E-Daily

Κόντρες, διαμάχες και σκάνδαλα της Victoria`s Secret που άφησαν ιστορία

Οι ακυρώσεις εμφανίσεων και εντάσεις με συνεργάτες - Οι εντάσεις ανάμεσα στα μοντέλα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Δημοσίευση 17/10/2024 | 14:42

collage

Η εταιρεία επέστρεψε δυναμικά στα πράγματα - Η πασαρέλα της Victoria's Secret υπήρξε ένα από τα πιο φαντασμαγορικά και πολυσυζητημένα fashion shows στον κόσμο για πάνω από 20 χρόνια (1995-2018).

Από τα φτερά αγγέλων μέχρι τις αστραφτερές εμφανίσεις μερικών από τα πιο διάσημα μοντέλα, η εκδήλωση ήταν μια παράσταση γεμάτη λάμψη, σεξαπήλ και παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ωστόσο, το παρασκήνιο της Victoria’s Secret δεν ήταν πάντα τόσο γυαλισμένο. Από αντιπαραθέσεις και κόντρες μέχρι έντονες κριτικές για την εικόνα του σώματος και θέματα έμφυλης ισότητας, υπήρχαν πολλές ιστορίες που απασχόλησαν τα media και τα κοινωνικά δίκτυα.

Η Victoria's Secret ξεκίνησε το 1977, όταν ο Αμερικανός επιχειρηματίας Roy Raymond αποφάσισε να δημιουργήσει ένα χώρο όπου οι άνδρες θα μπορούσαν άνετα να αγοράσουν γυναικεία εσώρουχα για τις συντρόφους τους. Η ιδέα γεννήθηκε μετά από την προσωπική του εμπειρία όταν προσπάθησε να αγοράσει εσώρουχα για τη σύζυγό του και αισθάνθηκε αμήχανα σε ένα πολυκατάστημα.

Αντί για τα κλασικά πολυκαταστήματα με παραδοσιακό σχεδιασμό, ο Raymond δημιούργησε μια ατμόσφαιρα που έμοιαζε με μπουτίκ στην Ευρώπη, γεμάτη κομψότητα και αισθησιασμό. Το πρώτο κατάστημα της Victoria’s Secret άνοιξε στο Palo Alto της Καλιφόρνια και προσέλκυσε αμέσως την προσοχή χάρη στο διαφορετικό του στυλ και την εστίαση στον άνδρα ως καταναλωτή.

Η εταιρεία κατάφερε γρήγορα να αναπτυχθεί, κυρίως χάρη στη στρατηγική της να πουλά εσώρουχα υψηλής ποιότητας μέσω καταλόγων ταχυδρομικής παραγγελίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε άνδρες να κάνουν άνετες αγορές από το σπίτι. Ωστόσο, η Victoria's Secret δεν άργησε να αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες.

Το 1982, ο Raymond πούλησε την εταιρεία στον Les Wexner, ιδρυτή της L Brands, για περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια. Ο Wexner είχε ένα διαφορετικό όραμα: αντί να επικεντρώνεται στους άνδρες, επαναπροσδιόρισε την Victoria's Secret, καθιστώντας τη μάρκα πιο φιλική προς τις γυναίκες, συνδυάζοντας τον αισθησιασμό με την πολυτέλεια. Κάτω από τη διοίκησή του, η μάρκα άνθισε και καθιερώθηκε ως ο ηγέτης στην αγορά εσωρούχων.

Η φήμη ότι τα "αγγελάκια" της Victoria's Secret είχαν πάντα καλές σχέσεις μεταξύ τους είναι ένας μύθος. Παρά τη δημόσια εικόνα της χαράς και της φιλίας, υπήρξαν πολλές αναφορές για κόντρες στα παρασκήνια. Μία από τις πιο γνωστές εντάσεις αφορά την Naomi Campbell και την Tyra Banks. Η Campbell, μια από τις μεγαλύτερες σταρ του modeling, λέγεται ότι είχε ψυχρές σχέσεις με την Banks όταν αυτή έκανε την εμφάνισή της στην πασαρέλα της Victoria’s Secret το 1997.

Η κόντρα μεταξύ της Tyra Banks και της Naomi Campbell είναι μία από τις πιο γνωστές διαμάχες στον κόσμο της μόδας. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, όταν η Tyra Banks, νέα τότε στον χώρο, εισήλθε στο υψηλού προφίλ modeling και συγκρίθηκε άμεσα με την ήδη καταξιωμένη Naomi Campbell. Η Banks έχει μιλήσει ανοιχτά για το πώς η Campbell φέρεται να την αντιμετώπισε με αντιπαλότητα και εχθρότητα, γεγονός που της δημιούργησε μεγάλο άγχος στα πρώτα της βήματα. Παρόλο που τα μέσα ενημέρωσης συνέβαλαν στην ένταση, οι δύο γυναίκες τελικά συζήτησαν τη διαμάχη δημοσίως, με την Tyra να αναγνωρίζει τη δύναμη της Naomi ως μοντέλο αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως αποτέλεσμα της σύγκρισης τους.

