E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτός είναι ο νέος επικεφαλής της Χεζμπολάχ ‑ Ο Χασίμ Σαφιεντίν, ξάδερφος του Νασράλα

Ο Σαφιεντίν μοιάζει πολύ με τον Νασράλα στην εμφάνιση και τους τρόπους συμπεριφοράς

Δημοσίευση 29/9/2024 | 18:39

Αυτός είναι ο νέος επικεφαλής της Χεζμπολάχ ‑ Ο Χασίμ Σαφιεντίν, ξάδερφος του Νασράλα

ΟΧασίμ Σαφιεντίν είναι ο νέος αρχηγός της Χεζμπολάχ, μετά τον θάvατo του Χασάν Νασράλα. Ο Χασίμ Σαφιεντίν είναι ο ξάδερφος του vεκρού Νασράλα.

Ο γιος του είναι παντρεμένος με την κόρη του πρώην ηγέτη της Δύναμης Quds, Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος δoλoφovήθηκε.

Ο Σαφιεντίν είναι και αυτός κληρικός - φοράει το μαύρο τουρμπάνι που υποδηλώνει καταγωγή από τον προφήτη του Ισλάμ, Μωάμεθ - και ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ.

Υπηρετεί ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη το 2017, ενώ ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο - μετά τη δoλoφovία ενός άλλου διοικητή της Χεζμπολάχ - απείλησε με μεγάλη κλιμάκωση κατά του Ισραήλ.

Η συγγενική σχέση με τον Νασράλα και η φυσική ομοιότητα

Ο Χασέμ Σαφιεντίν είναι ξάδελφος του Χασάν Νασράλα και πατέρας του γαμπρού του Κασέμ Σολεϊμανί, πρώην διοικητή της ιρανικής δύναμης Quds.

Ο Σαφιεντίν μοιάζει πολύ με τον Νασράλα στην εμφάνιση και τους τρόπους συμπεριφοράς. Μετακόμισε από την Κομ του Ιράν στη Βηρυτό για να ηγηθεί του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, το οποίο λειτουργεί ως διοικητικό όργανο της, υπό την εποπτεία του εκλιπόντος επικεφαλής ασφαλείας, Ιμάντ Μουγκνίγιε.

Για τρεις δεκαετίες, ο Σαφιεντίν είναι βασικός παράγοντας της Χεζμπολάχ, διαχειριζόμενος τις καθημερινές επιχειρήσεις και τις οικονομικές υποθέσεις, ενώ άφηνε τις στρατηγικές αποφάσεις στον Νασράλα.

Ο Σαφιεντίν, ο οποίος περιλαμβάνεται στον αμερικανικό κατάλογο για τους τρoμoκράτες από το 2017, είναι γνωστός για τις στενές σχέσεις του τόσο με τον στρατιωτικό όσο και με τον εκτελεστικό κλάδο της οργάνωσης. Οι σχέσεις του μέσα στη Χεζμπολάχ ενισχύουν την προοπτική να αναλάβει την ηγεσία της.

Ο Χασέμ Σαφιεντίν έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν

Ο Σαφιεντίν έχει ισχυρούς δεσμούς με την Τεχεράνη, αφού πέρασε χρόνια σπουδάζοντας στην Κομ πριν κληθεί στη Βηρυτό από τον Νασράλα για να αναλάβει βασικούς ρόλους στη Χεζμπολάχ.

Το 2020, ο γιος του, Ρίντα, παντρεύτηκε τη Ζαϊνάμπ Σολεϊμανί, κόρη του Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη την ίδια χρονιά.

Πριν από δεκαέξι χρόνια, μια ιρανική εφημερίδα πρότεινε τον Σαφιεντίν ως πιθανό διάδοχο του Νασράλα, αλλά πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη πολύ νωρίτερα.

Ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ αποκάλυψε ότι ο Σαφιεντίν επιλέχθηκε περίπου δύο χρόνια αφότου ο Νασράλα έγινε Γενικός Γραμματέας το 1992 μετά τη δoλoφovία του Αμπάς αλ-Μουσάουι από το Ισραήλ.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Σαφιεντίν κλήθηκε επειγόντως από την Κομ στη Βηρυτό το 1994 για να αναλάβει μια θέση που του επέτρεπε να ελέγχει τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες της Χεζμπολάχ.

Ο Σαφιεντίν παρέμενε σε μεγάλο βαθμό άγνωστος στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου μέχρι πρόσφατα.

Λόγω των αυξημένων μέτρων ασφάλειας για τον Νασράλα, ο ίδιος ήρθε στο προσκήνιο σε εκδηλώσεις της Χεζμπολάχ, ιδίως κατά τη διάρκεια κηδειών για μέλη της που σκoτώθηκαν στον Λίβανο ή ενώ πολεμούσαν στο πλευρό του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία και σε άλλες περιοχές που έχουν να κάνουν με την περιφερειακή ατζέντα του Ιράν, σημειώνει η Asharq Al-Awsat.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο φεγγάρια απόψε στον ουρανό ‑ Πώς θα δείτε το φαινόμενο

Ελλάδα 29.09.2024
O διαστημικός επισκέπτης που θα εισέλθει στην τροχιά του πλανήτη μας από την Κυριακή (20/9) θα μας χαρίσει μια μίνι σελήνη

Επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Κολωνό

Ελλάδα 29.09.2024
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένας τραυματίας

Χαλκιδική: Συνελήφθη ο «πιστολέρο» του beach bar

Ελλάδα 29.09.2024
Ο δράστης είχε διαφύγει στο εξωτερικό

Τέλη κυκλοφορίας: Οι νέες αλλαγές και τα πρόστιμα ‑ Πότε θα αναρτηθούν

Auto + Moto 29.09.2024
Tι αλλάζει φέτος στα τέλη κυκλοφορίας και τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων

Αυτός είναι ο νέος επικεφαλής της Χεζμπολάχ ‑ Ο Χασίμ Σαφιεντίν, ξάδερφος του Νασράλα

Κόσμος 29.09.2024
Ο Σαφιεντίν μοιάζει πολύ με τον Νασράλα στην εμφάνιση και τους τρόπους συμπεριφοράς

Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Είχε παρεvoχλήσει και την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Κόσμος 29.09.2024
Η πρόταση του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ που έκανε την πριγκίπισσα Νταϊάνα «να τρέμει»

Ο ΟΑΣΑ επανασχεδιάζει τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής ‑ Ζητά τη συνδρομή των πολιτών

Ελλάδα 29.09.2024
Στον επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη της Αττικής προχωρά ο ΟΑΣΑ, με την εκπόνηση του νέου στρατηγικού σχεδίου μεταφορών

Λίβανος ‑ Le Parisien: Ιρανός κατάσκοπος «κάρφωσε» στο Ισραήλ τη θέση του Νασράλα την Παρασκευή

Κόσμος 29.09.2024
«Το Ιράν μας εγκατέλειψε» είναι η γενική αίσθηση που εκφράζεται στους Λιβανέζους μετά τη δoλoφovία του Νασράλα και τις μαζικές καταστρoφές στη Βηρυτό