E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το νέο τεστ DNA που αλλάζει όσα ξέραμε για τον Χριστόφορο Κολόμβο

Η καταγωγή του ήταν πάντα θέμα μεγάλης συζήτησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/10/2024 | 00:06

Το νέο τεστ DNA που αλλάζει όσα ξέραμε για τον Χριστόφορο Κολόμβο
@wikipedia.org

Πολλές από τις πληροφορίες για τον Χριστόφορο Κολόμβο που διδάσκονταν στα σχολεία σε γενιές παιδιών απλά δεν ήταν αληθινές. Πολλοί μύθοι για τον Κολόμβο παρέμειναν για αιώνες μετά την αποστολή του προς τα δυτικά το 1492 που βοήθησε να οδηγήσει σε έντονη ευρωπαϊκή εξερεύνηση και αποικισμό της Αμερικής.

Οι κύριες μεταξύ των παρανοήσεων για τον Κολόμβο: Στην πραγματικότητα δεν ανακάλυψε την Αμερική, ούτε έφτασε ποτέ στην ηπειρωτική χώρα. Έφτασε σε ένα νησί στις σημερινές Μπαχάμες. Και το όνομά του ήταν Cristoforo Colombo, που του δόθηκε κατά τη γέννησή του στη Δημοκρατία της Γένοβας, εκατοντάδες χρόνια πριν γίνει μέρος της Ιταλίας.

Από τότε που ο Κολόμβος μπήκε στα βιβλία της ιστορίας στα τέλη του 15ου αιώνα, θεωρείται ως ιστορικό γεγονός ότι ο εξερευνητής ήταν Ιταλός, μέσω της Γένοβας. Διάφοροι ιστορικοί προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ο Κολόμβος ήταν από την πατρίδα τους, με υποθέσεις για την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ισπανία. Αλλά ο άνδρας βεβαίωσε τη Γενοβέζικη κληρονομιά του σε σωζόμενα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της διαθήκης του, καλώντας τους απογόνους του να φροντίσουν την περιοχή, «επειδή από αυτήν ήρθα και σε αυτήν γεννήθηκα».

Παρά τα λόγια του, υπάρχει πιθανότητα ο Κολόμβος να μην ήταν πραγματικά Γενοβέζος. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία ανάλυσης DNA, οι επιστήμονες έκαναν μια βαθιά βουτιά στη γενεαλογία του Κολόμβου και μπορεί να βρήκαν κάτι που αλλάζει όλα όσα γνωρίζουμε για τον διαβόητο εξερευνητή.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος έκανε το ταξίδι του το 1492 για λογαριασμό της Ισπανίας, επειδή οι μονάρχες της, ο βασιλιάς Φερδινάνδος Β' της Αραγωνίας και η βασίλισσα Ισαβέλλα της Καστίλλης, πλήρωσαν για αυτό. Σύμφωνα με μια μελέτη που χρειάστηκε περισσότερα από 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ο Κολόμβος μπορεί να ήταν και αυτός από την Ισπανία.

Στις 14 Οκτωβρίου 2024, που στις ΗΠΑ και στην Ισπανία τιμάται ως η ημέρα που ο Κολόμβος έφτασε στην Αμερική, το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTVE μετέδωσε το ντοκιμαντέρ "Columbus DNA: His True Origins". Αναλυόταν το 23χρονο έργο που διεξήγαγε ο καθηγητής νομικής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, Χοσέ Αντόνιο Λορέντε, για να προσδιορίσει την ακλόνητη αλήθεια της καταγωγής του Κολόμβου.

Το 2001, ο ιστορικός Μαρσιάλ Κάστρο ώθησε τον Λορέντε να εκθάψει το σώμα του Κολόμβου και να χρησιμοποιήσει τεστ DNA για να προσδιορίσει εάν τα λείψανα ανήκαν πραγματικά σε αυτά του εξερευνητή. Το γενετικό υλικό που υπήρχε εκεί ταίριαζε με αυτό των επίσης ελεγμένων υπολειμμάτων του γιου του Κολόμβου, Ερνάντο, και του αδελφού του, Ντιέγκο. Οι εργασίες παρέμειναν στάσιμες για το έργο από το 2005 έως το 2020, έως ότου η τεχνολογία ανάλυσης DNA προχώρησε αρκετά ώστε να επιτρέπει πιο ακριβή αποτελέσματα.

