E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καρέτα‑καρέτα: Περισσότερες από ποτέ οι φωλιές και οι γεννήσεις φέτος στη Ζάκυνθο

Το καλό νέο της ημέρας

Δημοσίευση 10/10/2024 | 14:30

Καρέτα‑καρέτα: Περισσότερες από ποτέ οι φωλιές και οι γεννήσεις φέτος στη Ζάκυνθο

Περισσότερες από ποτέ ήταν φέτος οι φωλιές και οι γεννήσεις της χελώνας Καρέτα-Καρέτα στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού «Αρχέλων».

Στο «μαιευτήριο της χελώνας της Μεσογείου», όπως αποκαλείται ο κόλπος του Λαγανά, φέτος οι φωλιές που καταγράφηκαν ήταν περισσότερα παρά ποτέ, γεγονός εξαιρετικά ελπιδοφόρο για το μέλλον του υπό προστασία είδους. Οι φωλιές μάλιστα απέδωσαν επίσης ρεκόρ, ως προς τον αριθμό των χελώνων ου γεννήθηκαν και κατόρθωσαν να φθάσουν ως τη θάλασσα.

Εκτιμήσεις από τον οργανισμό Αρχέλων, που ασχολείται με τη θαλάσσια χελώνα, αναφέρουν ότι φέτος γεννήθηκαν στον Λαγανά περισσότερες από 10.000 χελώνες, ενώ κατά μέσον όσο, από το 2000 και μετά, τα νεογέννητα έφθαναν τις 6.000.

Ερευνητές στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά τα νεογέννητα της θαλάσσιας χελώνας, τα σημαδεύουν κατά τη γέννηση και διασφαλίζουν ότι θα φτάσουν στη θάλασσα χωρίς να πάθουν τίποτα, επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ το Vice.

«Η Ζάκυνθος, όπου βρίσκεται ο κόλπος του Λαγανά, είναι γνωστή ως το μεγαλύτερο μαιευτήριο χελώνας καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο. Οι καρέτα καρέτα είναι η πιο κοινή θαλάσσια χελώνα στην περιοχή και η Ζάκυνθος έχει εξαιρετικά υψηλές πυκνότητες φωλιάς, με αναφορές για μία φωλιά για κάθε 50 τετραγωνικά εκατοστά άμμου σε ορισμένες περιοχές», συνεχίζει το Vice επισημαίνοντας πως οι καρέτα-καρέτα μπορεί να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε μακρινές περιοχές, ωστόσο επιστρέφουν στην παραλία ωοτοκίας και φωλιάζουν στο ίδιο σημείο κάθε λίγα χρόνια. Σύμφωνα με τον «Αρχέλων», πολλές χελώνες επέστρεψαν στη Ζάκυνθο για να φωλιάσουν έως και 25 χρόνια αργότερα.

«Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, νησιά όπως η Κρήτη παρουσίασαν ετήσια μείωση στις νέες φωλιές της τάξης του 6%», δήλωσε στο Vice η Αλίκη Παναγοπούλου, συντονίστρια έρευνας του Archelon, της Εταιρείας Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας της Ελλάδος. «Σήμερα, η δραματική αύξηση των αριθμών των νέων φωλιών είναι απόδειξη της αποτελεσματικότητας των μακροπρόθεσμων στρατηγικών μας».

Οι θαλάσσιες χελώνες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, που συχνά ξεπερνά τα 50 χρόνια - επομένως η επιβίωση κατά τη γέννηση μπορεί να είναι αρκετά επιδραστική. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές χρησιμοποιούν ραδιοπομπούς για να παρακολουθούν τα νεογνά, διασφαλίζοντας ότι τα περισσότερα από αυτά φτάνουν όντως στη θάλασσα.

«Η πρόσφατη αύξηση στις φωλιές θαλάσσιων χελωνών υπογραμμίζει την επιτυχία των προσπαθειών διατήρησης που κάνει η Ελλάδα και τη σημασία των συνεχιζόμενων προστατευτικών μέτρων για την υποστήριξη των πληθυσμών των θαλάσσιων χελωνών. Με συνεχή επιτήρηση και παρακολούθηση των νεοσσών θαλάσσιων χελωνών, οι ομάδες προστασίας μπορούν να εντοπίσουν και να μετριάσουν απειλές, όπως τα καβούρια ή οι γλάροι».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλαφούζος: «Τα ΜΜΕ να δείξουν τον δέοντα σεβασμό στη μνήμη του George Baldock»

Ελλάδα 10.10.2024
Το μήνυμα του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Harrods: Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τον μεγιστάνα Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ

Κόσμος 10.10.2024
37 από τις 65 γυναίκες που κατήγγειλαν σ ε ξ ο υ α λ ι κ ή κακoπoίηση δούλευαν στο πολυκατάστημα

Δις ισόβια στον καθηγητή του ΑΠΘ που κέρναγε δηλητήριο τη σύζυγό του και τη γιαγιά της

Ελλάδα 10.10.2024
Το κίνητρο της διπλής ανθρωπoκτovίας ήταν να απαλλαγεί από την ύπαρξη της γυναίκας του

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Κανγκ

Πολιτισμός 10.10.2024
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται από το 1901 ετησίως σε έναν εν ζωή συγγραφέα

Τζορτζ Μπάλντοκ: Πνιγμός η αιτία θανάτου σύμφωνα με τη νεκροτομή

Αθλητικά Νέα 10.10.2024
Ήταν νεκρός στην πισίνα επί 5 ώρες

Κανονικά το Αγγλία – Ελλάδα, «δεν υπάρχουν ημερομηνίες», λέει η UEFA για το σενάριο αναβολής

Αθλητικά Νέα 10.10.2024
Σοκαρισμένοι οι Έλληνες διεθνείς από τον θάνατο του Μπάλντοκ

Ο άνδρας που έχει λίγες μέρες για να επιλέξει πώς θα πεθάνει

Κόσμος 10.10.2024
Τι θα γίνει αν δεν το κάνει

Τέλος εποχής στο τένις: Αποσύρεται ο Ράφα Ναδάλ

Αθλητικά Νέα 10.10.2024
Το συγκινητικό βίντεο που ανάρτησε - «Πέρασα κάποια δύσκολα χρόνια, ειδικά τα δύο τελευταία. Νομίζω ότι πλέον δεν μπορώ να παίξω χωρίς να θέτω όρια»