E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα έμαθα: Γιατί οι ΗΠΑ έχουν εκλογές πάντα τον Νοέμβριο;

Και πάντα την Τρίτη;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/10/2024 | 00:17

Σήμερα έμαθα: Γιατί οι ΗΠΑ έχουν εκλογές πάντα τον Νοέμβριο;
Photo by Jonathan Simcoe on Unsplash

Εάν είστε ψηφοφόρος στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί ήδη να διαμορφώνετε το σχέδιό σας για την ημέρα των εκλογών. Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πάτε στις κάλπες, ώστε να μην χάνετε επαναλαμβανόμενες υποχρεώσεις της Τρίτης, αποφεύγοντας παράλληλα τις μεγάλες ουρές;

Δεν είναι βολικό για πολλούς τώρα, αλλά αποδεικνύεται ότι η επιλογή μιας Τρίτης μέσα τον Νοέμβριο για ημέρα των εκλογών έκανε τα πράγματα πιο εύκολα για τους αγρότες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολίτες ψηφίζουν για τον πρόεδρο, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ομάδα εκλεκτόρων που χρησιμοποιούν αυτά τα αποτελέσματα για να ψηφίσουν και τελικά να εκλέξουν τον γενικό διοικητή. Το αρχικό Σύνταγμα έδωσε στο Κογκρέσο την εξουσία να αποφασίσει πότε οι εκλέκτορες πρέπει να ψηφίσουν.

Το 1792, το Κογκρέσο αποφάσισε ότι οι εκλέκτορες θα ψήφιζαν για πρόεδρο και αντιπρόεδρο την πρώτη Τετάρτη του Δεκεμβρίου. Αλλά πριν ψηφίσουν οι εκλέκτορες, έπρεπε να ψηφίσει ο πληθυσμός, έτσι οι πολιτείες είχαν τη δυνατότητα να διεξάγουν εκλογές οποιαδήποτε από τις 34 ημέρες πριν από εκείνη την Τετάρτη. Οι περισσότεροι επέλεξαν αρχές Νοεμβρίου.

Όμως, η διεξαγωγή εκλογών για παρατεταμένη χρονική περίοδο οδήγησε σε ανησυχία για εκλογική νοθεία. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διασχίσουν τα όρια του κράτους και να ψηφίσουν πολλές φορές, ιδιαίτερα καθώς τα ταξίδια έγιναν ευκολότερα. Μια άλλη ανησυχία ήταν ότι τα πρώιμα αποτελέσματα σε ορισμένες πολιτείες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν οι άνθρωποι σε άλλες πολιτείες.

Σε απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες, ψηφίστηκε νόμος του 1845 που δημιούργησε μια ενιαία Ημέρα Εκλογών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλες οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν «την Τρίτη επόμενη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου». Φαίνεται κάπως περίεργο και συγκεκριμένο, αλλά είναι για καλό λόγο. 

Εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι με δικαίωμα ψήφου ήταν αγρότες που έπρεπε να ταξιδέψουν στις κάλπες για τουλάχιστον μία ημέρα. Οι μήνες της άνοιξης και οι αρχές του καλοκαιριού ήταν άβολοι επειδή περιελάμβαναν την περίοδο φύτευσης. Στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου περνούσαν στη συγκομιδή. Ο Νοέμβριος ήταν αρκετά αργά μέσα στη χρονιά για να μην παρεμποδίσει τη συγκομιδή, αλλά αρκετά νωρίς ώστε οι ψηφοφόροι να αποφύγουν να ταξιδέψουν μέσα από χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοθύελλες.

Όσον αφορά την Τρίτη ως την επιλεγμένη ημέρα της εβδομάδας, η γεωργία ήταν ένας άλλος περιοριστικός παράγοντας. Οι αγρότες πουλούσαν τις καλλιέργειες τους τις Τετάρτες. Υπήρχαν επίσης θρησκευτικές υποχρεώσεις που έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Οι περισσότεροι δικαιούχοι ψήφου ήταν χριστιανοί και δεν μπορούσαν να περάσουν την Κυριακή ταξιδεύοντας στις κάλπες επειδή θα βρίσκονταν στην εκκλησία. Ο νόμος έπρεπε επίσης να διασφαλίσει ότι η Ημέρα των Εκλογών δεν ήταν η 1η Νοεμβρίου, η Χριστιανική εορτή Ημέρα των Αγίων Πάντων. Επιπλέον, οι έμποροι περνούσαν την πρώτη μέρα του μήνα κάνοντας τα λογιστικά.Αυτό εξηγεί τη διατύπωση «την Τρίτη επόμενη μετά την πρώτη Δευτέρα».

Το 2024, οι περισσότεροι από αυτούς τους λόγους του 19ουαιώνα δεν είναι τόσο επιτακτικοί. Σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η προσέλευση των ψηφοφόρων, υπήρξαν προτάσεις η ημέρα των εκλογών να πέσει Σαββατοκύριακο ή να γίνει ομοσπονδιακή αργία. Δεν έχουν περάσει ποτέ από τη φάση της επιτροπής.

Για άτομα με άλλες δεσμεύσεις την ημέρα των εκλογών, υπάρχει πρόωρη ψηφοφορία. Τα κράτη τελικά επισημοποίησαν την πρακτική της ταχυδρομικής αποστολής σε ψηφοδέλτια, με κάθε κράτος να θέτει τους δικούς του κανόνες. Στις επικείμενες γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, 47 πολιτείες και η Ουάσιγκτον θα προσφέρουν πρόωρη ψηφοφορία, σύμφωνα με το Κέντρο Εκλογικής Καινοτομίας και Έρευνας, το οποίο σημειώνει ότι «Αυτές οι 47 πολιτείες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 97% του σημερινού πληθυσμού με δικαίωμα ψήφου».

Έτσι, αν και «η Τρίτη που ακολουθεί μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου» παραμένει η ημέρα των εκλογών σύμφωνα με τα βιβλία του νόμου, πολλοί άνθρωποι μπορούν να ψηφίσουν νωρίς (και 28 πολιτείες απαιτούν από τους εργοδότες να δώσουν στους υπαλλήλους τους άδεια για να ψηφίσουν). Στις εκλογές του 2022, το 50% των ψήφων ψηφίστηκε νωρίτερα, και ένα ακόμη υψηλότερο ποσοστό αναμένεται φέτος. Δυο έξυπνες λύσεις για να σώσετε την κατάσταση αν σας πέσει περισσότερο αλάτι στο φαγητό

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08