Υποθέσεις bullying που συγκλόνισαν την Ελλάδα και η τραγική εξέλιξή τους
Οι ιστορίες bullying επισημαίνουν τη σημασία της πρόληψης και της παρέμβασης για την προστασία των θυμάτων και τη δημιουργία ασφαλών εκπαιδευτικών περιβαλλόντων
Δημοσίευση 2/10/2024 | 00:13
Το bullying παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα στις σχολικές κοινότητες, κυρίως κατά τη διάρκεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα οι ηλικίες 12-18 ετών είναι ευάλωτες, με το φαινόμενο να περιλαμβάνει σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό.
Σχολικός Εκφοβισμός
Τα μη δημοφιλή παιδιά είναι συχνά θύματα bullying, το οποίο δεν διακρίνει φύλα. Συνήθως παρατηρείται μεταξύ εφήβων 12-14 ετών.
Διαδικτυακός Εκφοβισμός
Εδώ, τα θύματα είναι συχνά κορίτσια και περιλαμβάνει περιπτώσεις μεγαλύτερης ηλικίας. Ο εκφοβισμός μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ψυχολογία των θυμάτων.
Ιστορίες που συγκλόνισαν
Μετά τα τελευταία γεγονότα που έχουν σοκάρει το πανελλήνιο με τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονης από 20 συμμαθήτριές της, καθώς και άλλα περιστατικά βίας σε σχολεία, θυμόμαστε μερικές από τις αντίστοιχες υποθέσεις bullying του παρελθόντος που συγκλόνισαν το πανελλήνιο ...
Η περίπτωση του Άλεξ: Ένας 12χρονος μαθητής στην Βέροια, ο Άλεξ Μεσχισβίλι, εξαφανίστηκε το 2006 και τελικά βρέθηκε ότι σκοτώθηκε από συμμαθητές του. Η μητέρα του, Νατέλα, συνεχίζει να αναζητά το σώμα του παιδιού της.
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης: Η ιστορία του Βαγγέλη, φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, περιλαμβάνει σοβαρούς εκφοβισμούς από τους συμφοιτητές του, που οδήγησαν στην εξαφάνισή του και τελικά στον θάνατό του. Οι έρευνες αποκάλυψαν τα βασανιστήρια που υπέστη.
Η Λίνα Κοεμτζή: Μια φοιτήτρια που αυτοκτόνησε το 2017, πιθανώς λόγω διαδικτυακού εκβιασμού και bullying, με την οικογένειά της να υποστηρίζει ότι εκβιαζόταν με ροζ βίντεο.
Επιθέσεις σε σχολεία: Υπήρξαν και περιπτώσεις επιθέσεων με μαχαίρια από μαθητές που υπέφεραν από εκφοβισμό. Μία 22χρονη μαθήτρια επιτέθηκε σε συμμαθήτριές της, ενώ άλλος σπουδαστής αυτοπυροβολήθηκε μετά από ψυχολογικά προβλήματα.