E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατρός συνταγογραφούσε 705 διαφορετικά σκευάσματα στον άνδρα και τις δύο κόρες της – Την πήρε τηλέφωνο ο Γεωργιάδης

Είχε συνταγογραφήσει 3 διαφορετικά φάρμακα χοληστερίνης στη 15χρονη κόρη της!

Δημοσίευση 16/10/2024 | 16:05

Γιατρός συνταγογραφούσε 705 διαφορετικά σκευάσματα στον άνδρα και τις δύο κόρες της – Την πήρε τηλέφωνο ο Γεωργιάδης

Δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις γιατρών από τις 100 που εκμεταλλεύονταν συστηματικά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ για να αποκομίζουν παράνομα κέρδη, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη (16.10.24) τους δημοσιογράφους Υγείας.

Οι έλεγχοι της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ που έγιναν μέσα στους πρώτους 8 μήνες του 2024 έφεραν σημαντικά αποτελέσματα, καθώς αποκάλυψαν 100 γιατρούς να παρανομούν μέσω της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων. Υπήρξε γιατρός, μάλιστα, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 800.000 ευρώ επειδή συνταγογράφησε στη … μητέρα του φάρμακα αξίας χιλιάδων ευρώ μέσα σε έναν μήνα και τα εκτέλεσε σε συγκεκριμένο φαρμακείο.

Σε μία γιατρό, μάλιστα, από τη Μυτιλήνη, η οποία είχε συνταγογραφήσει 705 διαφορετικά σκευάσματα στον άνδρα και τις δύο κόρες της, τηλεφώνησε ο ίδιος ο υπουργός από το γραφείο του, όπως ανέφερε, κι εκείνη έμεινε άναυδη.

Ο υπουργός κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου περιέγραψε το τηλεφώνημα που έκανε στη γιατρό, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να σας πω επειδή την πήρα τηλέφωνο ο ίδιος με ανοιχτή ακρόαση πάνω από το γραφείο μου, κόντεψε να λιποθυμήσει. Είχε γράψει στη μία της κόρη 15 ετών τρεις διαφορετικές στατίνες. Και της είπα: “Γιατρέ μου εγώ είμαι 53 ετών και παίρνω μία στατίνη. Κι ενώ ο πατέρας μου πέθαvε από έμφραγμα στα 54 και φοβάμαι και γι’ αυτό κρατάω την υγεία μου σε καλή κατάσταση, δεν έχω πάρει δεύτερη στατίνη ακόμα στη ζωή μου. Η κόρη σας 15 ετών θέλει τρεις διαφορετικές στατίνες; Τί μου απάντησε: “Έχει μια πολύ σπάνια πάθηση και δε θα ξαναγίνει”. Λέω δηλαδή, “θεραπεύτηκε η κόρη σας από τη σπάνια πάθηση, επειδή πήρα τηλέφωνο;”».

Η συγκεκριμένη γιατρός, όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός είχε συνταγογραφήσει μια τεράστια ποσότητα σκευασμάτων σε αλλοδαπό που ήρθε επισκέπτης στο νησί, μια συναυλία ως τεχνικός ήχου. «Έμεινε για 24 ώρες και φεύγοντας πήρε μαζί του κανά χιλιάρι σκευάσματα και φάρμακα», είπε.

Η ίδια πάντα γιατρός συνταγογραφούσε τα σκευάσματα αυτά μόνο βραδινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, καθώς στους ελέγχους που πραγματοποίησε το συγκεκριμένο διάστημα η ΗΔΙΚΑ μέσω των νέων συστημάτων που έχει εγκαταστήσει φαίνεται και η ώρα συνταγογράφησης.

«Πρόκειται περί κανονικής απάτης και κλοπής δημοσίου χρήματος. Λυπούμαι γι’ αυτά που βρήκαμε και είναι μόνο οι πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων anti – fraud συστημάτων που εγκαταστήσαμε στην ΗΔΙΚΑ, που ήταν μία από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας μου υπουργικής θητείας να βάλω τάξη σ’ αυτόν τον τομέα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει κανένας, διότι τα συστήματα δεν είναι πια σε ανθρώπινο χέρι. Είναι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, άρα δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος γιατρός να ξεφύγει. Στέλνω σαφές μήνυμα: Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους».

Οι 10 εξωφρενικές περιπτώσεις συνταγογράφησης από τις 100

Οι 10 από τις συνολικά 100 περιπτώσεις γιατρών που πιάστηκαν “στη φάκα”, οι πιο “εξόφθαλμες” περιπτώσεις σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι οι εξής:

  • Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα, συνολικά 1.621 τεμάχια, όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο και αφορούσαν τη μητέρα της.
  • Παθολόγος από Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες 705 σκευάσματα, ποσότητα 1.818 τεμαχίων, για τον σύζυγό της, τις κόρες της και τον εαυτό της.
  • Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε 500 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 925 τεμαχίων, σε δύο αλλοδαπούς.
  • Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε 258 σκευάσματα, συνολικά 704 τεμάχια, σε συγγενή του, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς.
  • Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογραφούσε 362 σκευάσματα, ποσότητα 686 τεμαχίων, με εκτέλεση σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς.
  • Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.350 τεμαχίων, για τέσσερα παιδιά συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται σε κεντρικό φαρμακείο.
  • Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε 450 φάρμακα, ποσότητα 980 τεμαχίων, σε 10 ασθενείς.
  • Ορθοπαιδικός στην Πάτρα συνταγογραφούσε 320 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.760 τεμαχίων, για τέσσερις ασθενείς, με έμφαση σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά για τραυματισμούς.
  • Δερματολόγος στο Ηράκλειο συνταγογράφησε 275 φάρμακα, συνολικά 1.500 τεμάχια, για θεραπείες χρόνιων δερματικών παθήσεων.
  • Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.100 τεμαχίων, εστιάζοντας σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση και εγκύους.

