Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τι φοβάται η Αθήνα
Οι τέσσερις φόβοι που έχουν σημάνει συναγερμό
Δημοσίευση 3/10/2024 | 10:27
Φωτιά στο διεθνές σκηνικό βάζει η κορύφωση της αντιπαράθεσης του Ισραήλ με το Ιράν και οι επιπτώσεις αγγίζουν ιδιαίτερα έντονα τις χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο αριθμός των Λιβανέζων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ξεπερνά το 1,2 εκατομμύριο και περισσότεροι από 100.000 έχουν ήδη περάσει τα σύνορα προς τη Συρία – δημιουργώντας αναπόφευκτα ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη.
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης προβλέπεται να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δυσχερή, την ώρα που αυξάνονται σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας σε ισραηλινούς στόχους αλλά και εθνικές υποδομές στις ευρωπαϊκές χώρες. Η ένταση αναπόφευκτα βάζει φωτιά και στην τιμή του πετρελαίου. Όσο οι διπλωματικές προσπάθειες αποτυγχάνουν τόσο οι συνέπειες θα είναι πιο σοβαρές.
Σχέδιο διαχείρισης μιας μεταναστευτικής κρίσης
Συναγερμός έχει σημάνει σε Αθήνα και Λευκωσία από το σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή και λόγω της απειλής νέου προσφυγικού κύματος, το οποίο θα επηρεάσει πρωτίστως την Κύπρο αλλά δευτερευόντως και την Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και φυσικά την Τουρκία, από όπου προσφυγικά καραβάνια ίσως επιχειρήσουν να εισέλθουν στη χώρα μας.
Με κεντρική εντολή η χώρα να βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο επαγρύπνησης, το ζήτημα εξετάστηκε και στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ, το οποίο αποφάσισε να κινηθεί ο σχεδιασμός σε δύο άξονες: πρώτον, στη συνέχιση της αυστηρής επιτήρησης των συνόρων και, δεύτερον, στην επιτάχυνση της επισκευής των δομών φιλοξενίας μεταναστών οι οποίες έχουν φθορές, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμοι χώροι, «για κάθε ενδεχόμενο». Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρότητα των δομών στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 50% - το οποίο μεταφράζεται σε 20.000 θέσεις φιλοξενίας – και ο στόχος που τέθηκε χθες είναι να υπάρξει άμεσα δυνατότητα για ακόμα 25.000 θέσεις.
Προσεχώς, η Αθήνα αναμένεται να εντατικοποιήσει τη συνεργασία της με την Άγκυρα στο Μεταναστευτικό, ενώ εντός του Οκτωβρίου αναμένεται και το ραντεβού του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου (ο οποίος επεξεργάζεται σχέδιο διαχείρισης μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης), με τον Τούρκο ομόλογό του, Αλί Γερλίκαγια, με στόχο ακόμα μεγαλύτερο συντονισμό των δύο χωρών, χωρίς να αποκλείεται και αίτημα για περαιτέρω στήριξη από την ΕΕ. Όπως σημείωσε διπλωματική πηγή στα «ΝΕΑ», «Η Ελλάδα είναι έτοιμη, εντούτοις, επειδή πιθανή εστία κινδύνου για αύξηση μεταναστευτικών ροών θεωρείται πρωτίστως ο Λίβανος, το πρόβλημα θα το έχουν πιθανότατα οι Κύπριοι».
Μέγα ερώτημα το επόμενο χτύπημα στο Ιράν
«Οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το Ιράν για τις ενέργειές του θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ' όσες μπορούν ακόμα και να φανταστούν». Η χθεσινή δήλωση του ισραηλινού πρεσβευτή στον ΟΗΕ δεν προμηνύει εκτόνωση της κρίσης αλλά ακριβώς το αντίθετο. Η 36η Μεραρχία του ισραηλινού στρατού έχει ήδη μπει στον Λίβα να όπου έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες σώμα με σώμα με μέλη της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ πραγματοποιεί επιθέσεις στην αντιπυραυλική άμυνα της Συρίας προκειμένου να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στο Ιράν, και το μέγα ερώτημα είναι το επόμενο χτύπημα στο Ιράν.
Ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, ο ισραηλινός Τύπος αναφέρεται σε σχέδια να πληγούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αλλά κυρίως το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης - ένας στόχος τον οποίο έχει περιγράψει από το 2009 ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Χθες, ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός σε ένα τέτοιο σενάριο, δεχόμενος σχετική ερώτηση: «Η απάντηση είναι όχι», είπε. Όπως γράφει το περιοδικό Politico, ο «Μπίμπι» δείχνει πεπεισμένος ότι έχει «τη μοναδική δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή». Τα σχέδια είναι ήδη έτοιμα, γράφει η «Repubblica», και οι δυσκολίες γνωστές: οι πυρηνικές τοποθεσίες των Ιρανών βρίσκονται σε μεγάλο βάθος και για να καταστραφούν χρειάζονται ειδικές βόμβες που προμήθευσαν οι Αμερικανοί – είναι πιθανό ότι χωρίς την ενεργή υποστήριξη του Πενταγώνου η επιδρομή μπορεί να μην είναι επιτυχής.
Και η απόσταση, τα 1.500 χιλιόμετρα, είναι μεγάλη, αλλά οι πιλότοι έχουν ήδη εκπαιδευθεί για ανεφοδιασμό στον αέρα: δεν είναι τυχαίο ότι ο βομβαρδισμός του λιμανιού της Χοντέιντα που ελέγχεται από τους Χούθι στην Υεμένη θεωρήθηκε πρόβα τζενεράλε και η απόδειξη ότι η απόσταση μπορεί να μη μετράει.
Νέα μέτρα σε πιθανούς στόχους στην Ελλάδα
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο για σημεία εβραϊκών και ισραηλινών συμφερόντων, αλλά, καθώς το κλίμα εντείνεται, και για κρίσιμες εθνικές υποδομές. Στη Γαλλία, δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες σε ζευγάρι ότι συμμετείχαν σε ιρανικές συνωμοσίες για τις δολοφονίες Εβραίων σε Γαλλία και Γερμανία και οι πληροφορίες στον γαλλικό Τύπο κάνουν λόγο για στοχευμένες επιθέσεις από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες, ένα σχέδιο που έχει ξεκινήσει από το 2015, όμως τελευταία έχει πάρει νέες διαστάσεις.
Στη Γερμανία, σύμφωνα με αποκαλύψεις του «Spiegel», έγινε γνωστό ότι το Ιράν στρατολόγησε πρόσφατα μέλη εγκληματικών οργανώσεων για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων. Ενώ οι μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν τις περισσότερες επιθέσεις, ένας πυρήνας φέρεται να διαπράττει εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορα μέρη της χώρας. Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας για τέτοιους στόχους και στην Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα να δίνεται σε ιδρύματα και χώρους λατρείας.
Άνοδος στην τιμή του αργού πετρελαίου
Άμεσες ήταν οι επιπτώσεις της έντασης στη Μέση Ανατολή στην τιμή του πετρελαίου, που σημείωσε άνοδο για δεύτερη ημέρα, την ώρα που η απειλή για ισραηλινά αντίποινα αυξάνει τους κινδύνους για τις ενεργειακές προμήθειες από την περιοχή. Η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 76 δολάρια το βαρέλι, αφού την Τρίτη είχε σημειωθεί άνοδος πάνω από 5% μετά την ιρανική επίθεση. Το West Texas Intermediate κινούνταν κοντά στα 71 δολάρια, αν και παρέμενε επίσης πολύ κοντά στο υψηλό της προηγούμενης συνεδρίασης.
Δεδομένου ότι η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών, η άνοδος του αργού αντανακλά τις ανησυχίες των επενδυτών για το σημαντικότερο εμπόρευμα στον κόσμο. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται αντιμέτωπα από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, οι προηγούμενες ανοδικές κινήσεις του πετρελαίου ήταν βραχύβιες ελλείψει πραγματικών διακοπών στην παραγωγή. Ενώ πολλοί συμμετέχοντες θεωρούν «μειωμένο τον κίνδυνο» των διακοπών προμηθειών, οι ενεργειακές υποδομές θα μπορούσαν να γίνουν στόχος για οποιαδήποτε πλευρά, ανέφερε η RBC Capital Markets LLC, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.