E-Daily

Κόντρες, διαμάχες και σκάνδαλα της Victoria`s Secret που άφησαν ιστορία

Οι ακυρώσεις εμφανίσεων και εντάσεις με συνεργάτες - Οι εντάσεις ανάμεσα στα μοντέλα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Δημοσίευση 17/10/2024 | 14:42

collage

Η εταιρεία επέστρεψε δυναμικά στα πράγματα - Η πασαρέλα της Victoria's Secret υπήρξε ένα από τα πιο φαντασμαγορικά και πολυσυζητημένα fashion shows στον κόσμο για πάνω από 20 χρόνια (1995-2018).

Από τα φτερά αγγέλων μέχρι τις αστραφτερές εμφανίσεις μερικών από τα πιο διάσημα μοντέλα, η εκδήλωση ήταν μια παράσταση γεμάτη λάμψη, σεξαπήλ και παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ωστόσο, το παρασκήνιο της Victoria’s Secret δεν ήταν πάντα τόσο γυαλισμένο. Από αντιπαραθέσεις και κόντρες μέχρι έντονες κριτικές για την εικόνα του σώματος και θέματα έμφυλης ισότητας, υπήρχαν πολλές ιστορίες που απασχόλησαν τα media και τα κοινωνικά δίκτυα.

Η Victoria's Secret ξεκίνησε το 1977, όταν ο Αμερικανός επιχειρηματίας Roy Raymond αποφάσισε να δημιουργήσει ένα χώρο όπου οι άνδρες θα μπορούσαν άνετα να αγοράσουν γυναικεία εσώρουχα για τις συντρόφους τους. Η ιδέα γεννήθηκε μετά από την προσωπική του εμπειρία όταν προσπάθησε να αγοράσει εσώρουχα για τη σύζυγό του και αισθάνθηκε αμήχανα σε ένα πολυκατάστημα.

Αντί για τα κλασικά πολυκαταστήματα με παραδοσιακό σχεδιασμό, ο Raymond δημιούργησε μια ατμόσφαιρα που έμοιαζε με μπουτίκ στην Ευρώπη, γεμάτη κομψότητα και αισθησιασμό. Το πρώτο κατάστημα της Victoria’s Secret άνοιξε στο Palo Alto της Καλιφόρνια και προσέλκυσε αμέσως την προσοχή χάρη στο διαφορετικό του στυλ και την εστίαση στον άνδρα ως καταναλωτή.

Η εταιρεία κατάφερε γρήγορα να αναπτυχθεί, κυρίως χάρη στη στρατηγική της να πουλά εσώρουχα υψηλής ποιότητας μέσω καταλόγων ταχυδρομικής παραγγελίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε άνδρες να κάνουν άνετες αγορές από το σπίτι. Ωστόσο, η Victoria's Secret δεν άργησε να αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες.

Το 1982, ο Raymond πούλησε την εταιρεία στον Les Wexner, ιδρυτή της L Brands, για περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια. Ο Wexner είχε ένα διαφορετικό όραμα: αντί να επικεντρώνεται στους άνδρες, επαναπροσδιόρισε την Victoria's Secret, καθιστώντας τη μάρκα πιο φιλική προς τις γυναίκες, συνδυάζοντας τον αισθησιασμό με την πολυτέλεια. Κάτω από τη διοίκησή του, η μάρκα άνθισε και καθιερώθηκε ως ο ηγέτης στην αγορά εσωρούχων.

Η φήμη ότι τα "αγγελάκια" της Victoria's Secret είχαν πάντα καλές σχέσεις μεταξύ τους είναι ένας μύθος. Παρά τη δημόσια εικόνα της χαράς και της φιλίας, υπήρξαν πολλές αναφορές για κόντρες στα παρασκήνια. Μία από τις πιο γνωστές εντάσεις αφορά την Naomi Campbell και την Tyra Banks. Η Campbell, μια από τις μεγαλύτερες σταρ του modeling, λέγεται ότι είχε ψυχρές σχέσεις με την Banks όταν αυτή έκανε την εμφάνισή της στην πασαρέλα της Victoria’s Secret το 1997.

Η κόντρα μεταξύ της Tyra Banks και της Naomi Campbell είναι μία από τις πιο γνωστές διαμάχες στον κόσμο της μόδας. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, όταν η Tyra Banks, νέα τότε στον χώρο, εισήλθε στο υψηλού προφίλ modeling και συγκρίθηκε άμεσα με την ήδη καταξιωμένη Naomi Campbell. Η Banks έχει μιλήσει ανοιχτά για το πώς η Campbell φέρεται να την αντιμετώπισε με αντιπαλότητα και εχθρότητα, γεγονός που της δημιούργησε μεγάλο άγχος στα πρώτα της βήματα. Παρόλο που τα μέσα ενημέρωσης συνέβαλαν στην ένταση, οι δύο γυναίκες τελικά συζήτησαν τη διαμάχη δημοσίως, με την Tyra να αναγνωρίζει τη δύναμη της Naomi ως μοντέλο αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως αποτέλεσμα της σύγκρισης τους.

Η πασαρέλα της Victoria's Secret κατηγορήθηκε επανειλημμένα ότι προωθούσε μια μη ρεαλιστική και στερεοτυπική εικόνα του γυναικείου σώματος. Για χρόνια, το καστ της πασαρέλας απαρτιζόταν κυρίως από ψηλά, αδύνατα μοντέλα, κάτι που οδήγησε σε κατηγορίες για έλλειψη ποικιλομορφίας και συμπερίληψης. Η διαμάχη εντάθηκε το 2018 όταν ο Ed Razek, τότε Chief Marketing Officer της L Brands (μητρικής εταιρείας της Victoria’s Secret), δήλωσε ότι δεν θα έβαζε τρανς ή plus-size μοντέλα στην πασαρέλα γιατί «η εκπομπή είναι μια φαντασίωση». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν οργή και αποτέλεσαν βασικό λόγο της μετέπειτα πτώσης του show. 

