E-Daily

Οι «άγνωστες» γωνιές της Ιταλίας που δε θα βρεις σε ταξιδιωτικό οδηγό

Εκεί που η αυθεντικότητα συναντά την παράδοση

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

16/10/2024 | 00:33

collage

Η «γειτονοπούλα» Ιταλία, με τις διάσημες πόλεις και τα εμβληματικά αξιοθέατα, είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Ποιος δεν έχει ονειρευτεί να περπατήσει στη Ρώμη, να εξερευνήσει τη Φλωρεντία ή να χαθεί στα σοκάκια της Βενετίας; Όμως, πίσω από τα πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα και τα πολυσύχναστα σημεία, η Ιταλία κρύβει θησαυρούς που σπάνια εμφανίζονται σε ταξιδιωτικούς οδηγούς. Γωνιές που διατηρούν ανέπαφη την παράδοση και την αυθεντικότητα, μακριά από τα φώτα του τουρισμού.

Αν ψάχνεις για κάτι διαφορετικό, κάτι πιο οικείο και αυθεντικό, αυτές οι ... «άγνωστες» γωνιές της Ιταλίας είναι το μυστικό που αναζητάς.

Matera – Το αρχαίο στολίδι της Νότιας Ιταλίας

Κρυμμένη στη νότια επαρχία της Basilicata, η Matera είναι μια πόλη με ιστορία που χάνεται στους αιώνες. Τα λαξευμένα στην πέτρα σπίτια της, γνωστά ως "Sassi", μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από άλλη εποχή. Παρά το γεγονός ότι η Matera είναι ένας από τους αρχαιότερους συνεχιζόμενους οικισμούς στον κόσμο, διατηρεί έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που την κάνει μοναδική. Περπατώντας στα στενά δρομάκια της, θα ανακαλύψεις σπηλιές-σπίτια, εκκλησίες και υπόγειες κρύπτες, δημιουργώντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν ζωντανό αρχαιολογικό χώρο. Η ηρεμία της Matera και η μυστικιστική της ατμόσφαιρα σε καλούν να ξεφύγεις από τις πολύβουες πόλειε.

Civita di Bagnoregio – Η πόλη που αψηφά το χρόνο

Στην κεντρική Ιταλία, στην περιοχή Lazio, βρίσκεται το μικροσκοπικό χωριό Civita di Bagnoregio, γνωστό ως «η πόλη που πεθαίνει». Ανεβασμένο σε έναν λόφο από ηφαιστειακή πέτρα, το Civita μοιάζει σαν να αιωρείται πάνω από την κοιλάδα, προσφέροντας μία από τις πιο εντυπωσιακές θέες στην Ιταλία. Αν και η πρόσβαση είναι δύσκολη –μόνο μέσω ενός πεζόδρομου που συνδέει το χωριό με τον υπόλοιπο κόσμο– η αίσθηση της απομόνωσης και της παλαιότητας που αποπνέει, σε συνδυασμό με τη θέα που κόβει την ανάσα, σε αποζημιώνει. Εδώ, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει και κάθε βήμα σου είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Le Marche – Η ήρεμη δύναμη της επαρχίας

Η περιοχή Le Marche, στη βορειοανατολική Ιταλία, είναι ένας ανεξερεύνητος παράδεισος για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την Ιταλία μακριά από τους τουριστικούς συνωστισμούς. Με υπέροχες ακτές στην Αδριατική Θάλασσα και καταπράσινους λόφους στο εσωτερικό της, η Le Marche προσφέρει μια εκπληκτική εναλλαγή τοπίων. Μικρές, γραφικές πόλεις όπως το Urbino, με την έντονη καλλιτεχνική κληρονομιά του Ραφαήλ, και η παραθαλάσσια Sirolo με τα κρυστάλλινα νερά της, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για να ανακαλύψεις την κρυμμένη γοητεία αυτής της γωνιάς της Ιταλίας.

Alberobello – Οι μυστηριώδεις trulli της Puglia

Στην καρδιά της Puglia, το μικρό χωριό Alberobello ξεχωρίζει με τα χαρακτηριστικά ασβεστωμένα σπιτάκια του, γνωστά ως "trulli". Με τις στρογγυλές στέγες και τη μοναδική αρχιτεκτονική τους, τα trulli μοιάζουν σα μανιταράκια, σα να βγήκαν από παραμύθι. Κάθε σπίτι είναι φτιαγμένο με πέτρα χωρίς χρήση κονιάματος, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα που δε θα βρεις πουθενά αλλού. Η επίσκεψη στο Alberobello είναι μια ευκαιρία να περιηγηθείς σε ένα ζωντανό μουσείο της ιταλικής αγροτικής παράδοσης και να απολαύσεις τη μοναδική φιλοξενία των ντόπιων.

Siena – Το μεσαιωνικό στολίδι της Τοσκάνης

View this post on Instagram

A post shared by Jane (@jane_travels_)

Στη φημισμένη Τοσκάνη, η Siena συχνά παραγκωνίζεται από τη Φλωρεντία και την Πίζα, αλλά προσφέρει μια εμπειρία το ίδιο μαγευτική, αν όχι πιο αυθεντική. Οι πλατείες της, όπως η περίφημη Piazza del Campo, και τα επιβλητικά μεσαιωνικά κτίρια δημιουργούν ένα σκηνικό βγαλμένο από άλλες εποχές. Η Siena είναι γνωστή για το Palio, τον ιστορικό ιππόδρομο που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο. Περπατώντας στα σοκάκια της, θα βρεις μικρά, ανεξερεύνητα εστιατόρια που προσφέρουν τοπικές γεύσεις, όπως τη διάσημη σούπα ribollita και το pici, τοπικά χειροποίητα ζυμαρικά. 

Castelmezzano και Pietrapertosa – Οι κρεμαστοί οικισμοί της Lucania

Στα Απέννινα Όρη, τα χωριά Castelmezzano και Pietrapertosa μοιάζουν να κρέμονται από τα βράχια, προκαλώντας δέος στους επισκέπτες. Τα πέτρινα σπίτια ενσωματωμένα στα απόκρημνα βράχια δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα, ενώ η φύση γύρω από αυτά προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για πεζοπορία και περιπέτειες. Η σύνδεση των δύο χωριών μέσω του "Volo dell'Angelo" (η Πτήση του Αγγέλου) είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις αν είσαι λάτρης της αδρεναλίνης και των πανοραμικών θέων.