Η Ιταλία απαγορεύει την παρένθετη μητρότητα και τι σημαίνει αυτό για τα ζευγάρια: Τι ισχύει στην Ελλάδα
Σε ποιες άλλες χώρες απαγορεύεται επίσης η παρένθετη μητρότητα και τι ισχύει στην Ελλάδα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 18/10/2024 | 00:17
Η Ιταλία έχει πλέον υιοθετήσει τον αυστηρότερο νόμο στην Ευρώπη σχετικά με την παρένθετη μητρότητα, χαρακτηρίζοντάς την «οικουμενικό αδίκημα». Ο νόμος αυτός επεκτείνει την απαγόρευση που ίσχυε ήδη για τη χώρα από το 2004, καθιστώντας παράνομη την παρένθετη μητρότητα τόσο εντός όσο και εκτός Ιταλίας για Ιταλούς πολίτες.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι Ιταλοί που καταφεύγουν σε χώρες όπου επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως δύο ετών και πρόστιμα που φτάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Η Μελόνι έχει περιγράψει την παρένθετη μητρότητα ως «σύμβολο μιας αποτρόπαιας κοινωνίας που συγχέει την επιθυμία με τα δικαιώματα και αντικαθιστά τον Θεό με χρήματα».
Ο νόμος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, η οποία τον θεωρεί αντισυνταγματικό και αποπροσανατολιστικό από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Ταυτόχρονα, αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, τα οποία ήδη απαγορεύεται να υιοθετήσουν παιδιά στην Ιταλία, γεγονός που καθιστά την παρένθετη μητρότητα τον κύριο τρόπο για να αποκτήσουν παιδί.
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, ενώ υπογραμμίζεται ότι η πρακτική αυτή ισοδυναμεί με την «δουλεία του 21ου αιώνα». Ωστόσο, νομικοί αναλυτές επισημαίνουν τις δυσκολίες εφαρμογής του νόμου, ειδικά για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να κάνουν χρήση της παρένθετης μητρότητας και επιστρέφουν στην Ιταλία
Η νομοθεσία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της συντηρητικής κυβέρνησης να επαναφέρει παραδοσιακές αξίες, προκαλώντας συζητήσεις τόσο στην Ιταλία όσο και διεθνώς σχετικά με τα δικαιώματα αναπαραγωγής και την ελευθερία της προσωπικής επιλογής.
Σε μια διαμαρτυρία πριν από την ψηφοφορία, οι πολέμιοι του νόμου είπαν ότι δυσκολεύει τους ανθρώπους να γίνουν γονείς - παρά τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα. «Αν κάποιος έχει μωρό θα πρέπει να του δοθεί ένα μετάλλιο», είπε ο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής στη διαδήλωση, Φράνκο Γκριλίνι, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Εδώ σε στέλνουν φυλακή... αν δεν κάνεις παιδιά με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτός είναι ένας φρικτός νόμος».
Δεν θα έπρεπε όμως να μας κάνει εντύπωση μιας και κάτι τέτοιο ήταν κάπως προβλεπόμενο από τη στιγμή που η πρωθυπουργός είναι εναντίον της παρένθετης μητρότητας.
Για την ακρίβεια, αυτή η κίνηση είναι μέρος της κοινωνικά συντηρητικής ατζέντας της Μελόνι - της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ιταλίας και ηγέτη του κόμματος Brothers of Italy.
Έχει περιγράψει τον εαυτό της ως χριστιανή μητέρα και πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να ανατρέφονται μόνο από έναν άνδρα και μια γυναίκα. Η Μελόνι έχει μιλήσει στο παρελθόν κατά της παρένθετης μητρότητας που αφορά ζευγάρια LGBT και η αντι-ΛΟΑΤΚΙ ρητορική ήταν βασικό χαρακτηριστικό της προεκλογικής της εκστρατείας. Σε μια ομιλία της το 2022, είπε «ναι στη φυσική οικογένεια, όχι στο λόμπι LGBT».
Η παρένθετη μητρότητα στη χώρα μας, επιτρέπεται βάσει των άρθρων 1456, 1458 του Ελληνικού Αστικού Κώδικα (Α.Κ.) εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Γονείς δια μέσου της παρένθετης μητρότητας μπορούν να γίνουν όχι μόνο έγγαμα ζευγάρια αλλά και σύντροφοι σε ελεύθερη ένωση ακόμα και μια μοναχική γυναίκα. Την αίτηση υποβάλλει πάντα μόνο η γυναίκα.
Χώρες όπου η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται:
- Ιταλία: Από το 2023, η παρένθετη μητρότητα θεωρείται «οικουμενικό αδίκημα», με ποινές τόσο εντός όσο και εκτός χώρας.
- Γαλλία: Η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται εντελώς, τόσο εμπορικά όσο και αλτρουιστικά.
- Γερμανία: Απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα, καθώς θεωρείται παραβίαση της αξιοπρέπειας της γυναίκας και του παιδιού.
- Ισπανία: Η παρένθετη μητρότητα είναι παράνομη, αν και τα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας στο εξωτερικό μπορούν να αναγνωρίσουν τα παιδιά.
- Σουηδία: Απαγορεύεται τόσο η εμπορική όσο και η αλτρουιστική παρένθετη μητρότητα.
- Φινλανδία: Απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα, ενώ οι γυναίκες δεν μπορούν να κυοφορήσουν για λογαριασμό άλλων.