E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

15% των νέων στην ΕΕ δυσκολεύονται να πληρώσουν ενοίκιο: Τρομάζουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 23/10/2024 | 01:17

15% των νέων στην ΕΕ δυσκολεύονται να πληρώσουν ενοίκιο: Τρομάζουν τα στοιχεία για την Ελλάδα
Φωτογραφία από Ketut Subiyanto

Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φέρει πολλές προκλήσεις στους πολίτες της, με μια από τις πιο σημαντικές να είναι η αύξηση του κόστους στέγασης. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ενοικίου τους.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, το 6,3% των πολιτών σε όλη την ΕΕ δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το ενοίκιο τους τελευταίους 12 μήνες. Πρόκειται για έναν αριθμό που περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα από κοινωνικές ομάδες, με τους νέους να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Αυτοί οι νέοι, ειδικά στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ολλανδία, έχουν υποφέρει περισσότερο από την αυξανόμενη πίεση της στέγασης. 

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι νέοι σε όλο το μπλοκ αντιμετώπισαν το αυξανόμενο κόστος, ιδιαίτερα στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ελλάδα.

Χιλιάδες πολίτες της ΕΕ δεν μπόρεσαν να καλύψουν το κόστος ενοικίου τους τελευταίους 12 μήνες, κατά μέσο όρο 6,3% σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει καν άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, 17,7%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (16,7%), τη Σλοβενία (10,5%) και την Ολλανδία (10,4%).

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που δυσκολεύονται με 17,7%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (16,7%), τη Σλοβενία ​​(10,5%) και την Ολλανδία (10,4%).

Το εύρος ηλικιών 16 έως 29 ετών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 15% όλων των ανθρώπων στην ΕΕ που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κατά μέσο όρο 9,5% σε ολόκληρο το μπλοκ, αν λάβουμε υπόψη μόνο άτομα που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια: 23,8% στη Γαλλία, 23,4% στην Ελλάδα και 16,1% στην Ολλανδία.

Το σύνολο δεδομένων της Eurostat, το οποίο εξαιρεί χώρες με χαμηλή αξιοπιστία δεδομένων, δείχνει επίσης ότι το 4,9% των ανθρώπων στην ΕΕ αντιμετώπισαν δυσκολίες στέγασης στη διάρκεια της ζωής τους, πράγμα που σημαίνει ότι, κάποια στιγμή, δεν είχαν δικό τους μέρος και αναγκάστηκαν να μείνουν σε προσωρινή διαμονή.

Αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τους πολίτες που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Δηλαδή, το ποσοστό αυτό αφορά ανθρώπους που τυπικά δεν ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες, αλλά παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην κάλυψη βασικών αναγκών. Οι πολίτες αυτοί συχνά εργάζονται κανονικά και θεωρούνται μέρος της «μεσαίας τάξης», ωστόσο η διαρκής αύξηση του κόστους ζωής, σε συνδυασμό με τους μισθούς που δεν αυξάνονται αναλόγως, έχει δημιουργήσει μια κρίσιμη ανισορροπία.

Η αύξηση του κόστους στέγασης σε συνδυασμό με άλλες οικονομικές πιέσεις – όπως η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα βασικά είδη διατροφής – έχει επιδεινώσει την ποιότητα ζωής πολλών Ευρωπαίων. Πολλοί πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιλογή ανάμεσα στην κάλυψη του ενοικίου και άλλων βασικών αναγκών, όπως τρόφιμα, θέρμανση ή ιατρική περίθαλψη. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πολίτες αναγκάζονται να ζουν σε κακές συνθήκες ή να μετακομίζουν σε φθηνότερες και λιγότερο βολικές περιοχές, μακριά από τον εργασιακό τους χώρο ή από τις βασικές υποδομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία.

Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης, καθώς το 17,7% των πολιτών της αδυνατούν να καλύψουν το ενοίκιό τους. Η οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε τη χώρα την τελευταία δεκαετία και η αργή ανάκαμψη έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στον πληθυσμό. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι μισθοί είναι συγκρατημένοι, ενώ το κόστος ζωής, ειδικά στα αστικά κέντρα, έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι νέοι αντιμετωπίζουν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η εύρεση οικονομικά προσιτής στέγης είναι σχεδόν αδύνατη για πολλούς από αυτούς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Burneshas: Οι «ορκισμένες παρθένες» που επιλέγουν να ζουν ως άνδρες

Ιστορικά 23.10.2024
Γυναίκες της Β. Αλβανίας που ζουν ως άνδρες από μια ηλικία και μετά

Μπορεί ένα είδος μουσικής να επηρεάσει αρνητικά τη νεολαία;

Focus On 23.10.2024
Ο Κώστας Σαββόπουλος, ΥΔ και συγγραφέας, μιλάει για τη βία και το σεξισμό στη ραπ

10 αξέχαστα ρητά του Ζαν ‑ Πωλ Σαρτρ

Stories Χτες
Σαν σήμερα το 1964, ο Ζαν – Πωλ Σαρτρ προς έκπληξη όλων, αρνήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Γιατί δεν πρέπει να μαζεύουμε τα φύλλα από κάτω

Νέα Εποχή Χτες
Πως επηρεάζεται η άγρια ζωή

Η αληθινή οικογένεια ­«Ανταμς»

Πρόσωπα Χτες
Κυνηγά φαντάσματα και ταξιδεύει με νεκροφόρα

Όταν τα τακούνια στα παπούτσια ήταν αντρική υπόθεση

Stories Προχτές
Οι άνδρες φορούσαν ψηλά τακούνια τον 10ο αιώνα στην Περσία.

Το κοινό πρόβλημα με τα smartphones που έκανε πλούσιο έναν φοιτητή

Stories Προχτές
Το κινητό ως γνωστόν κλείνει πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή

Η χώρα που βυθίζεται στο σκοτάδι

Νέα Εποχή Προχτές
Δέκα εκατομμύρια κάτοικοι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Ο άνδρας που άφησε τη δουλειά του για να παίξει video games και πέθανε

Stories Προχτές
Έπαιζε 50 ώρες σχεδόν συνεχόμενα