E-Daily

5 ευρωπαϊκές πόλεις που μοιάζουν φτιαγμένες από ζαχαρωτά

Ένα ταξίδι στις παραμυθένιες πόλεις της Ευρώπης

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

6/10/2024 | 00:17

collage

Ας πούμε πως ένα πρωί ξυπνάς, ανοίγεις τα μάτια και συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σ’ ένα παραμύθι. Μπροστά σου υψώνονται σπίτια σε παστέλ αποχρώσεις, δρόμοι στολισμένοι με λουλούδια, και στενά σοκάκια που φαντάζουν σαν να έχουν βγει κατευθείαν από κάποιον παραμυθένιο ζαχαροπλάστη.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά υπάρχουν κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις που μοιάζουν τόσο ονειρικές και όμορφες, που νιώθεις ότι είναι έτοιμες να λιώσουν αν πέσει πάνω τους λίγος ήλιος παραπάνω.

Έλα να ταξιδέψουμε σε πέντε πόλεις που σίγουρα μοιάζουν... φτιαγμένες από ζαχαρωτά!

Μπρυζ, Βέλγιο

View this post on Instagram

A post shared by 💫 Sarah (@sarah_qc)

Η Μπρυζ είναι η πόλη που θες να φας με το κουταλάκι. Κάθε γωνιά της είναι τόσο γλυκιά και καλοσμιλεμένη, που μοιάζει περισσότερο με γλυπτό παρά με πόλη. Μεσαιωνικά σπιτάκια με κόκκινες κεραμοσκεπές, γέφυρες που ακουμπούν με χάρη στα γαλήνια κανάλια και μαγαζιά γεμάτα πειρασμούς από σοκολάτες κάθε είδους. Η Μπρυζ δεν είναι απλώς μια πόλη, είναι ένα μαγικό κουτί γεμάτο γευστικές εκπλήξεις. Εδώ, ακόμα και ο αέρας μυρίζει λίγο... ζάχαρη!

Ροβανιέμι, Φινλανδία

Καλώς ήρθες στη γενέτειρα του Άγιου Βασίλη! Το Ροβανιέμι, σκαρφαλωμένο στον Αρκτικό Κύκλο, θυμίζει ένα ζαχαρένιο εργαστήρι σε μινιατούρα. Τα σπίτια με τις πολύχρωμες ξύλινες προσόψεις και οι χιονισμένοι δρόμοι θυμίζουν γλυκό πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη. Κάθε σπιτάκι είναι λες και έχει φτιαχτεί σαν κουλουράκι, έτοιμο να το βουτήξεις σ' ένα ζεστό φλιτζάνι κακάο ...

Κολμάρ, Γαλλία

View this post on Instagram

A post shared by Manon🍹 (@manonagay)

Αν το Παρίσι είναι η πόλη του φωτός, τότε το Κολμάρ είναι η πόλη του… μακαρόν! Χρωματιστά σπιτάκια με ξυλο, ανθισμένα παραθυρόφυλλα και μικροσκοπικές πλατείες που μοιάζουν βγαλμένες από κάποιο βιβλίο παραμυθιών. Σκέψου μόνο: να περπατάς ανάμεσα σε σπίτια σε ροζ, κίτρινους και πράσινους τόνους, που μοιάζουν σα να έχουν ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής. Δε χορταίνεις να τα κοιτάζεις!

Μπλέντ, Σλοβενία

Τι να πρωτοπείς για το Μπλέντ; Φαντάσου μια λίμνη τόσο ήρεμη που μοιάζει με υγρό γυαλί, στη μέση της οποίας στέκεται ένα μικροσκοπικό νησί με ένα παραμυθένιο εκκλησάκι. Τα καταπράσινα βουνά, οι ρομαντικές βάρκες και το εμβληματικό κάστρο που δεσπόζει πάνω απ’ την πόλη ολοκληρώνουν το σκηνικό. Το Μπλέντ είναι μια πραγματική ζαχαρένια πόλη κι αυτό το αποδεικνύει και η διάσημη κρέμα-τούρτα της περιοχής, Κρεμσνίτα. 

Σίντρα, Πορτογαλία

Η Σίντρα είναι μια πόλη βγαλμένη από όνειρο. Ανακτορικά κτίσματα, πανέμορφα πάρκα και ρομαντικοί πύργοι σε περιμένουν, κρυμμένοι μέσα σε καταπράσινους λόφους. Το Παλάτι Πένα, με τα παστέλ χρώματα και την επιβλητική αρχιτεκτονική του, μοιάζει σαν τεράστια τούρτα με πολλές στρώσεις κρέμας και ζάχαρης. Και αν νιώθεις ότι δε χορταίνεις μόνο με τα μάτια, κάνε μια στάση σε ένα τοπικό καφέ για ένα αυθεντικό Pastel de Nata, το γλυκό-έμβλημα της Πορτογαλίας.