E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εφορία: Νέα εξωδικαστική διαδικασία συμβιβασμού από σήμερα ‑ Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα» έως 50% στα πρόστιμα

Η μείωση των προστίμων κυμαίνεται από 25% έως 50%

Δημοσίευση 1/10/2024 | 08:18

Εφορία: Νέα εξωδικαστική διαδικασία συμβιβασμού από σήμερα ‑ Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα» έως 50% στα πρόστιμα

Τη δυνατότητα σε όσους έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις να μειώσουν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν έως και κατά 50% δίνει η εφορία.

Ωστόσο, για να πετύχουν μείωση στα πρόστιμα θα πρέπει να πληρώνουν άμεσα, εντός τριών ημερών, το 25% του ποσού που έχει βεβαιωθεί, μετά τη ρύθμιση.

Με την τροποποίηση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024), που ενεργοποιείται σήμερα, οι φορολογούμενοι έχουν την επιλογή να αποδεχθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου και «κουρεύοντας» τα πρόστιμα, ανάλογα με το στάδιο της αποδοχής.

Από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου έως και δέκα ημέρες από την κοινοποίηση της προσωρινής πράξης προσδιορισμού του φόρου, οι φορολογούμενοι μπορούν να συμμορφωθούν οικειοθελώς. Εντός αυτής της περιόδου, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση, αποκαλύπτοντας οικειοθελώς μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη ή άλλα στοιχεία, αποφεύγοντας έτσι πρόσθετα πρόστιμα.

Το πρόστιμο που επιβάλλεται, είτε υποβληθεί δήλωση είτε εντοπιστεί η παράβαση από τον ελεγκτή, είναι το ίδιο (έως 50% του κύριου φόρου) και μειώνεται κατά 50% αν ο φορολογούμενος καταβάλει τουλάχιστον το 25% της οφειλής εντός τριών ημερών και ρυθμίσει το υπόλοιπο σε έως και 12 δόσεις.

Συγκεκριμένα, η νέα διαδικασία αντιμετώπισης των φορολογουμένων, που εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, μπορεί να εξασφαλίσει μειώσεις των προστίμων, από 25% έως και 50% ως εξής:

- Μείωση 50%. Τα πρόστιμα θα μειώνονται κατά 50% εάν η παραδοχή των παραβάσεων, όπως για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων μετά την έκδοση και κοινοποίηση εντολής ελέγχου και πριν την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Για να
εξασφαλίσει την έκπτωση ο ελεγχόμενος, θα πρέπει να υποβάλει τις σχετικές εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις πριν την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (με την έκδοση της εντολής ελέγχου) ή να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

- Μείωση 40%. Τα πρόστιμα θα μειώνονται κατά 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Ο ελεγχόμενος έχει προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, για να προσφύγει στη ΔΕΔ και στο διάστημα αυτό, μπορεί να αποδεχτεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και αν μειώσει το πρόστιμο, για να μην ρισκάρει την απόρριψη της προσφυγής του από τη ΔΕΔ και τη βεβαίωση ολόκληρου του προστίμου.

- Μείωση 30%. Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από τη ΔΕΔ, η οποία γίνεται υποχρεωτικά εντός 120 ημερών από την προσφυγή, ο ελεγχόμενος μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια, εφόσον αμφισβητεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και την απόφαση της ΔΕΔ.

- Μείωση 25%. Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.

Οι φορολογούμενοι που θα αποδεχτούν τη ρύθμιση για το «κούρεμα» των προστίμων από 25% έως και 50%, υποχρεούνται να καταβάλλουν το 25% της συνολικής οφειλής, εντός τριών ημερών από την αποδοχή της σχετικής αίτησης, που θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός των ημερών. Το υπόλοιπο 75% της οφειλής θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις ή να εναλλακτικά, να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγωνία στο Ξυλόκαστρο: Κρίσιμες ώρες ‑ Ενισχύονται οι άνεμοι το μεσημέρι

Ελλάδα 01.10.2024
Μαίνεται για τρίτη ημέρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 29/9 σε δασική έκταση στο Ξυλόκαστρο

Έρχεται το La Niña: Ο χειμώνας που μας περιμένει – Η πρόβλεψη για την Αθήνα και ο φόβος για την Θεσσαλία

Καιρός 01.10.2024
Πιο κρύος ο φετινός χειμώνας από πέρυσι με κίνδυνο για επικίνδυνες πλημμύρες αναφέρει μελέτη που παρουσιάζει το Bloomberg

Σάλος στη Λαμία: Χειροπέδες σε 22χρονο που έπιασε τη γυναίκα του από το λαιμό

Ελλάδα 01.10.2024
Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακή βίας στη Λαμία – Ο 22χρονος συλληφθέντας είχε επιδείξει βίαιη συμπεριφορά και στο παρελθόν

Παγκόσμια ανησυχία για το Necro ‑ Πώς θα καταλάβετε ότι έχει μολυνθεί το κινητό σας

Tech + Science 01.10.2024
Τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει στη συσκευή σας

Τράπεζες: Τέλος η μεταφορά χρημάτων ‑ Τι προβλέπει νέος κανονισμός

Οικονομία 01.10.2024
Ήδη στην Ελλάδα έχουμε το σύστημα IRIS το οποίο επιτρέπει συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών οι οποίες είναι δωρεάν έως 500 ευρώ την ημέρα

Τέλος εποχής για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ‑ Ο Αντρές Ινιέστα ανακοινώνει το τέλος της καριέρας του

Αθλητικά Νέα 01.10.2024
Ο Αντρές Ινιέστα, ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία του ισπανικού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αποφάσισε να αποσυρθεί από τα γήπεδα

Ανδρέας Πάτσης: Ποινή φυλάκισης 3 ετών στον πρώην βουλευτή για ελλιπή δήλωση πόθεν έσχες

Ελλάδα 01.10.2024
Η πρώην σύζυγος του καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση και η νυν σύζυγός του σε φυλάκιση 20 μηνών - Εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως οι ποινές

Η συναυλία για τα Τέμπη προκαλεί αντιδράσεις

Ελλάδα 01.10.2024
Νίκος Πλακιάς: «Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15 ευρώ»

Λίβανος: Με τους επίλεκτους της Division 98 η εισβολή του Ισραήλ

Κόσμος 01.10.2024
Σε εξέλιξη σκληρές μάχες με τη Χεζμπολάχ

Θα «καίει» για ημέρες η φωτιά σε εργοστάσιο στον Βόλο

Ελλάδα 01.10.2024
Η Πυροσβεστική έδωσε ολονύχτια «μάχη» και κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά σε εργοστάσιο στον Βόλο.