Μετά από δοκιμές για περισσότερες από 25 διαφορετικές εθνικές και πολιτιστικές ιδιότητες, τα δεδομένα που παρήγαγε ο Λορέντε έδειξαν ότι ο Κολόμβος δεν ήταν Γενουάτης αλλά Σεφαραδίτης Εβραίος, γεγονός που καθιστά μεγάλη πιθανότητα ότι γεννήθηκε στην Ιβηρική Χερσόνησο, όπου βρίσκονται η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η ιδέα ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Εβραίος και ότι το κράτησε κρυφό σε όλη του τη ζωή έχει διατυπωθεί εδώ και καιρό ως θεωρία από τους ιστορικούς. Όταν ο Κολόμβος ήταν νέος τον 15ο αιώνα, οι Εβραίοι από την Ιβηρική αντιμετώπισαν απέλαση και αντισημιτική δίωξη. Τυχαίνει χιλιάδες Εβραίοι πρόσφυγες από την Ισπανία να επανεγκατασταθούν στη Γένοβα, αλλά αυτό δεν συνέβαινε στην πραγματικότητα μέχρι τη δεκαετία του 1490, όταν ο Κολόμβος είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην εξερεύνηση. Για να λειτουργήσει ως υψηλού επιπέδου επιχειρηματίας και εξερευνητής, όπως λέει η θεωρία, ο Κολόμβος θα έπρεπε να προσποιηθεί ότι δεν ήταν εβραϊκής καταγωγής.

Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ δεν αποκάλυψε πολύ σκληρή επιστήμη ούτε κοινοποίησε πολλά συγκεκριμένα δεδομένα από την ανάλυση DNA του καθηγητή Λορέντε. Ούτε καμία από τις πληροφορίες έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους ή δημοσιεύτηκε σε ακαδημαϊκό περιοδικό, για να εδραιωθεί ως επιστημονική θεωρία και να μετατραπεί σε πραγματικότητα στη συνείδηση του κοινού. Ωστόσο, υπάρχει περισσότερη υποστήριξη από ποτέ στην ιδέα ότι ο Κολόμβος ήταν Εβραίος από την Ισπανία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το νέο τεστ DNA που αλλάζει όσα ξέραμε για τον Χριστόφορο Κολόμβο

Stories 19.10.2024
Η καταγωγή του ήταν πάντα θέμα μεγάλης συζήτησης

Oι ιστορίες των 5 πολυτιμότερων κλεμμένων έργων τέχνης που κανείς δεν έχει βρει

Stories 19.10.2024
Η κλοπή έργων τέχνης είναι τόσο συχνή που η Διεθνής Αστυνομία διατηρεί μια βάση δεδομένων με πάνω από 50.000 κλεμμένα έργα.

Γιατί η αύξηση της κατανάλωσης των λουκάνικων είναι κακό σημάδι για την οικονομία

Νέα Εποχή 19.10.2024
Τι δείχνει η κατανάλωση κάποιων αγαθών

Η Ιταλία απαγορεύει την παρένθετη μητρότητα και τι σημαίνει αυτό για τα ζευγάρια: Τι ισχύει στην Ελλάδα

Νέα Εποχή Χτες
Σε ποιες άλλες χώρες απαγορεύεται επίσης η παρένθετη μητρότητα και τι ισχύει στην Ελλάδα

Κόντρες, διαμάχες και σκάνδαλα της Victoria`s Secret που άφησαν ιστορία

Stories Χτες
Οι ακυρώσεις εμφανίσεων και εντάσεις με συνεργάτες - Οι εντάσεις ανάμεσα στα μοντέλα

Οι εταιρείες απολύουν εργαζομένους της Gen Z αμέσως μετά την πρόσληψή τους. Τι συμβαίνει;

Νέα Εποχή Προχτές
Τι κρύβεται πίσω από αυτές τις κινήσεις;

10 ρητά του Επίκουρου που είναι διαχρονικά

Stories Προχτές
Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους

Μπορεί το Ισραήλ να ξεμείνει από όπλα;

Stories Προχτές
Οι ανακοινώσεις έφεραν το ερώτημα

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία που στάλθηκε ποτέ από κινητό

Νέα Εποχή 16.10.2024
Το μωρό που «γέννησε» την εποχή της ψηφιακής εικόνας