E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Στα θρανία οι υποψήφιοι σύζυγοι ‑ Η εκκλησία θα κάνει μαθήματα λίγο πριν τον γάμο

Ο κ. Φιλόθεος πρότεινε την επιστροφή των μελλόνυμφων στα θρανία

Δημοσίευση 4/10/2024 | 09:49

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Στα θρανία οι υποψήφιοι σύζυγοι ‑ Η εκκλησία θα κάνει μαθήματα λίγο πριν τον γάμο

Σχολές υποψηφίων ζευγαριών που σκέφτονται να παντρευτούν σκέφτεται να δημιουργήσει η Εκκλησία με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίας «Τα Νέα» κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης ημέρας των εργασιών της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, εισηγήθηκε μια σειρά πρακτικών μέτρων με σκοπό να αντιμετωπιστεί η αποδυνάμωση της παραδοσιακής οικογένειας που συντελείται στη σύγχρονη εποχή, όπως είπε.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως «οι θεωρούμενες λειτουργικές δυσχέρειες σχετικά με την παραδοσιακή οικογένεια μαζί με τον ατομοκεντρικό τρόπο της σύγχρονης πραγματικότητας, οδηγούν όλο και περισσότερα ζευγάρια στη διάρρηξη της συζυγικής σχέσης, τον χωρισμό και το διαζύγιο». Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε την επιστροφή των μελλόνυμφων στα θρανία για… εντατικά μαθήματα προτού ανέβουν τα σκαλιά της Εκκλησίας.

Όπως γράφουν «Τα Νέα» στις προτάσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται επίσης η δημιουργία κεντρικού ταμείου για την ενίσχυση των κυήσεων, η περαιτέρω ανάπτυξη των Σχολών Γονέων που λειτουργούν με ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η δημιουργία Βιωματικών Ομάδων Γονέων και η διοργάνωση κατασκηνωτικού τριημέρου για οικογένειες.

Παράλληλα, ο κ. Φιλόθεος επισήμανε ότι θα πρέπει η Εκκλησία να προχωρήσει σε έρευνα και καταγραφή των οικογενειακών προβλημάτων και να καταρτίσει τους κληρικούς και τα εκκλησιαστικά στελέχη για τα συγκεκριμένα θέματα. Επιπλέον, πρότεινε τη δημιουργία σταθμών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας της οικογένειας και για την παροχή βοήθειας σε οικογένειες εξαρτημένων ατόμων από ουσίες, τυχερά παιχνίδια ή από το Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο μητροπολίτης Θεόφιλος τόνισε ότι σήμερα «οι θεσμοί, τόσο της Εκκλησίας όσο και της παραδοσιακής οικογένειας, αποτελούν στόχο αρνητικής κριτικής ή και εστιασμένης αποδόμησης, αφού: α) συνιστούν θεσμούς που απαιτούν μακροχρόνια δέσμευση σε συγκεκριμένο πλαίσιο, β) προσδίδουν στα μέλη τους ορισμένη ταυτότητα και γ) υπάρχει έντονη προβολή, κυρίως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, των αρνητικών φαινομένων που μπορεί να εκδηλώνονται στο πλαίσιο των δύο θεσμών, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται επικοινωνιακά η παραδοσιακή οικογένεια σαν ένας κοινωνικός θεσμός που «γεννά» προβλήματα, χωρίς αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση· και μάλιστα όταν η όντως λειτουργική οικογένεια είναι διαχρονικά αποδεδειγμένο ότι αποτελεί παράγοντα προφύλαξης και διαφύλαξης της ψυχικής υγείας παιδιών και γονέων».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αύριο, Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση της Σχολής Γονέων, στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Μητρόπολης (Νικ. Πλαστήρα 65, Πυλαία). Θέμα της συνάντησης είναι «Η πνευματική άσκηση και η ασκητική της αγάπης στη σύγχρονη οικογένεια», με ομιλητές τους: π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο και π. Βαρνάβα Γιάγκου, ενώ, όπως αναφέρεται, υπάρχει πρόβλεψη για φύλαξη παιδιών 4-12 χρόνων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Nέο Έκτακτο Δελτίο: Ραγδαία αλλαγή του καιρού τις επόμενες ώρες

Καιρός 04.10.2024
Φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Tα μουσουλμανικά έθνη να ετοιμαστούν για αντίσταση

Κόσμος 04.10.2024
Νόμιμη πράξη η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ - Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να εκπληρώσουμε το καθήκον μας - Δίκαιη η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Μαρινέλλα: Έκτακτο ιατρικό ανακοινωθέν ‑ Τα τελευταία νέα για την υγεία της

Ελλάδα 04.10.2024
Νικήτρια από την πιο μεγάλη μάχη της φαίνεται πως βγαίνει η αγαπημένη ερμηνεύτρια

Θρήνος για τον Μίλτο Τεντόγλου ‑ Πέθανε ο παππούς του

Πολιτική 04.10.2024
Δύσκολες ώρες για τον Έλληνα Ολυμπιονίκη

Αυστραλή παρουσιάστρια «ανακοίνωσε» πως πέθανε ‑ Αυτή είναι η εξήγηση για τον θάνατό της

Κόσμος 04.10.2024
Η αδερφή της τηλεπαρουσιάστριας, που ακούει στο όνομα Κάιλι, ανέβασε στον λογαριασμό της Φιόνα στο Instagram μια ανάρτηση που έγραψε η ίδια επιβεβαιώνοντας έτσι τον θάνατό της

Πέθανε ο επιχειρηματίας Χρήστος Παπαδημητρίου σε ηλικία 44 ετών

Ελλάδα 04.10.2024
Το τελευταίο διάστημα έδινε γενναία μάχη για τη ζωή του

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Στα θρανία οι υποψήφιοι σύζυγοι ‑ Η εκκλησία θα κάνει μαθήματα λίγο πριν τον γάμο

Ελλάδα 04.10.2024
Ο κ. Φιλόθεος πρότεινε την επιστροφή των μελλόνυμφων στα θρανία

Καιρός: Οι περιοχές που θα σφυροκοπήσει η Cassandra ‑ Πότε θα βρέξει στην Αττική

Καιρός 04.10.2024
Ραγδαία και απότομη αλλαγή του καιρού

ΑΑΔΕ: «Έκρηξη» επώνυμων καταγγελιών για πλαστές αποδείξεις και μεγάλη φοροδιαφυγή

Οικονομία 04.10.2024
Πάνω από 185.500 «καρφώματα» δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ - Σε ρόλο επιθεωρητή οι πολίτες καταγγέλλουν τους επιτηδείους

Συναυλία για τα Τέμπη: Τέλος ο εμφύλιος των οικογενειών ‑ Βάλτε δύναμη στη φωνή να ακουστεί ως τον ουρανό

Ελλάδα 04.10.2024
«Δέχομαι την απόφαση των αρμοδίων φορέων», ανέφερε ο Πλακιάς και έστειλε μήνυμα στους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν

Κρήτη: Ανείπωτος θρήνος για τον άνδρα που έπεσε στο πηγάδι ‑ Είχε πάει να το καθαρίσει

Ελλάδα Χτες
Ο άτυχος 65χρονος κατέβηκε στο πηγάδι βάθους δεκαπέντε μέτρων που βρίσκεται σε χώρο ιδιοκτησίας του προκειμένου να το καθαρίσει