Αυτές είναι οι πιο εξόφθαλμες περιπτώσεις για να καταλάβει και η κοινή γνώμη για πιο πράγμα μιλάμε”, επισήμανε ο υπουργός Υγείας

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη μπλοκάρει τη συνταγογράφηση αυτών των γιατρών, ενώ τα στοιχεία έχουν δοθεί στον ΕΟΠΥΥ για έλεγχο και νομική διαδικασία.

«Δεν έχω τιμωρητική διάθεση»

Οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν αφορούν:

- Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων: Εντοπισμός συνταγών που περιέχουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για την αντιμετώπιση μίας συγκεκριμένης πάθησης.

- Παροχή φαρμάκων για μεγάλες χρονικές περιόδους: Εντοπισμός συνταγών που καλύπτουν μεγάλες χρονικές περιόδους, πέρα από τη συνήθη κλινική πρακτική και τις ιατρικές οδηγίες.

- Συχνές επαναλήψεις συνταγών: Ασυνήθιστα συχνή ανανέωση συνταγών χωρίς σαφή ιατρική αιτιολόγηση.

- Μικρές ποσότητες ανά ανανέωση: Συνταγές για μικρές ποσότητες φαρμάκων που ανανεώνονται συχνά, υποδηλώνοντας πιθανή κατάχρηση.

- Συνταγές σε συγκεκριμένα φαρμακεία: Συγκέντρωση συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία, υποδηλώνοντας πιθανές συμφωνίες μεταξύ ιατρών-φαρμακείων.

- Συνταγές σε συγκεκριμένους ασθενείς: Συχνή συνταγογράφηση σε συγκεκριμένους ασθενείς, χωρίς σαφή ιατρική αιτιολόγηση.

«Δε μιλάμε για ένα σφάλμα στη συνταγογράφηση που γράφτηκε ένα σκεύασμα κατά λάθος. Δεν απαγορεύουμε άλλωστε να γράψει ένα φάρμακο εκτός πρωτοκόλλου ο γιατρός».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως θα μπει τάξη στον χώρο αυτό:

«Δεν είναι τιμωρητική η διάθεσή μου, αλλά θέλω να βάλω μια τάξη στον χώρο αυτό. Αυτά τα χρήματα δε λείπουν από τον Υπουργό, λείπουν από τους ασθενείς και δυσχεραίνουν την πρόσβασή τους στα φάρμακα», κατέληξε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα Κίος: Καρέ–καρέ η φονική σύγκρουση έξω από βενζινάδικο

Ελλάδα 16.10.2024
Το αυτοκίνητο έτρεχε με 170 χλμ/ώρα

Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Ελλάδα 16.10.2024
Υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια

Θεσσαλονίκη: Ατομο που έκανε «παραπέντε» έπεσε στη Θέρμη

Ελλάδα 16.10.2024
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές στη Θεσσαλονίκη για την πτώση ατόμου που έκανε «παραπέντε» στην περιοχή της Θέρμης

Γιατρός συνταγογραφούσε 705 διαφορετικά σκευάσματα στον άνδρα και τις δύο κόρες της – Την πήρε τηλέφωνο ο Γεωργιάδης

Ελλάδα 16.10.2024
Είχε συνταγογραφήσει 3 διαφορετικά φάρμακα χοληστερίνης στη 15χρονη κόρη της!

Συγγρού: Σοβαρό τροχαίο με αστυνομικούς ‑ Συγκρούστηκαν με ΙΧ

Ελλάδα 16.10.2024
Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης στη λεωφόρο Συγγρού

Φυλακές Δομοκού: Νεκρός στο κελί του βρέθηκε 28χρονος βαρυποινίτης

Ελλάδα 16.10.2024
Ήταν καταδικασμένος για ανθρωποκτονία και ληστεία

Διάσημος σεφ κατά Χάρη Δούκα: «20 μέρες είναι αποκλεισμένο το εστιατόριό μου λόγω ...»

Ελλάδα 16.10.2024
Ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης διαμαρτύρεται για την κατάσταση των πεζοδρομίων έξω από τα εστιατόριά του

Νιγηρία: Έκρηξη σε βυτιοφόρο ‑ 94 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί

Κόσμος 16.10.2024
Το βυτιοφόρο είχε εμπλακεί σε τροχαίο, είχε αναποδογυρίσει και υπήρχε διαρροή καυσίμων

Αίγυπτος: Σκύλος κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή της μεγάλης πυραμίδας στην Γκίζα ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 16.10.2024
Ο άνδρας που βιντεοσκόπησε το περιστατικό από το αλεξίπτωτό του λέει ότι ο σκύλος γαύγιζε προς τα πουλιά

Τέλος το ροζ χαρτάκι για τoυς παραβάτες οδηγούς – Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές κλήσεις στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 16.10.2024
Οι παραβάτες οδηγοί θα πληρώνουν ηλεκτρονικά τις κλήσεις τους χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις στο δημαρχείο

Βραβεία Νόμπελ 2024: Πόσα χρήματα παίρνουν οι νικητές

Κόσμος 16.10.2024
«Αυλαία» έπεσε στις ανακοινώσεις από την Σουηδική Ακαδημία Επιστημών

Ισχυρός σεισμός στην ανατολική Τουρκία

Κόσμος 16.10.2024
Σεισμός 6, 3 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν λίγο στην Τουρκία.