E-Daily

Ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας θα γίνει τρισεκατομμυριούχος σε 3 χρόνια

Και τι τελικά είναι στην κατοχή του που δημιούργησε τόσο μεγάλη περιουσία

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

30/9/2024 | 00:19

collage

Η πορεία προς το πρώτο τρισεκατομμύριο είναι πλέον μικρή - Ούτε 3 χρόνια για την ακρίβεια, μακριά από το στόχο του - Πώς ο Έλον Μασκ έκανε τέτοια περιουσία

Ο Έλον Μασκ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έκθεση της Informa Connect Academy.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla είναι αυτή τη στιγμή ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με καθαρή περιουσία 237 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις της έκθεσης βασίζονται στον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του πλούτου ενός ατόμου. Εάν ο πλούτος του Μασκ συνεχίσει να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 110%, η έκθεση προβλέπει ότι θα είναι το πρώτο άτομο που θα αποκτήσει την ιδιότητα του τρισεκατομμυριούχου μέχρι το 2027.

Έλα και έρχεται!

Ο Έλον Μασκ, οραματιστής επιχειρηματίας και καινοτόμος, βρίσκεται στο δρόμο να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στην ιστορία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών. Η εκπληκτική του επιτυχία είναι αποτέλεσμα της απίστευτης επένδυσης σε φουτουριστικές τεχνολογίες και της ικανότητάς του να φέρνει επαναστάσεις σε βιομηχανίες που θεωρούνταν παραδοσιακά στάσιμες.

Ο δρόμος προς την κορυφή - Από τους διαδικτυακούς χάρτες στα δισεκατομμύρια - Δυο λέξεις κλειδιά της επιτυχίας του - ηλεκτρικά οχήματα και... διαστημική τεχνολογία

Η πορεία του Μασκ ξεκίνησε με την ίδρυση της εταιρείας Zip2 το 1996, που παρείχε διαδικτυακούς χάρτες και επιχειρηματικούς καταλόγους σε εφημερίδες. Το 1999, η Compaq αγόρασε την εταιρεία του για 307 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον πολυεκατομμυριούχο σε ηλικία 28 ετών.

Ωστόσο, η πραγματική εκτόξευση της περιουσίας του Μασκ προήλθε από δύο τομείς: ηλεκτρικά οχήματα και διαστημική τεχνολογία. Η Tesla, που ίδρυσε το 2004, κατάφερε να κάνει τα ηλεκτρικά οχήματα mainstream, καθιστώντας τον Μασκ το πρόσωπο της «πράσινης» τεχνολογίας. Σήμερα, η Tesla είναι η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Παράλληλα, η SpaceX, που ιδρύθηκε το 2002, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που έστειλε αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς και η κύρια επιλογή της NASA για την αποστολή φορτίων και ανθρώπων στο διάστημα. Το όραμα του Μασκ να καταστήσει τον Άρη κατοικήσιμο μέσω της SpaceX έχει κερδίσει τεράστιο ενδιαφέρον και επενδύσεις.

Το κάτι άλλο

Η περιουσία του Μασκ δεν προήλθε μόνο από το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, αλλά και από την ικανότητά του να φαντάζεται ένα διαφορετικό μέλλον. Επένδυσε σε φουτουριστικά έργα, όπως η Neuralink, που στοχεύει στη σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με τον υπολογιστή, και το The Boring Company, που προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα κυκλοφορίας μέσω υπόγειων τούνελ.

Η διάθεση του Μασκ να παίρνει ρίσκα και να ξεπερνά τα όρια του δυνατού τον έχει κάνει έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους αλλά και θαυμαστούς επιχειρηματίες της εποχής μας.

Τρισεκατομμυριούχος το 2027;

Με την Tesla να επεκτείνεται σε νέες αγορές και την SpaceX να στοχεύει σε αποστολές στον Άρη και στη δορυφορική ανάπτυξη (μέσω του προγράμματος Starlink), οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η καθαρή αξία του Έλον Μασκ θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2027. Αν αυτό συμβεί, θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα αγγίξει αυτό το κατόρθωμα.

Η συνεχής καινοτομία και το όραμα του Μασκ να δημιουργήσει ένα μέλλον που μοιάζει βγαλμένο από την επιστημονική φαντασία τον τοποθετούν στην κορυφή των επιχειρηματικών κύκλων. Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει τρισεκατομμυριούχος, αλλά το πόσο σύντομα θα επιτευχθεί αυτό το ορόσημο.