλες περιοχές, καθώς και για την ανθεκτικότητά τους.

Οι ειδικοί λένε ότι τα μικροσκοπικά μυρμήγκια έχουν εκατοντάδες βασίλισσες και μπορούν να δημιουργήσουν πολλές μικρότερες αποικίες που, αντί να επιτίθενται η μία στην άλλη, ενώνονται για να δημιουργήσουν μια σούπερ αποικία με εκατομμύρια άτομα.

Είναι αμείλικτα στην αναζήτηση πόρων, σκαλίζουν σιγά σιγά ακόμα και τοίχους, ενώ τρώνε ακόμη και καλώδια ίντερνετ ή ηλεκτρισμού.

«Τα πολεμάμε και τίποτα δεν λειτουργεί», είπε ένας κάτοικος του Orvault, μιας πόλης στη βορειοδυτική Γαλλία. «Αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο και κανείς δεν ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει».

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα μυρμήγκια Tapinoma mangum βρίσκονταν μόνο στο νότιο νησί της Κορσικής, αλλά σήμερα το είδος έχει εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας, καταστρέφοντας τις υποδομές, εισβάλλοντας στα σπίτια των ανθρώπων, δαγκώνοντάς τους και απειλώντας τον ισχυρό γεωργικό τομέα της χώρας. Οι τοπικές αρχές φαίνονται αδύναμες ενάντια στο είδος αυτό, και μερικοί από τους πιο απελπισμένους ανθρώπους έχουν πουλήσει ακόμη και τις περιουσίες τους και έχουν μετακομίσει σε άλλες περιοχές.

Κανείς δεν μπορεί να πει ακριβώς πώς τα μικροσκοπικά μυρμήγκια βρήκαν το δρόμο τους από τη Βόρεια Αφρική στη Γερμανία, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι μπήκαν στη χώρα από την Ελβετία. Αρχικά εντοπίστηκε στη συνοριακή πόλη Lörrach, η εισβολή εξαπλώθηκε γρήγορα στις πόλεις Kehl, Heidelberg και Karlsruhe, και τώρα έφτασε στην πόλη της Στουτγάρδης.

Στο Kehl, το πρόβλημα με τα μυρμήγκια είναι ιδιαίτερα τρομερό. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται συνεχώς για τις ανατριχιαστικές ερπύστριες που καταλαμβάνουν τα σπίτια τους, δαγκώνουν τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους, αλλά οι τοπικές αρχές φαίνεται να μην μπορούν να συγκρατήσουν το πρόβλημα. Έχουν δοκιμάσει διάφορες μεθόδους για να καταστρέψουν τις φωλιές, αλλά τα μυρμήγκια απλώς επανέρχονται πιο δυνατά.

Τα μυρμήγκια Tapinoma mangum έχουν ήδη προκαλέσει αρκετές διακοπές ρεύματος και έχουν παραλύσει τα δίκτυα του Διαδικτύου στην περιοχή Kehl μετά από δάγκωμα καλωδίων, και σχηματίζονται ρωγμές στους δρόμους πολλών συνοικιών ως αποτέλεσμα της αδυσώπητης δραστηριότητάς τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λέει ότι είναι 26 ετών και κανένας δεν τον πιστεύει

Stories 27.09.2024
Ο παίκτης που έχει ξεσηκώσει σχόλια, όχι με την απόδοσή του

Γιατί το Ισραήλ επαναλαμβάνει την επίθεση που έκανε στη Γάζα στον Λίβανο;

Stories 27.09.2024
Σε αντίθεση με τη Γάζα, ο Λίβανος είναι παρών στα διεθνή συστήματα διακυβέρνησης και χρηματοδότησης

Σίγουρα γκολ που σώθηκαν πάνω στη γραμμή την τελευταία στιγμή

Αθλητισμός 27.09.2024
Δεν είναι μόνο τα γκολ θεαματικά

Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης: Ευκαιρίες και κίνδυνοι για το εργασιακό μέλλον

Νέα Εποχή 27.09.2024
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να μεταμορφώσει το μέλλον της εργασίας, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο

Το θηλυκό έντομο που προσποιείται τον θάνατό του για να αποφύγει το σeξ

Περιβάλλον 27.09.2024
Πέφτουν στο έδαφος σαν νεκρές

Η συγκινητική ιστορία διάσημου ζευγαριού που είναι μαζί 21 χρόνια

Stories Χτες
Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση στο Χόλιγουντ

Ένα χρόνο μετά, τι απέγιναν οι όμηροι της Χαμάς;

Stories Χτες
Αβέβαιη παραμένει η τύχη τους, κανείς δεν έχει μάθει νέα τους

Τα μυρμήγκια εφιάλτης απλώνονται στην Ευρώπη

Stories Χτες
Tρώνε καλώδια, δαγκώνουν ανθρώπους

Είναι αυτό το ομορφότερο δημαρχείο της Ελλάδας; Πολύ πιθανόν

Αρχιτεκτονική Χτες
Το μέγαρο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και χαρακτηριστικά κτίσματα της πόλης

Για ποιους λόγους έχουμε έξαρση βίας στα σχολεία

Νέα Εποχή Προχτές
Αυτά είναι τα πιθανότερα αίτια της αύξησης του bullying στα σχολεία