E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέρασε 24 χρόνια στη φυλακή ενώ ήταν αθώος και όταν βγήκε η πρώην γυναίκα του ήθελε μερίδιο από την αποζημίωση

Πήρε αποζημίωση 6 εκατομμυρίων δολαρίων

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 11/10/2024 | 00:41

Πέρασε 24 χρόνια στη φυλακή ενώ ήταν αθώος και όταν βγήκε η πρώην γυναίκα του ήθελε μερίδιο από την αποζημίωση
@innocenceproject.org

Ο Steven Philips αποφυλακίστηκε με όρους το 2007, περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά τη φυλάκισή του για μια σειρά σeξουαλικών εγκλημάτων στο Τέξας τα οποία δεν διέπραξε.

Ένα χρόνο αφότου αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, το τεστ DNA απέδειξε την αθωότητά του, οδηγώντας στην αθώωσή του. Ένας άλλος άνδρας, ο οποίος κατηγορούνταν για διάπραξη τουλάχιστον 16 διαφορετικών σeξουαλικών εγκλημάτων και συναφών αδικημάτων ενώ ο Philips βρισκόταν στη φυλακή, ενεπλάκη στο τεστ DNA που τον αθώωσε.

Τουλάχιστον 60 γυναίκες στην περιοχή του Ντάλας προσεγγίστηκαν από έναν άνδρα μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του 1982. Τις απείλησε με ένα όπλο και είτε τις βίασε, είτε τις έγδυνε και τις χάιδευε.

Όλα τα θύματα περιέγραψαν έναν άνδρα με διαπεραστικά μπλε μάτια που φορούσε ένα γκρι φούτερ με κουκούλα και ένα κομμάτι ύφασμα που κάλυπτε το κάτω μισό του προσώπου του. Όλα τα περιστατικά συνδέονταν με τον ίδιο άνδρα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μόνο σε μία από τις σeξουαλικές επιθέσεις υπήρξε δείγμα από το σπέρμα του δράστη. Μια γυναίκα από το Βόρειο Ντάλας βρισκόταν στο σπίτι με τον 2χρονο γιο της το απόγευμα της 14ης Μαΐου της ίδιας χρονιάς. Ανοίγοντας το παράθυρο του υπνοδωματίου της, ο άνδρας απέκτησε πρόσβαση στο διαμέρισμα. Την ανάγκασε να βγάλει τα ρούχα της και να κάνει στοματικό σeξ μαζί του κραδαίνοντας ένα όπλο, λέγοντάς της να βάλει τον γιο της σε άλλο δωμάτιο. Πριν φύγει από το διαμέρισμα την βίασε.

Το θύμα βιασμού είδε πολλά σετ φωτογραφιών και αναγνώρισε τον Steven Phillips ως τον δράστη του. Στις σειρές φωτογραφιών, ορισμένα άλλα θύματα παρόμοιων εγκλημάτων αναγνώρισαν επίσης τον Phillips ως δράστη. Ωστόσο, πριν πολλά από αυτά τα θύματα κάνουν την ταυτοποίησή, η αστυνομία είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες του Phillips στα μέσα ενημέρωσης.

Στο Κάνσας Σίτι, παρόμοια εγκλήματα είχαν συμβεί τον προηγούμενο χρόνο. Στα θύματα αυτών των επιθέσεων παρουσιάστηκαν φωτογραφίες, ένα από τα οποία επέλεξε τον Phillips και τον κατονόμασε ως τον επιτιθέμενο. Θύματα στο Ντάλας και το Κάνσας Σίτι αναγνώρισαν επίσης ως δράστη έναν άνδρα που ονομαζόταν Sidney Goodyear. Στους συνηγόρους υπεράσπισης δεν δόθηκε ποτέ η ταυτότητα του Sidney Goodyear, όπως απαιτεί ο νόμος.

