Baby Reindeer: Δικαστήριο δικαιώνει τη «Μάρθα» έναντι του Netflix για το «αληθινή ιστορία»
Η σειρά των επτά επεισοδίων έφερε το χάος, και μαζί του, νομικές αξιώσεις εκατομμυρίων
Δημοσίευση 30/9/2024 | 14:28
Σύμφωνα με την απόφαση του αμερικανού δικαστή, η Fiona Harvey μπορεί να προσφύγει νομικά κατά του Netflix.
Όταν η πλατφόρμα του Netflix ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους της σειράς «Baby Reindeer» πιθανόν δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το βρετανικό αυτό δράμα που υπέγραφε ένας άσημος έως τότε δημιουργός, σε λίγες ημέρες θα ταξίδευε στα πέρατα του κόσμου και θα γινόταν η μεγαλύτερη τηλεοπτική επιτυχία του 2024.
Κάτι ακόμη που επίσης δεν περίμενε, ήταν ότι μετά από λίγους μήνες από την κυκλοφορία της, η σειρά των επτά επεισοδίων θα έφερνε το χάος, και μαζί του, νομικές αξιώσεις εκατομμυρίων.
Την Παρασκευή, ένας Αμερικανός Δικαστής στην Καλιφόρνια, αποφάσισε ότι η Fiona Harvey, η γυναίκα η οποία ενέπνευσε τον δημιουργό του «Baby Reindeer», Richard Gadd, μπορεί να συνεχίσει την αγωγή της για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Netflix, σημειώνοντας ότι η εκπομπή εσφαλμένα χαρακτηρίστηκε ως «αληθινή ιστορία» και ότι την πλατφόρμα «δεν έκανε καμία προσπάθεια» να ελέγξει τα δεδομένα της ιστορίας του δημιουργού ή έστω να παρουσιάσει τη Μάρθα ως έμπνευση που στηρίζεται σε πραγματικό πρόσωπο.
Η απόφαση συνεχίζει πως, ενώ οι «υποτιθέμενες ενέργειες της Harvey είναι κατακριτέες», οι ενέργειες της Μάρθας στη σειρά περιγράφονται «χειρότερες» από ό,τι κατηγορείται στην πραγματικότητα.
Η Fiona Harvey έχει καταθέσει μήνυση 170 εκατομμυρίων δολαρίων (133 εκατ. £) κατά του Netflix στην Καλιφόρνια, κατηγορώντας την εταιρεία για δυσφήμιση, σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής αγωνίας, αμέλεια, βαριά αμέλεια και παραβιάσεις του δικαιώματος της δημοσιότητας. Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Guardian, το Netflix δήλωσε ότι σκοπεύει «να υπερασπιστεί σθεναρά αυτό το θέμα και να υποστηρίξει το δικαίωμα του Richard Gadd να πει την ιστορία του».
Παρά το γεγονός ότι στη σειρά δεν αναγράφονται πουθενά τα στοιχεία της Harvey, η σειρά προκάλεσε τέτοιο σάλο στα social media με τους φανατικούς θεατές της σειράς να ψάχνουν το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τη Μάρθα και τελικά να την εντοπίζουν από αναρτήσεις της στα social media.
Προς υπεράσπισή του, ο Richard Gadd ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα τον καταδίωκε για χρόνια ενώ δούλευε σε μια παμπ του Λονδίνου, τον έσφιγγε πίσω και του έστελνε χιλιάδες ενοχλητικά email και μηνύματα τηλεφωνητή. Είπε ότι ενώ την κατήγγειλε στην αστυνομία, έλαβε «προειδοποίηση για παρενόχληση» και δεν διώχθηκε ποινικά ούτε στάλθηκε στη φυλακή.
Ο δημιουργούς ανέφερε ακόμη ότι η σειρά του Netflix αλλά και το θεατρικό παιχνίδι στο οποίο βασίστηκε, ήταν προϊόν μυθοπλασίας και δεν προορίζονταν ως μια «απαλλαγμένη εξιστόρηση» της πραγματικότητας.
Τον Ιούνιο, οι Sunday Times ανέφεραν ότι ο Gadd είχε επιφυλάξεις για τη χρήση της φράσης "This is a true story" (Πρόκειται για αληθινή ιστορία), αλλά ότι συμπεριλήφθηκε κατόπιν αιτήματος του Netflix.