E-Daily

Τα ονειρεμένα χωριά του Πηλίου για την επόμενη φθινοπωρινή σου απόδραση

Με τόσες επιλογές σε πανέμορφα χωριά, το Πήλιο είναι ο απόλυτος φθινοπωρινός προορισμός!

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

9/10/2024 | 00:30

collage

Αν είσαι λάτρης της φύσης, της παράδοσης και των cozy αποδράσεων, τότε το Πήλιο θα σε κερδίσει από την πρώτη ματιά! Αυτός ο παράδεισος ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα έχει τα πάντα: καταπράσινες πλαγιές, πέτρινα χωριά και, φυσικά, την καλύτερη τσίπουροεμπειρία που θα ζήσεις ποτέ!

Πάρε το παλτό και τα άνετα παπούτσια σου και ετοιμάσου για μια απόδραση που θα γεμίσει το Instagram σου με ... καρδούλες και τα μάτια σου με χρώματα!

Κάθε χωριό στο Πήλιο έχει τη δική του μοναδική γοητεία. Είτε λαχταράς παραδοσιακές πλατείες με πλατάνια και κρυστάλλινες πηγές είτε ψάχνεις τις κρυμμένες αμμουδιές και μονοπάτια με θέα το Αιγαίο, εδώ θα βρεις τον προορισμό που σου ταιριάζει γάντι!

Μακρινίτσα – Η "Μπαλκόνι του Πηλίου"

Με τη θέα που κόβει την ανάσα πάνω από τον Βόλο, η Μακρινίτσα είναι ιδανική για χαλαρό καφέ με σκηνικό που μοιάζει να βγήκε από πίνακα ζωγραφικής. Περπάτησε στα γραφικά καλντερίμια της, επισκέψου τα παλιά αρχοντικά και απόλαυσε το τοπικό τσίπουρο σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες της. Φεύγοντας, μη χάσεις την ευκαιρία να αγοράσεις μέλι, γλυκά του κουταλιού και φυσικά, χειροποίητα παραδοσιακά υφαντά!

Πορταριά – Ο παράδεισος της ρομαντικής διαμονής

Μόλις 13 χλμ. από τον Βόλο, η Πορταριά είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης για το ταξίδι σου στο Πήλιο! Από την ατμοσφαιρική πλατεία της με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα σιντριβάνια μέχρι τα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε υπέροχους ξενώνες, εδώ θα ζήσεις την απόλυτη ρομαντική εμπειρία! Κάνε στάση στον καταρράκτη Καλάμι και μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις παραδοσιακές πίτες της περιοχής – ειδικά την πηλιορείτικη σπανακόπιτα!

Τσαγκαράδα – Το χωριό των θρύλων και των παραμυθιών 

Αν θέλεις να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο, η Τσαγκαράδα είναι το μέρος για εσένα! Ένα χωριό που συνδυάζει δάσος, αρχοντιά και θρύλους με ένα από τα παλαιότερα πλατάνια της Ελλάδας να δεσπόζει στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής (το δέντρο είναι 1.000 ετών!). Βόλταρε στα πέτρινα μονοπάτια που συνδέουν τις τέσσερις συνοικίες του χωριού και απόλαυσε το τοπίο που σαγηνεύει κάθε εποχή του χρόνου.

Μηλιές – Το χωριό της ιστορίας και του πολιτισμού 

Για τους πιο κουλτουριάρηδες, οι Μηλιές είναι must-visit προορισμός! Εκεί θα βρεις την ιστορική βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα, καθώς και τον θρυλικό σιδηροδρομικό σταθμό με το τρενάκι του Πηλίου που σε μεταφέρει σε άλλη εποχή! Αν αγαπάς τα μονοπάτια, ακολούθησε τη διαδρομή από τον σταθμό προς το ποτάμι και βρες την ησυχία που ζητάς σε ένα καταπράσινο, απόλυτα γαλήνιο τοπίο.

Ζαγορά – Ο βασιλιάς των μήλων

Το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου είναι γεμάτο ζωντάνια και γεύσεις! Με διάσημη παραγωγή μήλων (τα περίφημα Ζαγορίν), το μέρος είναι ό,τι πρέπει για φθινοπωρινές εξορμήσεις. Στο κέντρο του χωριού, θα βρεις την παλιά βιβλιοθήκη και το σχολείο του Ρήγα Φεραίου, ενώ οι τοπικές ταβέρνες θα σε φιλέψουν με τις πιο νόστιμες συνταγές της περιοχής. Ετοιμάσου να νιώσεις σαν να ξαναβρίσκεις τις ρίζες σου, με άρωμα φρέσκου μήλου και ζεστή φιλοξενία!