Τον Αύγουστο του 1982, ο Phillips δικάστηκε για πρώτη φορά επειδή εισέβαλε στο διαμέρισμα του θύματος βιασμού. Το θύμα αναγνώρισε για άλλη μια φορά τον Phillips στο δικαστήριο ως τον ύποπτο με κουκούλα με τα μπλε μάτια που είχε εισβάλει στο διαμέρισμά της και της επιτέθηκε σeξουαλικά.

Παρά το γεγονός ότι είχε πράσινα μάτια και παρείχε μια εξήγηση για το πού βρισκόταν όταν διαπράχθηκε το έγκλημα, ο Phillips κρίθηκε ένοχος τόσο για διάρρηξη όσο και για βιασμό. Για τις δύο αυτές καταδίκες του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 ετών. Ο Phillips κρίθηκε ένοχος και για άλλες κατηγορίες που σχετίζονται με πέντε επιπλέον περιστατικά πριν ξεκινήσει μια τρίτη δίκη, λαμβάνοντας επιπλέον 10ετή ποινή. Ο Phillips ισχυρίστηκε ότι ήταν αθώος και για αυτές τις κατηγορίες, αλλά οι δύο πρώτες δίκες του κατέληξαν σε καταδίκες και μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης και δεν ήθελε να προχωρήσει σε περαιτέρω διαδικασίες που μπορεί να σημαίνουν δεκαετίες ακόμη στη φυλακή.

Μετά την απελευθέρωση υπό όρους το 1996, ο Phillips κρατήθηκε για άλλη μια φορά το 1997 ως ύποπτος για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισης. Παρόλο που η παράβαση της αποφυλάκισης με όρους δεν οδήγησε σε νέα καταδίκη, τον ξαναέστειλαν στη φυλακή για τα εγκλήματα από το 1982.

Το 2002, ο Phillips ζήτησε εξέταση DNA, αλλά τα αιτήματά του απορρίφθηκαν. Το 2006, το The Innocence Project ανέλαβε την υπόθεση του Phillips και ζήτησε εξέταση DNA για λογαριασμό του Phillips. Τα αποτελέσματα απέδειξαν την αθωότητα του Phillips για τον βιασμό. Η εισαγγελία διεξήγαγε έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Phillips δεν ήταν ένοχος για καμία από τις κατηγορίες για τις οποίες είχε ήδη εκτίσει δεκαετίες στη φυλακή. Μετά την καταδίκη του για παρόμοια εγκλήματα το 1998, ο Sidney Goodyear πέθανε στη φυλακή. Ανακαλύφθηκε ότι το DNA από τον τόπο του εγκλήματος του Ντάλας και το DNA που διατηρήθηκε από την αυτοψία του Goodyear ταίριαζαν.

Πριν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ DNA, ο Phillips αποφυλακίστηκε με όρους το 2007. Απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον Αύγουστο του 2008 με βάση αυτά τα ευρήματα. Η αθώωσή του επιβεβαιώθηκε με διάταγμα που εκδόθηκε από το Εφετείο του Τέξας την 1η Οκτωβρίου του 2008.

Ενώ ο Phillips ήταν φυλακισμένος για τις επιθέσεις του Sidney Alvin Goodyear στο Ντάλας, ο Goodyear είχε ήδη κριθεί ένοχος για τουλάχιστον 16 επιπλέον σeξουαλικές επιθέσεις και σχετικά αδικήματα σε διάφορες πολιτείες. Το 2011, η πολιτεία του Τέξας έδωσε στον Phillips μια εφάπαξ πληρωμή περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων και 11.000 δολάρια ανά μήνα.

Η συνολική του αποζημίωση για το χρόνο που πέρασε στη φυλακή ήταν σχεδόν 6 εκατομμύρια δολάρια, και αυτό δεν περιλαμβάνει τα επιδόματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης που δικαιούνταν επίσης.