Η έλλειψη ποικιλομορφίας στα μοντέλα δεν περιοριζόταν μόνο στο σωματότυπο. Για χρόνια, το show κατηγορήθηκε για την απουσία μαύρων, Ασιατών και άλλων εθνοτήτων μοντέλων σε βασικούς ρόλους. Αν και υπήρξαν σημαντικά πρόσωπα όπως η Tyra Banks, η Liu Wen και η Adriana Lima, η κριτική εντάθηκε όσο ο κόσμος της μόδας απαιτούσε μεγαλύτερη ισότητα στην αναπαράσταση.

Η Valentina Sara Sampaio, έγινε το 2019 η πρώτη τρανς γυναίκα που υπέγραψε συμβόλαιο με τη Victoria's Secret, κάτι που έγινε λίγο μετά την ακύρωση του show, υπογραμμίζοντας την πίεση που δέχτηκε η εταιρεία για πιο συμπεριληπτική πολιτική.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2010, οι αποκαλύψεις σχετικά με την κουλτούρα της Victoria’s Secret έφεραν στο φως σοβαρές καταγγελίες για σεξιστική συμπεριφορά και κακοποίηση στα παρασκήνια. Ο Les Wexner, CEO της L Brands, βρέθηκε στο επίκεντρο των καταγγελιών λόγω της σχέσης του με τον Jeffrey Epstein, ο οποίος υπήρξε προσωπικός του σύμβουλος και εκμεταλλευόταν τις διασυνδέσεις του για να παρενοχλεί νεαρά κορίτσια, με πρόσχημα ότι θα γίνουν μοντέλα της Victoria's Secret.

Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές ότι η εταιρεία επέτρεπε μια τοξική κουλτούρα στα παρασκήνια, με μοντέλα να κακοποιούνται λεκτικά και ψυχολογικά. Μοντέλα όπως η Andi Muise κατήγγειλαν ακατάλληλες προσεγγίσεις και εκφοβισμούς από στελέχη.

Στα χρόνια της ακμής της, η πασαρέλα της Victoria's Secret συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στη μουσική βιομηχανία, όπως οι Rihanna, Katy Perry και Taylor Swift. Παρόλα αυτά, υπήρξαν και προβλήματα. Το 2017, η Katy Perry και η Gigi Hadid αποκλείστηκαν από την εμφάνισή τους στο show της Σαγκάης, καθώς αντιμετώπισαν προβλήματα με τις κινεζικές αρχές λόγω πολιτιστικών και πολιτικών διαφορών. Οι αντιδράσεις από το κοινό για τέτοιες ακυρώσεις ή καθυστερήσεις στα παρασκήνια πολλές φορές δημιουργούσαν αμηχανία για την παραγωγή. 

Η πασαρέλα της Victoria’s Secret είχε φτάσει να είναι ένας γίγαντας στον κόσμο της μόδας και της pop κουλτούρας. Ωστόσο, οι αρνητικές κριτικές και οι συνεχείς αντιπαραθέσεις οδήγησαν σε μείωση της δημοτικότητάς της, με τις τηλεθεάσεις να μειώνονται δραματικά. Το 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα την ακύρωση της πασαρέλας. Το 2024 επέτρεψε δυναμικά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ελληνικό χωριό που «εξαφανίστηκε» μετά από κατολίσθηση

Ιστορικά 02.04.2025
Η ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα το 1963

P. Diddy: Πού βρίσκεται η υπόθεση και τι έρχεται στη συνέχεια;

Πρόσωπα 02.04.2025
P. Diddy στο εδώλιο: Οι τελευταίες εξελίξεις πριν τη δίκη του Μαΐου

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories 02.04.2025
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Το πάμφθηνο αυτοκίνητο των 80s που έκανε θραύση στην Ελλάδα ‑ Δε χαλούσε με τίποτα

Retro Χτες
Το αυτοκίνητο-θρύλος που δεν έλεγε να χαλάσει

Τι ακολουθεί για την Τουρκία: Αλλαγή ή περισσότερος απολυταρχισμός;

Stories Χτες
«Ο Ιμάμογλου έχει γίνει πολιτικό σύμβολο. Η κοινωνική αντίσταση είναι ισχυρή γιατί οι νέοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν»

Οι μεγαλύτερες απατεωνιές και ψέματα που άφησαν ιστορία στις ειδήσεις

Stories Χτες
Περίεργες ιστορίες που δεν έληξαν καλά

Το ελληνικό νησί που δεν έχει καθόλου φίδια

Περιβάλλον Προχτές
Ένα μοναδικό μυστικό που κάνει ξεχωριστό αυτό το νησί!

Απολύθηκε από τη δουλειά της. 5 χρόνια μετά, πήρε Grammy

Stories Προχτές
Έχασε τη δουλειά της, κέρδισε τη μουσική. H ιστορία της Doechii!

Σαν να ήξερε ‑ Οι απίστευτες προβλέψεις του Στιβ Τζομπς που βγήκαν αληθινές

Stories Προχτές
Κάποιες από τις προβλέψεις του ήταν τόσο μπροστά από την εποχή τους που μοιάζουν σχεδόν μεταφυσικές