Μπορεί το Ισραήλ να ξεμείνει από όπλα;
Οι ανακοινώσεις έφεραν το ερώτημα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/10/2024 | 01:04
Προχθές οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στο Ισραήλ, ότι έχουν 30 ημέρες διορία να σταματήσουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, αλλιώς θα σταματήσουν να τους προμηθεύουν με όπλα. Χθες ο Εμαννουέλ Μακρόν, επέβαλε εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων προς το Ισραήλ.
Νωρίτερα φέτος, Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως σταματά να προμηθεύει το Ισραήλ με συγκεκριμένα όπλα, αλλά δεν έκοψε εντελώς τον δίαυλο. Επίσης, Ολλανδία, Ιταλία και Ισπανία έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα στέλνουν οπλισμό στο Ισραήλ.
Και μετά το πλήγμα του Λιβάνου σε στρατόπεδα του Ισραήλ, προκύπτει το ερώτημα: μπορεί το Ισραήλ να ξεμείνει από όπλα;
Το Ισραήλ δεν έχει επί του παρόντος ελλείψεις σε συγκεκριμένα όπλα, αλλά τα πυρομαχικά είναι σε έλλειψη. Αυτό είναι άλλωστε ένα παγκόσμιο ζήτημα. Αεροπλάνα, τανκς και υποβρύχια μπορούν να βρεθούν στην αγορά, αλλά τα πυρομαχικά είναι σπάνια λόγω των μεγάλων συγκρούσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας. Σε απάντηση, το Ισραήλ έχει αρχίσει να κατασκευάζει πυρομαχικά σε τοπικό επίπεδο.
Από την άλλη, οι ενέργειες του Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή έχουν συνέπειες σε διάφορους τομείς, όχι μόνο στην άμυνα. Ενώ ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις είναι πολιτικά κατευθυνόμενες και το Ισραήλ μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο για τις ενέργειές του, η διεθνής νομιμότητα παραμένει κρίσιμη. Το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια να ενεργεί σαν να έχει το ηθικό υψηλό έδαφος χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς προεκτάσεις. Γιατί, το Ισραήλ εξαρτάται από το παγκόσμιο σύστημα.
Η Γερμανία βέβαια, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής του Ισραήλ από την Ευρώπη, δεν θα σταματήσει να πουλάει όπλα σε αυτό. Το Ισραήλ άλλωστε αγοράζει όπλα και από άλλα έθνη εκτός από τις δυτικές δυνάμεις, και αν χρειαστεί θα εξετάσει εναλλακτικές αγορές, οι ειδικοί λένε πάντως πως δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις δυτικές δυνάμεις ως στρατιωτικούς εμπορικούς εταίρους. Ωστόσο, οι εξαγωγές όπλων της Σερβίας προς το Ισραήλ αυξήθηκαν σημαντικά το 2024.
Το Ισραήλ εμπλέκεται σε πόλεμο εναντίον μιας συμμαχίας, με το Ιράν στο τιμόνι. Εάν το Ισραήλ προσπαθήσει να πολεμήσει μόνο του αυτόν τον πόλεμο, διακινδυνεύει την ίδια του την ύπαρξη. Αυτή η σύγκρουση είναι πολύ πιο περίπλοκη από τη Γάζα ή τον Βορρά, είναι ένας ευρύτερος αγώνας στη Μέση Ανατολή με παγκόσμιες επιπτώσεις.
Το Ισραήλ δεν πολεμά απέναντι στη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ, αλλά απέναντι σε πολλές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Ιράν. Το Ισραήλ πρέπει να έχει συμμάχους. Ο δρόμος που ακολουθεί αυτή τη στιγμή, απωθώντας πιθανούς εταίρους, κινδυνεύει να το αφήσει να αντιμετωπίσει μόνο του αυτές τις απειλές. Και αυτή είναι μια καταστροφική τακτική για το ίδιο.