Η πρώην σύζυγός του, Traci Tucker, υποστήριξε ότι είχε δικαίωμα σε ένα μέρος αυτών των χρημάτων. Οι δυο τους μπήκαν σε έναν δικαστικό αγώνα που οι δικηγόροι της είπαν ότι ήταν ο πρώτος του είδους του στη χώρα.

Η Tucker είπε ότι τα χρήματα ήταν για χαμένους μισθούς, αλλά ο Phillips είπε στην έκκλησή του ότι δεν συμφωνούσε. Και, είπε, επειδή δεν μπορούσε να πληρωθεί για παρά πολύ καιρό μετά το διαζύγιο, τα χρήματα που πήρε δεν θα έπρεπε να μοιράζονται σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας για την κοινή περιουσία.

Ο Phillips είπε ότι ήταν ευγνώμων για τη βοήθεια της Tucker κατά τη διάρκεια των δοκιμών του, αλλά είπε ότι σπάνια ερχόταν να τον δει στη φυλακή. «Είναι τρελό να προσπαθεί να βγάλει χρήματα για τα χρόνια που πέρασα στη φυλακή», είπε.

Ο δικηγόρος της Tucker, Matt Kita, είπε ότι ο νόμος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη ζημιά που γίνεται στους συζύγους των άδικα καταδικασθέντων, οι οποίες χάνουν τη συντροφικότητα και το εισόδημα και πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ντροπή του να έχουν σύντροφο στη φυλακή.

Η Tucker είπε ότι δεν μπορούσε να υπολογίσει πόσα χρήματα είχαν ξοδέψει εκείνη, η οικογένειά της και ο Phillips για δικηγόρους, ταξίδια και πράγματα που χρειάζονταν από τον επίτροπο της φυλακής στα δέκα χρόνια που ήταν παντρεμένοι.

Είπε, "Νόμιζα ότι ο γάμος ήταν για μια ζωή. Θα ήμουν μαζί του για πάντα, και θα το ξεπερνούσαμε". Είπε επίσης ότι ο Phillips είχε ζητήσει το διαζύγιο επειδή είχαν παγώσει τα συναισθήματα του και ήθελε να προχωρήσει.

Σε μια απόφαση της 12ης Μαΐου του 2014, ένα Εφετείο του Τέξας έκρινε ότι η Tucker δεν είχε δικαίωμα σε κανένα μέρος της αποζημίωσης που έλαβε ο πρώην σύζυγός της για τα 24 χρόνια που βρέθηκε άδικα στην φυλακή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Την σταμάτησαν για υπερβολική ταχύτητα και άλλαξε η ζωή της

Stories 11.10.2024
Η κίνηση του αστυνομικού που δεν ξέχασε

Γιατί έχουμε τόσα αγάλματα με σπασμένες μύτες;

Ιστορικά 11.10.2024
Mια ερώτηση που είναι πολύ συχνή στο Google

Αυτή είναι η πιο «cool» δουλειά του κόσμου

Stories Χτες
Και με τις δυο έννοιες

Γιατί οι Eλληνες μαθητές πάτωσαν στη Δημιουργική Σκέψη

Stories Χτες
Στην ομάδα με τις χαμηλότερες επιδόσεις στη δημιουργική σκέψη οι Έλληνες μαθητές - Ρωτήσαμε τρεις εκπαιδευτικούς τι είναι αυτό που επηρεάζει αρνητικά τη δημιουργική σκέψη των μαθητών

Πως να μην ξεμένεις από μπαταρία στο κινητό

Νέα Εποχή Χτες
Μικρά χρήσιμα μυστικά

10 σοφά αποφθέγματα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Πρόσωπα Προχτές
Πέθανε σαν σήμερα το 1967

Το νέο «παλάτι» των Μπέκαμ κοστίζει 71 εκατομμύρια

Αρχιτεκτονική Προχτές
Οι Μπέκαμ σε νέα πολυτελή επένδυση!