Η πασαρέλα της Victoria's Secret κατηγορήθηκε επανειλημμένα ότι προωθούσε μια μη ρεαλιστική και στερεοτυπική εικόνα του γυναικείου σώματος. Για χρόνια, το καστ της πασαρέλας απαρτιζόταν κυρίως από ψηλά, αδύνατα μοντέλα, κάτι που οδήγησε σε κατηγορίες για έλλειψη ποικιλομορφίας και συμπερίληψης. Η διαμάχη εντάθηκε το 2018 όταν ο Ed Razek, τότε Chief Marketing Officer της L Brands (μητρικής εταιρείας της Victoria’s Secret), δήλωσε ότι δεν θα έβαζε τρανς ή plus-size μοντέλα στην πασαρέλα γιατί «η εκπομπή είναι μια φαντασίωση». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν οργή και αποτέλεσαν βασικό λόγο της μετέπειτα πτώσης του show. 

Η έλλειψη ποικιλομορφίας στα μοντέλα δεν περιοριζόταν μόνο στο σωματότυπο. Για χρόνια, το show κατηγορήθηκε για την απουσία μαύρων, Ασιατών και άλλων εθνοτήτων μοντέλων σε βασικούς ρόλους. Αν και υπήρξαν σημαντικά πρόσωπα όπως η Tyra Banks, η Liu Wen και η Adriana Lima, η κριτική εντάθηκε όσο ο κόσμος της μόδας απαιτούσε μεγαλύτερη ισότητα στην αναπαράσταση.

Η Valentina Sara Sampaio, έγινε το 2019 η πρώτη τρανς γυναίκα που υπέγραψε συμβόλαιο με τη Victoria's Secret, κάτι που έγινε λίγο μετά την ακύρωση του show, υπογραμμίζοντας την πίεση που δέχτηκε η εταιρεία για πιο συμπεριληπτική πολιτική.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2010, οι αποκαλύψεις σχετικά με την κουλτούρα της Victoria’s Secret έφεραν στο φως σοβαρές καταγγελίες για σεξιστική συμπεριφορά και κακοποίηση στα παρασκήνια. Ο Les Wexner, CEO της L Brands, βρέθηκε στο επίκεντρο των καταγγελιών λόγω της σχέσης του με τον Jeffrey Epstein, ο οποίος υπήρξε προσωπικός του σύμβουλος και εκμεταλλευόταν τις διασυνδέσεις του για να παρενοχλεί νεαρά κορίτσια, με πρόσχημα ότι θα γίνουν μοντέλα της Victoria's Secret.

Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές ότι η εταιρεία επέτρεπε μια τοξική κουλτούρα στα παρασκήνια, με μοντέλα να κακοποιούνται λεκτικά και ψυχολογικά. Μοντέλα όπως η Andi Muise κατήγγειλαν ακατάλληλες προσεγγίσεις και εκφοβισμούς από στελέχη.

Στα χρόνια της ακμής της, η πασαρέλα της Victoria's Secret συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στη μουσική βιομηχανία, όπως οι Rihanna, Katy Perry και Taylor Swift. Παρόλα αυτά, υπήρξαν και προβλήματα. Το 2017, η Katy Perry και η Gigi Hadid αποκλείστηκαν από την εμφάνισή τους στο show της Σαγκάης, καθώς αντιμετώπισαν προβλήματα με τις κινεζικές αρχές λόγω πολιτιστικών και πολιτικών διαφορών. Οι αντιδράσεις από το κοινό για τέτοιες ακυρώσεις ή καθυστερήσεις στα παρασκήνια πολλές φορές δημιουργούσαν αμηχανία για την παραγωγή. 

Η πασαρέλα της Victoria’s Secret είχε φτάσει να είναι ένας γίγαντας στον κόσμο της μόδας και της pop κουλτούρας. Ωστόσο, οι αρνητικές κριτικές και οι συνεχείς αντιπαραθέσεις οδήγησαν σε μείωση της δημοτικότητάς της, με τις τηλεθεάσεις να μειώνονται δραματικά. Το 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα την ακύρωση της πασαρέλας. Το 2024 επέτρεψε δυναμικά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ιταλία απαγορεύει την παρένθετη μητρότητα και τι σημαίνει αυτό για τα ζευγάρια: Τι ισχύει στην Ελλάδα

Νέα Εποχή 18.10.2024
Σε ποιες άλλες χώρες απαγορεύεται επίσης η παρένθετη μητρότητα και τι ισχύει στην Ελλάδα

Κόντρες, διαμάχες και σκάνδαλα της Victoria`s Secret που άφησαν ιστορία

Stories 18.10.2024
Οι ακυρώσεις εμφανίσεων και εντάσεις με συνεργάτες - Οι εντάσεις ανάμεσα στα μοντέλα

10 ρητά του Επίκουρου που είναι διαχρονικά

Stories Χτες
Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους

Μπορεί το Ισραήλ να ξεμείνει από όπλα;

Stories Χτες
Οι ανακοινώσεις έφεραν το ερώτημα

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία που στάλθηκε ποτέ από κινητό

Νέα Εποχή Προχτές
Το μωρό που «γέννησε» την εποχή της ψηφιακής εικόνας

Βαρκελώνη vs Airbnb: Η μεγάλη κόντρα του τουρισμού πάει δικαστήριο

Stories Προχτές
Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης έχει ανακοινώσει την πρόθεση να απαγορεύσει τα Airbnb

Γιατί η Ανταρκτική γίνεται ανησυχητικά πράσινη;

Περιβάλλον 15.10.2024
Οι κίνδυνοι της αλματώδους αύξησης